Την πολυεπίπεδη αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Κυπριακό ελληνισμό, όχι μόνο ως προς την στήριξη της κοινωνίας που δοκιμάζεται από την κρίση, αλλά και σε στρατηγικό επίπεδο για την διασφάλιση «της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου», εκφράζει η Γραμματεία του κόμματος με σημερινή ανακοίνωσή της, υπό τον τίτλο, «η Κύπρος δεν είναι μόνη».

Το πολιτικό συμπέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο είναι ότι το σκηνικό αυτό, σηματοδοτεί μιά πολιτική εκ μέρους της ΕΕ, άγριας λιτότητας, κατεδάφισης των ελάχιστων κοινωνικών δικαιωμάτων, απαλλοτρίωσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε λαού. Ο λαός της Κύπρου, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ίδια η χώρα γίνεται το πειραματόζωο αυτής της στρατηγικής, ενώ είναι σαφές πως οι αποφάσεις του Eurogroup έχουν και τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά συγχρόνως θέλουν να λειτουργήσουν ως φόβητρο στην υιοθέτηση εναλλακτικών ριζοσπαστικών πολιτικών αντίθετων με αυτές που υλοποιούνται με μνημόνια ή όχι. Χρειάζεται να τονίσουμε πως πολλές φορές ο εκβιασμός δεν είναι μόνο φόβος για τον εκβιαζόμενο, αλλά και αυτοπαγίδευση του εκβιαστή.

Ως προς την γεωπολιτική παράμετρο των εξελίξεων αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η, εν εξελίξει, κυπριακή κρίση και τραγωδία έδωσε την ευκαιρία να ξεδιπλωθούν προϋπάρχοντα γεωστρατηγικά σχέδια που αφορούν την καίρια θέση της χώρας στην Αν. Μεσόγειο και τον ορυκτό πλούτο της. Προσθέτει, ότι υπάρχει συσσώρευση αντιτιθέμενων συμφερόντων που απειλούν την περιοχή με ανάφλεξη, αλλά και την ίδια την υπόσταση της ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας. Οφείλουμε σαν ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες στην κατεύθυνση της διασφάλισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και βέβαια της ειρήνης.

Από την έως τώρα εξέλιξη της κατάστασης στη Κύπρο, αναφέρει η Γραμματεία, μπορούμε με σχετική ασφάλεια να εξάγουμε δύο συμπεράσματα:

α. Μια κυβέρνηση, όπως αυτή του Αναστασιάδη, που ακολουθεί το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα, υπακούει στα κελεύσματα της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας, μια κυβέρνηση του ΝΑΙ, δεν μπορεί να διαχειριστεί και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντίκρουση των εκβιαστικών πολιτικών, δεν μπορεί να δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο στο ΟΧΙ του Κυπριακού λαού και κοινοβουλίου.

β. Η σύγκρουση συμφερόντων, άρα και πολιτικών, απαιτεί προετοιμασία, απαιτεί εναλλακτικό σχέδιο που να υποστηρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, αξιοποίηση όλων των διαπραγματευτικών ατού, υπολογισμένες σταθερές κινήσεις εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής και ισχυρή διαπραγματευτική ομάδα.

Αυτά τα διδάγματα είναι χρήσιμα και για τη δική μας προσπάθεια επειδή βρισκόμαστε στο κέντρο του ενδιαφέροντος ως η δύναμη που όχι μόνο αντιτίθεται, αλλά και έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει ασκούμενες πολιτικές και τους φορείς τους.

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο εξής, η Γραμματεία αφού υπενθυμίζει την στήριξη που παρείχε μέχρι τώρα με την επίσκεψη αντιπροσωπείας του κόμματος στην Λευκωσία, τις επαφές με κόμματα στην Κύπρο και την διοργάνωση εκδηλώσεων, ανακοινώνει ότι θα συνεχίζει με κάθε τρόπο την στήριξη στον κυπριακό λαό και επίσης ότι το προσεχές διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ «θα αποκαλύψει το ρόλο που έπαιξαν η ελληνική κυβέρνηση πρώτα στο να περάσουν οι καταστροφικές αποφάσεις στο Eurogroup, και στη συνέχεια, στην εθελόδουλη χαρά της για την καταστροφή της Κύπρου, νομίζοντας πως έτσι θα «συνετίσουν» τον ελληνικό λαό και τον ΣΥΡΙΖΑ-EKM, να μην κινηθούν σε μια αποφασιστική ρήξη με τα Μνημόνια και τις τρόικες».

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr