Βαραίνει το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά τη γενικευμένη επίθεση του Α. Τσίπρα αλλά και τις προτάσεις για την προνακριτική, καθώς θα κριθούν δύο πρώην υπουργοί και δυο πρώην πρωθυπουργοί, άσχετα αν θα στηθούν 4 κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο, ή αν θα στηθούν τρεις κάλπες, μία για κάθε πρόταση κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κλιμάκωσε την επίθεση του και από τον κ. Βενιζέλο έφθασε να επιτίθεται προσωπικά στον κ. Σαμαρά επιχειρώντας να ταυτίσει την πρωθυπουργία του με όρκο σιωπής και συγκάλυψης των υπευθύνων.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι στόχος του κ. Τσίπρα είναι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ενώ στενοί του συνεργάτες δηλώνουν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ενδιαφέρεται να προκαλέσει χάος και να υπονομεύσει την θετική πορεία της οικονομίας».

Ο πρωθυπουργός «ενδιαφέρεται να λάμψει η αλήθεια και να έχει αποτελέσματα και η μάχη για τη φοροδιαφυγή που τελικά θα ωφελήσει τους πολίτες’ σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε κάθε περίπτωση ανησυχούν αν με τη πολυδιάσπαση της κάλπης προκύψουν σημαντικές διαρροές που θα απειλήσουν τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης.

Η διαβεβαίωση που δίνουν σε πολλούς βουλευτές είναι πως μέχρι τώρα τα στοιχεία δείχνουν μόνον ότι στην υπόθεση εμπλέκεται ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Αν υπάρξουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο κ. Βενιζέλος έχει εμπλοκή δεν θα φορτωθούμε… το παλτό και θα ζητήσουμε έρευνα» λένε επιτελείς της ΝΔ αλλά και της ΔΗΜΑΡ όχι μόνον για να καθησυχάσουν τους βουλευτές και για να προστατέψουν τη συνοχή της κυβέρνησης. Σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις ορισμένα κορυφαία στελέχη εξηγούν ότι στην περίπτωση που προκύψουν στοιχεία για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δε θα μπορεί να σταθεί ούτε ο ίδιος στο εσωτερικό του κόμματός του και η ενδεδειγμένη λύση θα είναι να διερευνηθεί.

Όμως αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι δεν έχει καμία εμπλοκή και η μόνη του παράλειψη είναι ότι δεν ήλεγξε εάν ο κ. Διώτης διερεύνησε το θέμα επαρκώς ή ότι πήρε μαζί του το στικάκι. Όμως από την άλλη δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει όπως λένε ότι ένας εμπειρότατος δικαστικός με τόσες περγαμηνές και επιτυχίες που απέρριψε οποιαδήποτε έρευνα επικαλούμενος ότι η λίστα είναι παράνομη και μη αξιοποιήσιμη.

Εκτιμούν ότι σύντομα η πραγματογνωμοσύνη, πιθανότατα πριν από την Τετάρτη ή Πέμπτη που θα στηθούν κάλπες στη Βουλή, θα δώσει τα πρώτα στοιχεία για την ημερομηνία «παραγωγής του usb» που θα δείχνει σε πρώτη φάση ότι η επεξεργασία έγινε επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου και άρα θα αποδυναμώνει οποιαδήποτε άλλα επιχειρήματα εναντίον του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ.