Τις εργασίες του 9ου συντακτικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ άνοιξε ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται για ένα συνέδριο κομματικό, αλλά για ένα εθνικό και πολιτικό γεγονός, το οποίο απευθύνεται όχι μόνο στους οργανωμένους αλλά στο σύνολο της κοινωνίας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, ότι σήμερα που αρχίζει το συνέδριο, η κοινωνία, ο λαός, ο πολίτης είναι εδώ παρών, με τις αγωνίες και τις προτεραιότητες του. Σε αυτόν απευθυνόμαστε» είπε ο Βενιζέλος, τονίζοντας ότι αυτό το συνέδριο αποτελεί τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκρότησης του ΠΑΣΟΚ που άρχισε στις 18 Μαρτίου του 2012.

«Αυτός ο χρόνος πέρασε με κομμένη ανάσα λόγω των διπλών εκλογών, διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης και διαπραγματεύσεων με τους εταίρους» είπε ο κ.Βενιζέλος, ο οποίος υποστήριξε ότι «παρά την ήττα στις εκλογές και παρά την μειωμένη κοινοβουλευτική δύναμη, το ΠΑΣΟΚ άντεξε και εγγυήθηκε τις εξελίξεις και την πολιτική σταθερότητα με μεγάλο κόστος».

Ιδιαίτερη αίσθηση όμως προκάλεσε η τοποθέτηση του ότι «δεν σώσαμε την χώρα», διότι όπως είπε «η χώρα σώζεται όταν οι πολίτες το νιώθουν». Ο κ.Βενιζέλος έσπευσε να χαιρετήσει τα μέλη του ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης κυβέρνησης που σήκωσαν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Με την ομιλία του κ.Βενιζέλου ανοίγουν οι εργασίες του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα πλέον κρίσιμα στην ιστορία του κόμματος. Κατόπιν της ομιλίας του κ.Βενιζέλου θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα ολοκληρωθεί με την εκλογή της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής και με τις ομιλίες των συνέδρων.

Η αυριανή ημέρα αναμένεται να είναι και η πιο ενδιαφέρουσα καθώς πέρα από την παρουσίαση των θέσεων της ομάδας καταστατικού, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και οι τοποθετήσεις ιστορικών στελεχών του κόμματος, οι οποίοι μεταξύ άλλων θα ζητούν αλλαγή πορείας για το ΠΑΣΟΚ με αναθεώρηση ακόμα και της στάσης του για συμμετοχή στην κυβέρνηση. Θα ακολουθήσει η δευτερολογία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενώ την Κυριακή θα γίνει η ψηφοφορία για την εκλογή κεντρικού οργάνου.

Από τις εργασίες του συνεδρίου θα απουσιάζει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός, Κ.Σημίτης ενώ ο Γ.Παπανδρέου θα δώσει το «παρών» στη δεύτερη μέρα των εργασιών. Υπενθυμίζεται πως ο κ.Σημίτης ενημέρωσε τον κ.Βενιζέλο πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο συνέδριο, του ευχήθηκε καλή επιτυχία εκφράζοντας παράλληλα την προθυμία του να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια ενός ουσιαστικού ρεύματος ανανέωσης.

Μηνύματα για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έστειλαν ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ.Σουλτς, ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου Χ.Σβόμποντα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σ.Στανίσεφ, καθώς και οι επικεφαλής από τα σοσιαλιστικά κόμματα της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας και της Βουλγαρίας.