Η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα, αποτελεί ένα σαφέστατο μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της χώρας να βγει από την κρίση, αλλά, παράλληλα, έχει και πτυχές που συνδέονται με τα εξοπλιστικά συμφέροντα του Παρισιού, όπως φαίνεται από δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Figaro», μόλις λίγες ώρες πριν την άφιξη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα.

Στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η «η Γαλλία επιθυμεί να παράσχει τεχνογνωσία προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του κράτους, και στο πλαίσιο αυτό θέλει να προτείνει τον «δανεισμό» δύο φρεγατών», σχέδιο που – σύμφωνα με την εφημερίδα -συνδέεται με τις έρευνες που θα ξεκινήσει η Ελλάδα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους, ο «δανεισμός» των δύο πλοίων είναι η αρχή για να προωθηθεί ξανά η υπόθεση της αγοράς έξι γαλλικών φρεγατών, του σχεδίου «Fremm», που είχε απασχολήσει και στο παρελθόν την Ελλάδα και λόγω οικονομικής κρίσης είχε σταματήσει.

Αν η Αθήνα πει «ναι» στην πρόταση Ολάντ, θα είναι ένα πολύ καλό «δώρο» για τον Γάλλο πρόεδρο.

Επίσης αναζωπυρώνει «επικοινωνιακά» και δίνει ώθηση στο θέμα της ανακήρυξης AOZ, για το οποίο από τις ΗΠΑ, τουλάχιστον, έχει ανάψει «κόκκινο» και η κυβέρνηση έχει λάβει το μήνυμα.

Παράλληλα, δίνει «ελπίδα σωτηρίας» στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τα οποία στήριζαν το όποιο ενδεχόμενο εξόδου από τη βαθιά κρίση στην οποία βρίσκονται στο πρόγραμμα ναυπήγησης Fremm.