Τι λέει η Ελληνίδα δημοσιογράφος που έγραψε το άρθρο στο BBC για τη «μακεδονική μειονότητα»

Η συντάκτρια του επίμαχου ρεπορτάζ απαντά για το θόρυβο που δημιουργήθηκε


ΕΛΛΑΔΑ
8:56
26/02/2019
Τι λέει η Ελληνίδα δημοσιογράφος που έγραψε το άρθρο στο BBC για τη «μακεδονική μειονότητα»
83
loading

Σάλος προκλήθηκε μετά το δημοσίευμα του BBC που έκανε λόγο για «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα.

Η συντάκτρια του επίμαχου ρεπορτάζ του BBC Μαρία Μαργαρώνη, μίλησε στον ΑΝΤ1 και τον Ισάακ Καριπίδη για τον «θόρυβο» που δημιουργήθηκε μετά το δημοσίευμα.

«Ποτέ στην καριέρα μου δεν έχω δεχθεί τόσα πολλά μηνύματα», είπε χαρακτηριστικά η ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος που έχει γεννηθεί στο Λονδίνο. «Δεν περίμενα τέτοιες αντιδράσεις», συμπλήρωσε.

«Η συγκεκριμένη άποψη έχει δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν όχι μόνο σε βρετανικά, αλλά και σε άλλα ΜΜΕ», επισήμανε.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο Ισάακ Καριπίδης η συνέντευξη στο άρθρο είχε ληφθεί από το περασμένο καλοκαίρι και προκύπτει το ερώτημα γιατί δημοσιοποιήθηκε μετά τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η δημοσιογράφος σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1, αφού πρώτα συμβουλευτεί πρώτα τους αρχισυντάκτες της, ίσως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα απαντήσει στα πολλά ερωτήματα που έχουν προκύψει.

Η επιστολή του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο για τη «μακεδονική μειονότητα» στο BBC

Επιστολή προς το BBC έστειλε ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς, αναφορικά με το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου που έκανε λόγο για «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα.

Στην επιστολή του, ο Έλληνας διπλωμάτης κάνει λόγο για «σημαντικές ιστορικές ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις εις βάρος της Ελλάδας» και για ισχυρισμούς που φαίνεται να απηχούν τις απόψεις του πολιτικού φορέα «Ουράνιου Τόξου». Ζητά ακόμα να δημοσιευθούν οι επισημάνσεις του για να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Ακολουθεί η επιστολή του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο:

«Διάβασα με ιδιαίτερη έκπληξη  και απογοήτευση το δημοσίευμα της ιστοσελίδας του έγκριτου οργανισμού σας χθες, Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, με τίτλο “Greece’s Invisible Minority”, το οποίο περιείχε σημαντικές ιστορικές ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις  εις βάρος της Ελλάδας, ενώ αδικεί τη Συμφωνία Πρεσπών. Μια ιστορική συμφωνία, η οποία επέλυσε μια διαμάχη δεκαετιών, συνέβαλε στη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων και έστειλε ένα γενικότερο μήνυμα υπέρ της επίλυσης διεθνών διαφορών με βάση το διάλογο και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Στην Ελλάδα η ισονομία και ισοπολιτεία είναι απόλυτα σεβαστές, ενώ υφίσταται μόνο μία μειονότητα, η οποία και αναγνωρίζεται από διεθνείς συνθήκες – η μουσουλμανική. Ωστόσο, στο άρθρο επιχειρείται η έγερση ενός ανύπαρκτου θέματος με διαστρέβλωση της Συνθήκης των Πρεσπών, στα άρθρα της οποίας η αρθρογράφος δεν κάνει καν τον κόπο να αναφερθεί.

Αναφέρεται ότι "By ratifying an agreement with the newly renamed Republic of North Macedonia, Greece has implicitly recognised the existence of a Macedonian language and ethnicity".

