Την υιοθέτηση από την κυβέρνηση της Συρίας και την αντιπολίτευση της χώρας του οδικού χάρτη για την ειρήνη, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πρότεινε η Ντόρα Μπακογιάννη, στην επιτροπή πολιτικών υποθέσεων που συνεδρίασε σήμερα στο Παρίσι.

Η κ. Μπακογιάννη που είναι εισηγήτρια του ΣτΕ για την κατάσταση στη Συρία πρότεινε τη σύσταση Συνταγματικής Επιτροπής, ως μηχανισμού μετάβασης στην μεταπολεμική περίοδο και τόνισε ότι αυτή η επιτροπή πρέπει να αποτελείται από μέλη όλων των πολιτικών σχηματισμών της Συρίας, των ΜΚΟ, καθώς και να συμμετέχουν 30% γυναίκες για λόγους ισότητας.

«Η επιτροπή θα κληθεί να ετοιμάσει ένα νέο δίκαιο και ισορροπημένο σύνταγμα που θα φέρει ειρήνη στη χώρα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ, και να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως έκανε στο παρελθόν στην περίπτωση της Λιβύης» υποστήριξε η πρώην υπουργός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης, εξέφρασε την αντίθεσή της στον διαμελισμό της Συρίας και υπογράμμισε την ανάγκη για στενότερη διακρατική συνεργασία στην περιοχή. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρότεινε τη δημιουργία Τελωνειακής Ένωσης στη Μέση Ανατολή, η οποία θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στο εμπόριο προϊόντων και στη συνεργασία σε θέματα ενέργειας και νερού.

«Εμείς στην Ευρώπη χτίσαμε μια μεγάλη οικογένεια μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους. Οι φίλοι μας στη Μέση Ανατολή μπορούν να επαναλάβουν την ιστορία. Είμαστε υποχρεωμένοι να τους στηρίξουμε» είπε. Τέλος ζήτησε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους όλοι οι τρομοκράτες του «Ισλαμικού Κράτους», προκειμένου να δικαστούν.

Τις προτάσεις της Ντόρας Μπακογιάννη υιοθέτησε η επιτροπή πολιτικών υποθέσεων του συμβουλίου της Ευρώπης.