Αναλυτικές προτάσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, τον απεγκλωβισμό από τη γραφειοκρατία και την υποστήριξη των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων παρουσίασαν απο κοινού σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος και μέλη της «Ριζοσπαστικής Κίνησης Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας» (ΡΙΚΣΣΥ) σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος για την δημιουργία ενός νέους κόμματος στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Οι προτάσεις αυτές αποστέλλονται σήμερα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης και θα κατατεθούν ως πρόταση νόμου στη Βουλή σε έναν μήνα.

Παράλληλα, όπως ανήγγειλε ο ίδιος, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα κατατεθεί πρόταση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και την μέριμνα του κράτους προς τους πολίτες που έχουν ανάγκη.

Πρόκειται για ένα σχέδιο άμεσης δράσης, όπως είπε και ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Τσιρώνης, που δίνουν λύσεις για την αναστροφή των συνθηκών και θα άρουν τα εμπόδια στην αναπτυξιακή τροχιά που έχει ανάγκη η χώρα.

Οι προτάσεις αυτές προκύπτουν από τις ομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν με πρωτοβουλία του Α. Λοβέρδου τον περασμένο Σεπτέμβριο από εξειδικευμένους επιστήμονες, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τον πρώτο κύκλο των συμπερασμάτων τους, καταγράφοντας τα διοικητικά εμπόδια και διατυπώνοντας εφικτές, όπως σημειώθηκε, λύσεις για την μείωση της γραφειοκρατίας.

Πυλώνας των προτάσεων είναι το θέμα της απλούστευσης και συντόμευσης των αδειοδοτήσεων σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας, τόσο στην τεράστια κατηγορία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όσο και των υποδομών τουρισμού και μαρινών αλλά και βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Ως πρόγραμμα για ανεξαρτησία και δικαιοσύνη, το χαρακτήρισε ο Α. Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι μία προσπάθεια να παραδοθεί η σκυτάλη στη νέα γενιά. Μία καινοτομία, όπως πρόσθεσε, χωρίς γενικότητες και βερμπαλισμούς, που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση μέχρι το 2016, τις επόμενες εκλογές, υπογραμμίζοντας την άμεση ανάγκη αντιυφεσιακής πολιτικής, που επιβάλλει το «τώρα».

Η πρόταση αφορά ουσιαστικά την κατάργηση των αδειοδοτήσεων στο 95% των δραστηριοτήτων και η αντικατάστασή τους από αυτοαδειοδοτήσεις που θα φέρουν την υπογραφή και ευθύνη των αρμοδίων επιστημόνων, ενώ ο δημόσιος έλεγχος θα είναι μόνο κατασταλτικός, αλλά με άμεση επίλυση των ενστάσεων από τριμελείς διοικητικές επιτροπές.

Ήρθε η ώρα να πάρουμε πίσω την Ελλάδα στα χέρια μας, είπε ο Α. Λοβέρδος, εξηγώντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο και την πορεία των συγκεκριμένων προτάσεων για ανάπτυξη και δικαιοσύνη κινείται η «ΡΙΚΣΣΥ» με πρώτη δημόσια παρέμβαση τη σημερινή την οποία θα ακολουθήσουν και άλλες.

Ο ίδιος επισήμανε ότι θα παράσχει κάθε βοήθεια, τόσο μαζί με τον Χρήστο Αηδόνη στη Βουλή – με τον οποίο συμμερίζεται την αντιυφεσιακή πολιτική – όσο και στον αρμόδιο υπουργό για να γίνουν πραγματικότητα αυτές οι προτάσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με την ίδρυση νέου κόμματος, ο Α. Λοβέρδος είπε ότι μέσα στο εξάμηνο θα καταλήξει ο διάλογος, αναφέροντας ότι δεν θα είναι ένα ΠΑΣΟΚ Νο2, δεν θα είναι διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, αλλά κάτι νέο, με τη «δοσολογία» του νέου πολιτικού σχήματος να είναι δύο – τρείς έμπειροι πολιτικοί και με τους υπολοίπους να είναι καινούργιοι».

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, αποσαφήνισε ότι θα ψηφίσει την πρόταση των τριών πολιτικών κομμάτων της κυβέρνησης για τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ επανέλαβε το «όχι» σε ενδεχόμενο πρότασης υπουργοποίησής του, σε περίπτωση ανασχηματισμού της κυβέρνησης.

Τέλος άσκησε κριτική στα κόμματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αναφέροντας ότι στη συμπολίτευση υπάρχει διαγκωνισμός τακτικισμού και στην αντιπολίτευση έλλειμμα προτάσεων, με αποτέλεσμα να υφίσταται ένα τεράστιο κενό, κατάσταση η οποία πρέπει να αλλάξει άμεσα.

Εκείνο που χρειάζεται ο τόπος, είπε, είναι η αναγέννηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, η οποία θέλει συμμαχίες χωρίς αποκλεισμούς. Και πρόσθεσε: «Για να μην παρεξηγηθούμε δεν προσκαλούμε, αλλά αν προσκληθούμε θα σπεύσουμε, γιατί η μεγάλη δημοκρατική παράταξη θέλει πολλούς και δεν αποκλείεται κανένας».