Εκλογές 2019: Προσοχή, μπορεί να ψηφίζετε σε διαφορετικό σχολείο από το συνηθισμένο

Οι διευκρινήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:23
23/05/2019
Εκλογές 2019: Προσοχή, μπορεί να ψηφίζετε σε διαφορετικό σχολείο από το συνηθισμένο
2
loading

Λόγω της μεγάλης αύξησης των εκλογικών τμημάτων, καθώς για πρώτη φορά διεξάγονται τετραπλές εκλογές στη χώρα μας (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές), το υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι ενδέχεται οι ψηφοφόροι να ψηφίζουν αυτή τη φορά σε διαφορετικό σχολικό συγκρότημα από αυτό που ψήφιζαν συνήθως.

Σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β). Στο Α ψηφίζουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Περιφέρεια και στο Β για τον Δήμο και την Κοινότητα.

Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr, οι εκλογείς μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν σε όλες τις εκλογές, καθώς και το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν. Αντίστοιχη ενημέρωση μπορούν οι ψηφοφόροι να λάβουν από τις σχετικές υπηρεσίες του οικείου Δήμου.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε με σταυρό προτίμησης. Για τις ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι θα εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξουν.

Για τις περιφερειακές εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

 • Προς έναν υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
 • Προς έναν ή δύο υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
 • Προς έναν ή δύο ή τρεις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
 • Προς έναν ή δύο ή τρεις ή τέσσερις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Για τις δημοτικές εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

 • σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις σταυρούς προτίμησης
 • σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

α) όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις έδρες: έναν σταυρό προτίμησης

β) όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες: έως τρεις σταυρούς προτίμησης

γ) και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου

 • Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο σταυρούς προτίμησης
 • Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν σταυρό προτίμησης

Οι ψηφοφόροι μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες για τη σταυροδοσία στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων στην εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών ekloges-info.ypes.gr/. Επιλέγουν μια περιοχή πάνω στο χάρτη για να δουν τις σχετικές εκλογικές πληροφορίες.

Επίσης, μπορούν να ενημερωθούν σχετικά από τον οικείο Δήμο, καθώς και από τις εφορευτικές επιτροπές κατά την ημέρα ψηφοφορίας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar ΠΑΥΛΟΣΚΕΣΟΠΟΥΛΟΣ

  Εγώ ψηφίζω στο δίκτυο Στο 4ο δημοτικό διαμέρισμα Θεσσαλονίκης Θα ψηφίσω την κάλυψη δω για την αυτοί που μπήκαν είναι Πόντια αυτή θα ψηφίσουν στις εκλογές γιατί είναι πιο καλή αυτή από τους άλλους που είναι μόνο το μόνο Θα ψηφίσω την τερψιδου είναι πιο καλή από από όλους Σε αυτή όπως το ακούς αυτό στη φύση το η λήψη την Πόντια για την αυτή Είναι πολύ καλή γυναίκα φταίει και αυτή η μάνα ψηφίζω κάλυψη του είναι πιο κάτι και μόνο θέλω γιατί το μόνο αυτοί Θα ψηφίσω εγώ διαγράψει Αυτό έχω να πω δεν έχω

 2. avatar Some things will never change

  Αλλά,
  και στο σωστό σχολείο αν θα πάτε και όποιον και να ψηφίσετε, να γνωρίζετε ότι άπαντες είναι εγκεκριμένοι απο τους σωτήρες μας και ότι ο Γιούνκερ θα εξακολουθεί να μας αγαπάει όλους το ίδιο.
  Καλή δύναμη σε όλους !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει