Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  ανέλαβε ο Γιάννης Πλακιωτάκης και κατά την παραλαβή του υπουργείου, μίλησε για τη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα εστίασε στα οικονομικά οφέλη αλλά και τα κοινωνικά οφέλη για τη χώρα καθώς αλλά επεσήμανε επίσης και το ρόλο της ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Ευχαριστώ όλους εσάς που κάτω από αντίξοες συνθήκες πασχίζετε καθημερινά για την ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας και που έχετε καταφέρει να είναι παγκόσμια δύναμη (…) που φροντίζετε ώστε η ελληνική σημαία να κυματίζει στα πέρατα του κόσμου. Η μοίρα του ελληνισμού συνδεδεμένη με τη θάλασσα που είναι πηγή ζωής ευημερίας και προόδου είναι συντελεστής ισχύος, για την επιβίωσή μας» ανέφερε ο υπουργός. «Μέγα το της θαλάσσης κράτος, έλεγε ο Περικλής  και η μικρή Ελλάδα παρά τα ελλείμματά της και παρά τη σημερινή οικονομική δυσχέρεια χάρη στη θάλασσα μεγαλουργεί.  Ο στόλος ανέρχεται στα 20, 9% του παγκοσμίου στόλου και στο 53% στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η  ελληνική ναυτιλία  εκπροσωπεί το 7% του ΑΕΠ της χώρας απασχολεί 250.000 έως 300.000 άτομα», προσέθεσε.

«Εκτός από τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη δε θα πρέπει να παραβλέψουμε πόσο ενισχύει τη γεωστρατικική θέση της χώρας μας. Στο σημερινό άναρχο γεωστρατηγικό περιβάλλον με την η τρομοκρατία να απειλεί την ασφάλεια όλων αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή». Παράλληλα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τόνισε πως η νέα ηγεσία έχει να αντιμετωπίσει τις λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος αλλά και τις τεχνολογίες που αλλάζουν άρδην. «Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις  περιβαλλοντικές προκλήσεις (…) και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε πως η μεγάλη πρόκληση είναι να εξετάσουμε πως θα αποτραπεί η πτωτική πορεία του νηολογίου.