«Δεν μπαίνουμε σε κυβέρνηση, γιατί θα αναγκαστούμε να ακολουθήσουμε την πολιτική που ευνοεί τα μεγάλα συστήματα παραγωγής και την εκδίωξη της φτωχής αγροτιάς» ανέφερε στη δευτερολογία της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

«Εμείς δεν είπαμε πως στην Ελλάδα παύει η παραγωγή. Όλες οι μελέτες δείχνουν πως, ανεξάρτητα αν έχουμε προϊόντα των οποίων η παραγωγή πέφτει, συνολικά έχουμε παραγωγή που καλύπτει το 97% της αυτάρκειας. Το θέμα είναι ότι τα προϊόντα αυτά δεν πουλιούνται, δεν συμφέρει τον αγρότη να τα μαζεύει και να τα πουλάει – και όταν τα πουλάει είναι σε εξευτελιστική τιμή» σημείωσε η γ.γ. του ΚΚΕ. Αντίστοιχα, η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη στις κυβερνητικές εξαγγελίες για ανάπτυξη της κτηνοτροφίας είπε: «2.360 μονάδες όμως, ελέγχουν το 22% της παραγωγής. Πόσες θα μείνουν; Τι θα γίνουν οι μικροί κτηνοτρόφοι; Θα καταστραφούν». Μόνη διέξοδος για τους κτηνοτρόφους αυτούς, κατά την κ. Παπαρήγα, είναι ο «λαϊκός συνεταιρισμός» που προτείνει το ΚΚΕ, υπόλογος στον κοινωνικό τομέα και όχι στις τράπεζες.

Αναφερόμενη στη φιλολογία για την ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, η κ. Παπαρήγα προέβλεψε πως «η ελληνική κυβέρνηση θα συρθεί στη συζήτηση: «Ή μπαίνετε σε συνδιαχείριση στο Αιγαίο ή αλλιώς χάνετε και τα θαλάσσια οικόπεδα». Δεν πάει να φωνάζει ο κ. Καμμένος, σημείωσε, αν είσαι μέσα στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ακόμα και αν έχεις 400 χαρτιά, δεν μπορείς να αγνοήσεις το συσχετισμό δυνάμεων που είναι συγκεκριμένος. Αν είναι σωστά τα δημοσιεύματα, υπογράμμισε, τα είπαν οι Αμερικανοί και στον κ. Τσίπρα: «Όχι χάρτες».

«Οι υδρογονάνθρακες θα είναι ο τάφος του Κυπριακού. Τις αντιφάσεις όμως αυτές, δεν τις λέτε» παρατήρησε η κα Παπαρήγα.

Η γ.γ. του ΚΚΕ σχολίασε σκωπτικά και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προηγουμένως είχε χρεώσει στην κυβέρνηση την αποχώρηση εταιρειών από την Ελλάδα. «Η ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ταχύτατη» παρατήρησε η κ. Παπαρήγα, σημειώνοντας παράλληλα: «Αλλά κι εσάς κε Σαμαρά, σας βολεύει μια τέτοια τοποθέτηση…».