Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στη Σία Κοσιώνη και τον Αλέξη Παπαχελά ανέφερε: «Η Ευρώπη είχε μπει στη λογική ότι πρέπει να τιμωρηθεί η Ελλάδα για να μην ακολουθήσουν άλλες χώρες»

Και σχολίασε στη συνέχεια: «Δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε προβλέψεις. Υπήρξαν εκείνο το διάστημα συνέπειες, όχι τραγικές συνέπειες. Αυτό που επέλεξα με κόστος μεγάλο και προσωπικό και πολιτικό ήταν η χώρα να συνεχίσει στον πυρήνα του ευρώ και η κριτική που μου ασκήσατε. Εσείς που με κατηγορούσατε πριν ότι ήμουν ανεύθυνος ήταν ότι έφερα το χειρότερο μνημόνιο, ότι θα κοπούν οι συντάξεις κλπ»

Αναφερόμενος στην Ευρώπη την περίοδο των μνημονίων είπε: «Ο Σόιμπλε ήθελε με πάθος να χαλάσει την πιθανότητα να βρούμε συμβιβασμό και η Μέρκελ προσπαθούσε να τον πείσει να άρει τις εμμονές του»

«Είχαμε προετοιμαστεί αλλά οι άλλοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι από εμάς», είπε για την πρώτη διαπραγμάτευση ο κ. Τσίπρας.

«Είχαμε αφέλεια πως η Ευρώπη θα σεβαστεί την λαϊκή ετυμηγορία στην Ελλάδα αλλά αντιθέτως έφτιαχνε το σενάριο το τιμωρητικό, με την έξοδο από το ευρώ, για να μην ακολουθήσουν άλλες χώρες», είπε.

Για το κόστος του πρώτου επταμήνου του 2015 είπε πως το «αν το πρώτο εξάμηνο κόστισε τόσα πολλά δισ. πως γίνεται να παραλάβαμε χρέος 324 δισ. και να δώσαμε 321 δισ. μετά από ένα χρόνο;», είπε.

Ενώ συμπλήρωσε «το 83% των φόρων μπήκαν στο πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, όταν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Το 2012 και το 2013 κυκλοφορούσα στην Ερμου κι έβλεπα μόνο λουκέτα και εσείς λέγατε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και τώρα μιλάτε για αφαίμαξη. Είπαμε τον Σεπτέμβρη του 2015 στον ελληνικό λαό αυτές τις δυσκολίες θα περάσουμε για να βγούμε από την κρίση.

Δεν ήταν επιλογή μας προκειμένου να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους να φορτώσουμε τα βάρη στους μεσαίους. Το να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους ήταν υποχρέωσή μας.

Ένα κομμάτι του πληθυσμού δεν είχε να φάει. Έπρεπε να βρούμε τον τρόπο αυτό το κομμάτι να μην περιθωριοποιηθεί. να μην γίνει ότι έγινε σε άλλες χώρες. Αυτό το μοντέλο που ήθελε το ΔΝΤ. Δώσαμε ένα τρόπο σε αυτούς τους ανθρώπους να ζουν με αξιοπρέπεια.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πραγματικά ζορίζονται αλλά στα χρόνια μας σταμάτησαν να μπαίνουν λουκέτα, έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ένατο συνεχόμενο τρίμηνο. μας κατηγορείτε για αντιαναπτυξιακούς κι έχουμε ρεκόρ δεκαετίας σε ξένες επενδύσεις. Μέσα σε τέσσερα χρόνια προχωρήσαμε στο Ελληνικό στο 90%. Μικροπολιτική να λένε ότι έχουμε προκαλέσει καθυστέρηση στο Ελληνικό. Αυτή η μάχη θα δείξει αν θα προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά ή αν ο ελληνικός λαός επιλέξει αυτούς που τον οδήγησαν στον γκρεμό»

Σε εκείνο το σημείο ο Αλέξης Παπαχελάς σχολίασε: «Θα είμαστε εδώ να κριτικάρουμε και τους επόμενους». «Μακάρι» απάντησε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «δεν το κάνατε για την κυβέρνηση Σαμαρά».

Ενώ στη συνέχεια σχολίασε ότι: «Δεν έχω προετοιμαστεί για να είμαι στην αντιπολίτευση. Έχω προετοιμαστεί να κερδίσω». Και συμπλήρωσε: «Δεν μέμφομαι γενικά τα σαλόνια. Μέμφομαι αυτά που έχουν χτιστεί με θαλασσοδάνεια, ή με οφσόρ».