Ως προς τη γλώσσα, η Συνθήκη αναγνωρίζει στο άρθρο 1 παρ. 3 τη "Μακεδονική γλώσσα", με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή αποκλειστικά ως επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας. Αποσαφηνίζει δε (άρθρο 7(4)) ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, αλλά, κυρίως, ότι δεν έχει σχέση με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Ελληνικής Μακεδονίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά στη δήθεν αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας» από τη Συμφωνία των Πρεσπών,  ας ξεκινήσουμε από το αυτονόητο για κάθε γνώστη του διεθνούς δικαίου: τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι εθνότητες. Η εθνότητα των πολιτών ενός κράτους δεν ρυθμίζεται από διακρατικές συμφωνίες. Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να αναφέρεται στoυς πολίτες που ανήκουν στην πλειοψηφούσα εθνότητα που κατοικεί στη γειτονική χώρα όπως έκανε μέχρι σήμερα, ενώ οι πολίτες της εν λόγω πλειοψηφούσας εθνότητας στη γειτονική χώρα διατηρούν το δικαίωμά στον αυτοπροσδιορισμό.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται στο Άρθρο 1 σε ιθαγένεια, δηλαδή στον νομικό δεσμό μεταξύ του κράτους και του πολίτη και όχι σε εθνότητα. Αυτό έχει αναγνωριστεί από τη Βόρεια Μακεδονία και μάλιστα σε συνταγματικό επίπεδο, δεδομένου ότι  η πρόσφατη τροπολογία του Άρθρου ΧΧΧΙΙΙ του Συντάγματός της, ρητά προβλέπει ότι η ιθαγένεια «δεν προσδιορίζει, ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Και, βεβαίως, σε καμία περίπτωση η Συμφωνία των Πρεσπών δεν συνιστά «σιωπηρή αναγνώριση», όπως εντελώς λανθασμένα και αυθαίρετα αναφέρει η συντάκτης του άρθρου, οιασδήποτε μειονότητας στη δική μας χώρα. Αντιθέτως, η Συμφωνία των Πρεσπών, μεταξύ άλλων, ορίζει ότι έκαστο Μέρος δεν θα παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου Μέρους με οιαδήποτε μορφή και για οιονδήποτε λόγο, περιλαμβανομένης της προστασίας του καθεστώτος και των δικαιωμάτων οιωνδήποτε προσώπων δεν είναι πολίτες του και ότι το Σύνταγμα της χώρας όπως ισχύει σήμερα ή θα τροποποιηθεί στο μέλλον δεν μπορεί και δεν θα μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει βάση για μια τέτοια παρέμβαση ( Άρθρο 4 παρ. 3).

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, η Βόρεια Μακεδονία τροποποίησε το Σύνταγμά της (άρθρο 49) προκειμένου να αναφέρεται αποκλειστικά στην στήριξη των πολιτών και της Διασποράς της  και να μην περιέχει καμία αναφορά σε «υποστήριξη του μακεδονικού λαού… σε γειτονικές χώρες».

Οι ισχυρισμοί του άρθρου περί δήθεν «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα φαίνεται να απηχούν τις απόψεις του «Ουράνιου Τόξου», ενός εγχώριου πολιτικού φορέα που είναι ο μοναδικός ο οποίος ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί δήθεν «μακεδονική μειονότητα». Για την ολοκλήρωση της εικόνας, σημειώνεται ότι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, εθνικές και ευρωεκλογές, στις οποίες έχει συμμετάσχει, έχει περιοριστεί σε εξαιρετικά μικρό ποσοστό του εκλογικού σώματος και μάλιστα ως τμήμα πολυκομματικού συνασπισμού.

Ελπίζω ότι οι ανωτέρω επισημάνσεις θα δημοσιευτούν προκειμένου να αποκατασταθεί η ορθή εικόνα των όσων αναφέρονται στο ρεπορτάζ σας και ότι εφεξής θα λαμβάνονται υπόψη στις σχετικές αναφορές του έγκριτου δημοσιογραφικού σας οργανισμού».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

83
σχόλια
 1. avatar Ανεξαρτητος

  Το ποτάμι χάθηκε στη λίμνη. Δυστυχώς αυτή είναι η μοίρα των ποταμών .όταν καταλήγουν σε λίμνες εκεί χάνουν την ιδιότητα τους.Ο κάθε ένας θα αμοιφθει στις επερχόμενες εκλογές με ότι του αναλογεί.

 2. avatar essetai_hmar

  Είναι πολλά τα λεφτά του Γιωργάκη του Σόρου ....

 3. avatar Maurogennis

  Καλά θέλει πολύ να καταλάβετε ότι είναι του συστήματος .για ποια μειονότητα λέει το [...] υπάρχει? ????της δεξιάς παιχνίδια είναι αυτά νομίζει ότι θα κυβέρνηση και λένε ότι υπουργός οικονομικών θα είναι ο μαρινακης τα αρχι[..]
  .

 4. avatar ΚαλλεργηςΕιστεολοιβουρλακαιαγραματοι

  ΕΙΣΤΕ.ΒΟΥΡΛΑ.ΚΑΙΑΓΡΑΜΑΤΟΙ.ΒΛΑΚΕΣ

 5. avatar Κωστας πατριωτης

  Πολλοί την προδοσίαν ηγάπησαν. Τον προδότην ουδείς. Αυτή δεν έχει ούτε όσιο ούτε ιερό.

 6. avatar Κωστας πατριωτης

  Εξομώτης, κατάσκοπος, προδότρα, χαμένη, άπατρις.

 7. avatar Σκεπτόμενος Έλληνας

  Απορώ με κάποιους εδώ μέσα που αντιδράνε βρίζουν εντάξει καταλαβαίνω σε κάποιους δεν αρέσει αλλά κυβέρνηση δεν έκανε κάτι άλλο από αυτά που έλεγε πριν επέλθει στην εξουσία έλεγε θα λύσουμε το μακεδονικό γιατί ψηφίσατε Ενώ ξέρετε ποιοι είναι μάλλον για να μην πληρώνετε φόρους ε τώρα θα πληρώσετε το Τίμημα Και θέλω να δω στις επόμενες εκλογές πόσοι θα ψηφίσουν ΣυΡιζΑ μη βρεθούμε προ εκπλήξεως Για ακόμη μια φορά..

  1. avatar 6916

   αφου σκέφτεσαι τοσο πολύ να χτυπας και τον σβερκο σου μετα μπας και καταλαβης
   ότι μερικοι σαν και εσενα τους ξυλοπαροικους θα φερεται εμφυλιο ,
   όχι γιατι το θελετε του εναντιον ,
   αλλα γιατι σκεφτεσται πολύ ,
   σσ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ,ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ?

 8. avatar Αντιπαράθεσε την περιγραφή των Σύρων και του Ρωμανού που συνελήφθη “in northern Greece”

  https://www.thenation.com/article/anarchist-and-refugees-two-hunger-strikes-athens/

  με τους 2.000 που φιλοξενήθηκαν σε βενζινάδικο της ΕΚΟ "near the Macedonian border"
  https://www.bbc.com/news/world-europe-36703503

  για να καταλάβεις

 9. avatar cosmicos

  Πότε επιτέλους θα μάθουν οι Ελληνες να δέχονται την αλήθεια? Πότε θα μάθουν να διαβάζουν την πραγματική ιστορία της χώρας τους? Πότε θα μάθουν να δέχονται κριτική για τα κακώς έχοντα και να απαντούν με επιχειρήματα αντί με εθνικιστικούς θυμούς? Πότε οι Ελληνες θα μάθουν να συζητάνε με νηφαλιότητα, ηρεμία και πολιτισμένα αντί με ύβρεις και φανατισμούς? Ο Τσίπρας θέλησε, καλώς, να λύσει ένα διαχρονικό Εθνικό πρόβλημα. Το μόνο λάθος κατα τη γνώμη μου είναι η ονομασία. Αντί Βόρεια Μακεδονία έπρεπε να επιμένει στο Σλαβομακεδονία. Ετσι προσδιορίζεται η ξεχωριστή εθνότητα και γλώσσα της γείτονος χώρας.

  1. avatar οι συριζαιοι δεν ξερουν ιστορια….

   ουτε τους ενδιαφερει.....ειναι προδοτες

 10. avatar Γεροτσολιας

  Καποτε παλια τους προδοτες τους κρεμούσαν σε μεγαλες πλατειες για παραδειγμα, σημερα μας κυβερνουν!

 11. avatar Καγιαλές

  Η συντάκτρια Μαρία Μαργαρώνη ανήκει σε αυτό που ονομάζουμε διεθνιστική συντεχνία και επιδιώκει την κατάργηση εθνών συνόρων και πολιτισμών. Είναι μέρος του συστήματος που χρηματοδοτούν συγκεκριμένα παγκόσμια κέντρα, όπως αυτό του Τζόρτζ Σόρος, που μέσα από την πολιτισμικότητα μπορούν να αλλοιώσουν λαούς και κοινωνίες επιτυγχάνοντας τον πλήρη έλεγχο τους.

  Στην χώρα μας προσπαθούν να μας περάσουν την άποψη ότι δεν είναι και τίποτε σπουδαίο, ένα μεμονωμένο γεγονός είναι που με μια απλή παρέμβαση στο BBC διευθετήθηκε. Όμως δεν είναι έτσι. Η Σκοπιανή προπαγάνδα, όπως και η τουρκική επί μακρόν, κερδίζει βήμα-βήμα και περνάει τα μηνύματα της στην διεθνή κοινότητα.

  Μέσα σε αυτή την σκοπιανή προπαγάνδα εντάσσεται και η αρθρογραφία της συγκεκριμένης δημοσιογράφου που λίγες μέρες μετά την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και τις θριαμβευτικές δηλώσεις Ζάεφ – Τσίπρα θέτει ζητήματα μειονότητας επί ελληνικού εδάφους ανοίγοντας ένα ζήτημα που στα επόμενα χρόνια θα το βρούμε σαν έθνος μπροστά μας. Οι δηλώσεις άλλωστε στελεχών της κυβέρνησης δεν απέχουν και πολύ από τα όσα ισχυρίστηκε και πρόβαλε στο ρεπορτάζ η ανιστόρητη και πληρωμένη δημοσιογράφος του BBC, όπως αυτές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Ξυδάκη που θεώρησε αναφαίρετο δικαίωμα των σκοπιανών να ανοίξουν μέχρι και φροντιστήρια «μακεδονικής » γλώσσας στη Θεσσαλονίκη.

  1. avatar ειναι μια μαιμου του συριζα……

   μια μαιμου του σορος.....

 12. avatar Μάλιστα, μάλιστα

  Μπράβο στον κ. Ισαάκ, στην κ. Μαργαρώνη, αν είχαμε και τον κ. Ροζάκη στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα είχαμε και άλλη μία μειονότητα. Μήπως πρέπει και εμείς να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο να κατοχυρώσουμε την Εθνικότητα μας;

 13. avatar Δεν τα βάζετε αυτά, ε;

  Απόγονος του Μακεδονoμάχου Καπετάν Τρομάρα προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της συμφωνίας των πρεσπών και δικαιώθηκε!____διότι παραβιαζει τη νομιμα συνναμενη ισχυουσα διεθνη συνθηκη των Ελληνικών Συνορων του 1913 και καθε ανθρωπινο και επιχειρηματικο δικαιωμα των Ελληνων στη Μακεδονία

 14. avatar “Δεν έχουμε εθνικότητα.Απλα μιλάμε Ελληνικα.”

  Η ρηματική ανακοίνωση του Συριζα

 15. avatar Η «Συμφωνία» πουθενά ΔΕΝ περιέχει τον καταχρηστικό-περιοριστικό όρο ότι «δεν καταγγέλλεται».

  Εφόσον αυτή παραβιάζει το διεθνές και ελληνικό δίκαιο ακυρώνεται βάσει της υπάρχουσας αντιστοίχου νομολογίας η οποία παραβιάστηκε βάναυσα, με ακραία αντιδημοκρατικό τρόπο.

 16. avatar ΞΕΦΤ.ΕΛ (Ξεφτιλισμένος Έλληνας)

  Τα έχουν δώσει όλα, ψέμματα λέγανε επί ένα μήνα. Πλήρης υποχώρηση σε όλα και εθνική ήττα. Αλλά τα μεγαλύτερα σιχαματα είναι οι βουλευτές συριζα που εκλέχτηκαν στην Μακεδονία. Αυτά τα καθηκια πούλησαν την ιδιαίτερη πατρίδα τους για δύο μήνες βουλευτιλικι ακόμα! Είναι τόσο σιχαμενοι και αποκρουστικοι που μέχρι και μέσα στο συριζα τους σιχαίνονται και ούτε λέξη να τους δώσουν ούτε έστω θέση υφυπουργού. Βουλευτές συριζα Μακεδονίας, ότι ποιο ελεεινό σιχαμερό αποκρουστικό υπάρχει. Να εγκαταλείψουν τον τόπο που μεγάλωσαν τον τόπο που έζησαν! Είναι ανεπιθύμητοι ντροπή της Μακεδονίας μας! Να τους διώξει ο λαός εάν δεν φύγουν μόνοι τους, μολύνουν το περιβάλλον της μακεδονιας μας τα πουληταρια!

 17. avatar Εμβρόνητος

  Πάντως εγώ με Τσιπρα πρωθυπουργό τον γλίτωσα τον ΕΝΦΙΑ. Άλλωστε για έναν ΕΝΦΙΑ δεν γίνανε όλα?

 18. avatar ξηρομεριτης δ

  Ειδατε ποσα "πλεονεκτηματα" εχει το κουρελοχαρτο των Πρεσπων; Οχι για μας βεβαια. Αλλα για τους αλβανοσλαυους των Σκοπιων. Θελω να δω πως θα βγουν να υπερασπιστουν την Εσχατη Προδοσια της Λιμνης, οι Συριζαιοι, οι Ποταμισιοι, οι Λιακοι, και οι λοιποι μισθοφοροι του Σορος, μετα το προχθεσινο δημοσιευμα του BBC, και τον χθεσινο εξευτελισμο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει