Μέσα στο επόμενο 24ωρο και σε κάθε περίπτωση το αργότερο την Τρίτη αναμένεται η ανακοίνωση της τρόικας για τη συμφωνία με την Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο οικονομικών απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες για την επικύρωση της συμφωνίας με τους δανειστές που θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης.

Η σχετική ανακοίνωση από την Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, που θα επισφραγίζει τη συμφωνία, αναμένεται από την Αθήνα έως την Τρίτη.

Για να έρθουν και τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ που εκκρεμούν θα πρέπει να ολοκληρωθεί η έκθεση αξιολόγησης, ενώ μένει να φανεί πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 4 δισ.

Για την επίτευξη της συμφωνίας έπρεπε να ξεπεραστεί ο σκόπελος των αποχωρήσεων από το Δημόσιο που έθετε ως προαπαιτούμενο η τρόικα, ενώ η κυβέρνηση και ειδικά η ΔΗΜΑΡ έβαζε όρους και προϋποθέσεις έτσι ώστε να αποφευχθούν οριζόντιες και αυθαίρετες απολύσεις.

Η συμβιβαστική λύση προβλέπει 14.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις έως το τέλος του 2014, εκ των οποίων οι 4.000 εντός του 2013.

Συμφωνία υπάρχει και για τη ρύθμιση των οφειλών.

Προκειμένου, μάλιστα, για χρέη έως 5.000 ευρώ, ο αριθμός των δόσεων θα είναι απεριόριστος, ενώ για τις μεγαλύτερες οφειλές θα παρέχονται έως 48 δόσεις.

Στα ακίνητα το 2013 θα διατηρηθεί το ΕΕΤΗΔΕ με μείωση των συντελεστών κατά 15% αλλά και ο ΦΑΠ, ενώ το 2014 θα τεθεί σε ισχύ ο Ενιαίος Φόρος, που θα εφαρμόζεται και στα αγροτεμάχια. Επίσης αναμένονται οι νέες αντικειμενικές.