«Την ίδια ώρα που τα αφεντικά της ελληνικής ναυτιλίας βρίσκονται στην πρώτη θέση παγκοσμίως, στην Ελλάδα ετοιμάζεται ένα νομοσχέδιο που θα στείλει στην ανεργία τις τελευταίες χιλιάδες ναυτεργατών, ύστερα από μια σειρά άλλων μέτρων με επίκεντρο την άρση του καμποτάζ» δηλώνει η Αλέκα Παραρήγα από τη συνάντηση ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά, στον Άγιο Διονύσιο όπου παραβρέθηκε.

«Την ίδια ώρα που η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επιλύσει το θέμα της επικοινωνίας με τα νησιά, ένα μεγάλο μέρος των νησιών μας αντιμετωπίζει πρόβλημα και το χειμώνα, ακόμα και το καλοκαίρι, αφού το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κινούνται τα πλοία που φέρνουν συνάλλαγμα στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα» είπε η κα Παπαρήγα, ενώ κάλεσε όλους τους εργαζομένους να δώσουν μια μάχη με κρίσιμη σημασία.

Εν τω μεταξύ, προς συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, προσανατολίζονται οι ναυτεργάτες. Ανάλογη συγκέντρωση με αυτή του Σαββάτου αναμένεται να πραγματοποιηθεί και την Κυριακή.

Εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων, στις ομιλίες τους δήλωσαν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα αίτημά τους, ενώ κάλεσαν για άλλη μία φορά την κυβέρνηση, να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο χαρακτηρίζουν «ταφόπλακα».

Μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, πάντως, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επίταξής τους από την κυβέρνηση, είπαν ότι έχουν δοκιμαστεί από το συγκεκριμένο μέτρο στο παρελθόν, αλλά αυτό που θα πρέπει, όπως είπαν, να γίνει αυτή τη στιγμή, είναι η απόσυρση συγκεκριμένων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου.

Την άρση της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτεργατών, που ήταν σε ισχύ επί δύο χρόνια, είχε αποφασίσει το Νοέμβριο του 2012 ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη.