Στη Ρωσία για δύο μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Συνάντηση με Μεντβέντεφ και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
9:53
27/02/2019
Στη Ρωσία για δύο μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης
13
loading

Διήμερη επίσκεψη στη Ρωσία πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς και με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης.

«Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμορφώνουν ένα ευρύ δίκτυο διεθνών επαφών και στην Ευρώπη και στην Αμερική και προφανώς και στα Βαλκάνια, αλλά και στη Ρωσία» τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», για τη σημερινή επίσκεψη.

«Το ταξίδι έχει ως βασικό σκοπό να επιβεβαιώσει τους παραγωγικούς και λειτουργικούς δεσμούς που έχει η Νέα Δημοκρατία και πρέπει να έχει και η χώρα με τη Ρωσία», προσέθεσε.

«Η Ελλάδα ανήκει αμετάθετα στο δυτικό σύστημα ασφαλείας και στο δυτικό σύστημα αξιών. Είμαστε εκεί τοποθετημένοι, γιατί αυτό επιβάλλουν τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτό, όμως, μας επιτρέπει και μας επιβάλλει να εμπλουτίζουμε την εξωτερική μας πολιτική, αναπτύσσοντας τις σχέσεις μας με όλους τους μεγάλους διεθνείς παίκτες κι ένας τέτοιος είναι η Ρωσία, με την οποία -και λόγω ορθοδοξίας- έχουμε ιστορικούς, παραγωγικούς δεσμούς και μπορούμε να έχουμε μια πολύ παραγωγική σχέση, βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό της μη ανάμειξης στα εσωτερικά των κρατών», ανέφερε χαρακτηριστικά Ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη συνοδεύουν τον κ. Μητσοτάκη στη Μόσχα.

Υπενθύμισε πως αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τη ρωσική ηγεσία. «Στο ξεκίνημα της θητείας του είχε συναντήσει τον Πρόεδρο κ. Πούτιν, όταν επισκεπτόταν την Ελλάδα, πέρυσι, στο συνέδριο ασφαλείας του Μονάχου, είχε μια μακρά συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών τον Σεργκέι Λαβρόφ, και τώρα θα δει στη Μόσχα τον πρωθυπουργό Μεντβέντεφ και τον πρόεδρο της Δούμα, ενώ θα έχει γεύμα εργασίας και πάλι με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Λαβρόφ», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα εστιάσει σε τρία πεδία, στις επαφές που θα έχει στη ρωσική πρωτεύουσα.

«Πρώτα απ' όλα στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με βάση τις επενδύσεις, το εμπόριο, την υψηλή τεχνολογία και τον τουρισμό. Δεύτερον, στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Όπως ξέρετε, τα περιφερειακά ζητήματα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ιδιαίτερα η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, με τις ενεργειακές εξελίξεις και τις αντιδράσεις της Τουρκίας» είπε.

Και εξήγησε: «Στο πλαίσιο αυτό, θα έχουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε πώς η Ρωσία βλέπει τα πράγματα της περιοχής μας, πώς εξελίσσονται και ποια είναι η πραγματική υπόσταση των σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας, που αυτό τον καιρό παρουσιάζουν μια ενίσχυση και ν' ακούσουμε τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη στάση της Ρωσίας απέναντι στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά θα υπάρχει ακόμα μία για την επικοινωνία των δύο λαών και των δύο χωρών. Το 2019 είναι έτος συνεργασίας για τον πολιτισμό και τη ρωσική λογοτεχνία στην Ελλάδα και αυτή είναι μια "γέφυρα" για να κατανοήσουν καλύτερα οι δύο λαοί ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι το βασικό τρίπτυχο των θεμάτων που θα συζητήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας».

«Πολλές οι δυνατότητες ανάπτυξης της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ»

Ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος μίλησε χθες σε εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), στην Αθήνα, για τη γεωπολιτική αξία της Ελλάδας και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αναφέρθηκε, στη συνέντευξή του στο «Πρακτορείο FM», στις πολλές δυνατότητες ανάπτυξης της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ, στη βάση, όπως τόνισε, τριών αμοιβαιοτήτων.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελλάδα, αυτή την περίοδο, έχει μια προστιθέμενη γεωστρατηγική αξία, διότι εδώ και 50 χρόνια παραμένει ένα σταθερό κράτος, δημοκρατικό, με μια οικονομία που, παρά την κρίση, είναι μια οικονομία πάρα πολύ υπολογίσιμη στην περιοχή, η ισχυρότερη των Βαλκανίων, και ταυτόχρονα έχει ένα έμψυχο δυναμικό και μία δυνατότητα επιχειρηματική που είναι πολύ σημαντική» είπε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Έχει τρεις διαστάσεις, επίσης, την ευρωπαϊκή της, τη βαλκανική της και τη μεσογειακή της. Στη μεσογειακή διάσταση της Ελλάδας εντάσσω και αυτό το προτέρημα, ο ελληνισμός να είναι "παρών" στην Ανατολική Μεσόγειο με δύο κράτη, την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία. Όλος αυτός ο κύκλος αβεβαιότητας που μας περιβάλλει έχει στο κέντρο του μια σταθερή χώρα, την Ελλάδα, κι αυτό είναι ένα πολύτιμο γεωπολιτικό κεφάλαιο, το οποίο μπορούμε και πρέπει να αναπτύξουμε. Δεν φτάνει όμως μόνο η γεωγραφία και η δυνατότητα των γεωπολιτικών ρόλων. Πρέπει να τους ασκήσεις», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Επισήμανε ότι για να ασκήσεις αυτούς τους ρόλους χρειάζεσαι πολιτική σταθερότητα, αλλά και να γίνει ακόμα πιο ρωμαλέα η οικονομία με μεταρρυθμίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, η στρατηγική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες «που με μεγάλο ενδιαφέρον έχουν προσεγγίσει αυτή την περιοχή ύστερα από κάποια χρόνια απόστασης, έχοντας καταλάβει ότι αυτή η περιοχή έχει και πλούτο αλλά και εν δυνάμει συγκρούσεις, τριβές και προβλήματα», έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης.

«Η στρατηγική σχέση Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας έχει πολλές δυνατότητες να αναπτυχθεί προς κοινό όφελος στη βάση όμως τριών αμοιβαιοτήτων: αμοιβαίες αρχές, αμοιβαίο όφελος και αμοιβαίος σεβασμός. Αν αυτές οι τρεις αμοιβαιότητες τηρηθούν, η στρατηγική σχέση Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών θα παράξει μόνο θετικά αποτελέσματα για τη χώρα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την περιοχή, που τη θέλουμε σταθερή και ειρηνική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

«Αν η κυβέρνηση εθελοτυφλεί θα βρεθεί μπροστά όχι σε αόρατες μειονότητες, αλλά σε ορατά προβλήματα»

Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε «λάθος της κυβέρνησης να ερμηνεύει με όρους μικροπολιτικούς την επισήμανση της Νέας Δημοκρατίας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αξιοποιηθεί στο εσωτερικό, προκειμένου να δημιουργηθούν ζητήματα» και την κάλεσε «να αξιοποιήσει την ευαισθησία, τον προβληματισμό, την ανησυχία και την κριτική της Νέας Δημοκρατίας».

«Αυτό θα είναι καλό για τον τόπο. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καμιά "ουρά", κανένα ζήτημα. Διότι, αν εθελοτυφλεί θα βρεθεί μπροστά όχι σε αόρατες μειονότητες, αλλά σε ορατά προβλήματα. Και πρέπει από τώρα να προετοιμαστεί για να τα αντιμετωπίσει», υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.

«Επειδή αυτά τα δημοσιεύματα που ξεκίνησαν με το BBC είτε υποβολιμιαία, είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα, θα επαναληφθούν κι επειδή τέτοια ζητήματα μπορεί να εγερθούν και από διάφορους κύκλους εντός της Ελλάδας, που ήδη το κάνουν, σε διεθνείς οργανισμούς, το γεγονός ότι εμείς το επισημάναμε με ένταση είναι ένα προμήνυμα προς την κυβέρνηση ότι πρέπει να ετοιμαστεί και να ετοιμάσει μια στιβαρή επιχειρηματολογία και μία κάθετη συμπεριφορά, ώστε να μην έχουν μέλλον ή επιπτώσεις τέτοιου είδους υποβολιμιαίες κινήσεις, είτε στον διεθνή Τύπο είτε σε διεθνείς οργανισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar ΙΟΥΓΟΥΡΘΑΣ

  ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ....ΜΙΚΡΗΣ ΕΩΣ.... ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ.....ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ...ΤΟ ΑΦΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΠ ΕΞΩ ......ΔΕ ΘΕΛΩ ΚΛΑΜΑΤΑ ΚΟΥΛΗ ...ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ !!!!

  1. avatar @ΙΟΥΓΟΥΡΘΑΣ

   Ο πρόεδρος της Ρωσίας μιλά με ομοιόβαθμο πρόεδρο ή πρωθυπουργό άλλης χώρας τετραπέρατε. Όχι με την αντιπολίτευση.

   1. avatar ΙΟΥΓΟΥΡΘΑΣ

    ΜΑ ΠΩΣ ΤΟ ΛΕΤΕ ΑΥΤΟ....Ο ΚΟΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ....ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ....Η ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ ?

 2. avatar Το τερπνόν μετά του ωφελίμου

  Στη Ρωσία είναι εύκολο να ιδρύσεις offshore; Όχι μόνο Παρίσι και Paradise islands!
  Να υπάρξει διασπορά των χρημάτων που έβγαλε τίμια, με τον ιδρώτα του!

  1. avatar μονο ο μητσοτακης θα κανει σωστη εξωτερικη πολιτικη….θα κλεισει και θα φρουρησει τα συνορα μας….θα εχομε ασφαλεια οι πολιτες….

   θα μειωσει φορους και ενφια......και εισφορες.....θα φερει επενδυσεις...αναπτυξη...εσεις δεν μπορειτε...θελετε φτωχεια και πεινα για να ελεγχετε το λαο....ειστε αχρηστοι προδοτες και κωλοτουμπαριστες...αλλα λετε πρωι ...αλλα βραδυ...πολλα τα ψεμματα σας....

  2. avatar ο μανολο εκει τα παει???

   ο καλογριτσας εκει τα κρυβει???ο τσακαλος και ο σταθακης τα εκατομμυρια τα εχουν εξω...και ειναι ελληνες?????

 3. avatar Το τερπνόν μετά του ωφελίμου

  Στη Ρωσία είναι εύκολο να ιδρύσεις offshore; Όχι μόνο Παρίσι και Paradise islands!
  Να υπάρξει διασπορά των χρημάτων που έβγαλε τίμια, με τον ιδρώτα του!

  1. avatar η διπλη ανοησια σου φανηκε….εισαι κομματοσκυλος προσκηνυμενος αμερικανος

   4 χρονια ριξατε τονους λασπη...δε βρισκετε τιποτα δικαστικα και σκασατε .....θα σας περασει...το ψεμα τελειωνει ...το παραμυθι δεν περνα αλλο...η πιπιλα σας ελιωσε.....ο μητσοτακης θα κανει πολυδιαστατη εξωτερικη πολιτικη...εσεις ειστε αμερικανοδουλοι σκυφτουληδες

 4. avatar GO GO

  Αθτος τι παει να κανη στην Ρωσια , ισως γιατι παει Ο τσιπρας ?..Μαλλον...

  1. avatar ο αμερικανοδουλος ο τσιπρας

   γυρισε πλατη στη ρωσια ....και εριξε τον πουτιν στην αγκαλια της τουρκιας......αυτη ειναι η πολιτικη παιατ στην ελλαδα...πεσατε στα 4 και σας τραβα με το λουρι σαν σκυλακια.....λεχριτες ανικανοι προδοτες αμερικανογερμανοτσολιαδες

 5. avatar Τους άλλους τους ρώτησες?

  Σε περιμένουν οταν γυρίσεις οι Αμερικάνοι......

  1. avatar εξ ιδιων γνωριζεις?

   θυμασαι τον ψευταλεξη που πηγε να παρει λεφτα για να μας βγαλει απο την εοκ????και τον πεταξαν εξω οι ρωσοι????ηξεραν αυτοι...ο δικος σου ηταν μπουνταλοεπαναστατης....

 6. avatar Ομάδα Διαδικτυακής Προώθησης Θέσεων

  Μία ακόμα κίνηση-ματ (sic) από τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας. Ενδυναμώνει την θέση της χώρας αλλά και του ίδιου με την παρουσία του στα διεθνή φόρα σε αντίθεση με τον κρυπτόμενο στο Μέγαρο Μαξίμου κ. Τσίπρα. Πλέον και ο κάθε αδαής γνωρίζει πως η μόνη λύση είναι η Νέα Δημοκρατία.
  Ανέλυσε τα δεδομένα, ακολούθησέ μας!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει