Η επιστολή του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο για τη «μακεδονική μειονότητα» στο BBC

Καταγγέλλει «σημαντικές ιστορικές ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:24
25/02/2019
Η επιστολή του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο για τη «μακεδονική μειονότητα» στο BBC
35
loading

Επιστολή προς το BBC έστειλε ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς, αναφορικά με το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου που έκανε λόγο για «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα.

Στην επιστολή του, ο Έλληνας διπλωμάτης κάνει λόγο για «σημαντικές ιστορικές ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις εις βάρος της Ελλάδας» και για ισχυρισμούς που φαίνεται να απηχούν τις απόψεις του πολιτικού φορέα «Ουράνιου Τόξου». Ζητά ακόμα να δημοσιευθούν οι επισημάνσεις του για να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Ακολουθεί η επιστολή του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο:

«Διάβασα με ιδιαίτερη έκπληξη  και απογοήτευση το δημοσίευμα της ιστοσελίδας του έγκριτου οργανισμού σας χθες, Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, με τίτλο “Greece’s Invisible Minority”, το οποίο περιείχε σημαντικές ιστορικές ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις  εις βάρος της Ελλάδας, ενώ αδικεί τη Συμφωνία Πρεσπών. Μια ιστορική συμφωνία, η οποία επέλυσε μια διαμάχη δεκαετιών, συνέβαλε στη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων και έστειλε ένα γενικότερο μήνυμα υπέρ της επίλυσης διεθνών διαφορών με βάση το διάλογο και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Στην Ελλάδα η ισονομία και ισοπολιτεία είναι απόλυτα σεβαστές, ενώ υφίσταται μόνο μία μειονότητα, η οποία και αναγνωρίζεται από διεθνείς συνθήκες – η μουσουλμανική. Ωστόσο, στο άρθρο επιχειρείται η έγερση ενός ανύπαρκτου θέματος με διαστρέβλωση της Συνθήκης των Πρεσπών, στα άρθρα της οποίας η αρθρογράφος δεν κάνει καν τον κόπο να αναφερθεί.

Αναφέρεται ότι “By ratifying an agreement with the newly renamed Republic of North Macedonia, Greece has implicitly recognised the existence of a Macedonian language and ethnicity”.

Ως προς τη γλώσσα, η Συνθήκη αναγνωρίζει στο άρθρο 1 παρ. 3 τη “Μακεδονική γλώσσα”, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή αποκλειστικά ως επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας. Αποσαφηνίζει δε (άρθρο 7(4)) ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, αλλά, κυρίως, ότι δεν έχει σχέση με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Ελληνικής Μακεδονίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά στη δήθεν αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας» από τη Συμφωνία των Πρεσπών,  ας ξεκινήσουμε από το αυτονόητο για κάθε γνώστη του διεθνούς δικαίου: τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι εθνότητες. Η εθνότητα των πολιτών ενός κράτους δεν ρυθμίζεται από διακρατικές συμφωνίες. Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να αναφέρεται στoυς πολίτες που ανήκουν στην πλειοψηφούσα εθνότητα που κατοικεί στη γειτονική χώρα όπως έκανε μέχρι σήμερα, ενώ οι πολίτες της εν λόγω πλειοψηφούσας εθνότητας στη γειτονική χώρα διατηρούν το δικαίωμά στον αυτοπροσδιορισμό.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται στο Άρθρο 1 σε ιθαγένεια, δηλαδή στον νομικό δεσμό μεταξύ του κράτους και του πολίτη και όχι σε εθνότητα. Αυτό έχει αναγνωριστεί από τη Βόρεια Μακεδονία και μάλιστα σε συνταγματικό επίπεδο, δεδομένου ότι  η πρόσφατη τροπολογία του Άρθρου ΧΧΧΙΙΙ του Συντάγματός της, ρητά προβλέπει ότι η ιθαγένεια «δεν προσδιορίζει, ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Και, βεβαίως, σε καμία περίπτωση η Συμφωνία των Πρεσπών δεν συνιστά «σιωπηρή αναγνώριση», όπως εντελώς λανθασμένα και αυθαίρετα αναφέρει η συντάκτης του άρθρου, οιασδήποτε μειονότητας στη δική μας χώρα. Αντιθέτως, η Συμφωνία των Πρεσπών, μεταξύ άλλων, ορίζει ότι έκαστο Μέρος δεν θα παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου Μέρους με οιαδήποτε μορφή και για οιονδήποτε λόγο, περιλαμβανομένης της προστασίας του καθεστώτος και των δικαιωμάτων οιωνδήποτε προσώπων δεν είναι πολίτες του και ότι το Σύνταγμα της χώρας όπως ισχύει σήμερα ή θα τροποποιηθεί στο μέλλον δεν μπορεί και δεν θα μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει βάση για μια τέτοια παρέμβαση ( Άρθρο 4 παρ. 3).

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, η Βόρεια Μακεδονία τροποποίησε το Σύνταγμά της (άρθρο 49) προκειμένου να αναφέρεται αποκλειστικά στην στήριξη των πολιτών και της Διασποράς της  και να μην περιέχει καμία αναφορά σε «υποστήριξη του μακεδονικού λαού….σε γειτονικές χώρες».

Οι ισχυρισμοί του άρθρου περί δήθεν «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα φαίνεται να απηχούν τις απόψεις του «Ουράνιου Τόξου», ενός εγχώριου πολιτικού φορέα που είναι ο μοναδικός ο οποίος ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί δήθεν «μακεδονική μειονότητα». Για την ολοκλήρωση της εικόνας, σημειώνεται ότι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, εθνικές και ευρωεκλογές, στις οποίες έχει συμμετάσχει, έχει περιοριστεί σε εξαιρετικά μικρό ποσοστό του εκλογικού σώματος και μάλιστα ως τμήμα πολυκομματικού συνασπισμού.

Ελπίζω ότι οι ανωτέρω επισημάνσεις θα δημοσιευτούν προκειμένου να αποκατασταθεί η ορθή εικόνα των όσων αναφέρονται στο ρεπορτάζ σας και ότι εφεξής θα λαμβάνονται υπόψη στις σχετικές αναφορές του έγκριτου δημοσιογραφικού σας οργανισμού».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

35
σχόλια
 1. avatar Sheep

  Αγαπητε-τη tosfirikaitodrepani μηπως λεω μηπως θελετε να κατσουμε να μας γ....σετε κι ολας!

 2. avatar ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ

  Ο ΚΟΜΗΣ ΜΟΝΤΕΧΡΗΣΤΟΣ ΤΗΝ ΠΗΡΑΤΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΣΟΒΡΑΚΑΚΙ???ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΣΙΤΑ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ?? ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΛΕΨΑΝ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΘΕΜΑ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΛΑΒΑ???

 3. avatar Tosfirikaitodrepani

  Πρέπει οι σύντροφοι Έλληνες βοηθήσουν να ξαναγίνει η Σλαβομακεδονικη γλώσσα κυρίαρχη στην Νότια ώστε να γίνει στο μέλλον ευκολότερη η ένωση της . Αυτό πρέπει με αντίστοιχες ενέργειες και στα Αρβανίτικα , Τουρκικά. Δυστυχώς η Ελληνική Ιστορία είναι γεμάτη φασιστικές πρακτικές που με τους συνεχείς μακροχρόνιους αγώνες μας και συνέπεια προσπαθούμε να ανατρέψουμε. Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε.

 4. avatar Ελεος!

  Λέει ο Τσιπράκιας:

  "Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται στο Άρθρο 1 σε ιθαγένεια, δηλαδή στον νομικό δεσμό μεταξύ του κράτους και του πολίτη και όχι σε εθνότητα."

  Μα καλά η ιθαγένεια σε όλα τα κράτη συμπίπτει με το όνομα του κράτους:

  Νότια Αφρική το κράτος, Νοτιοαφρικανοί οι πολίτες

  "Βόρεια Μακεδονία" το κράτος, "Μακεδόνες" οι πολίτες?

 5. avatar Nationality North Macedonian

  We are genuine Macedonian Greek are fake and that was a reason they agreed after 30 years to make a statement about it. Now we got a agreement nationality Macedonian and official language Macedonian. Thanks Mr Tsipras

  1. avatar ΒΑΡΕΘΗΚΑ …ΞΑΝΑ

   You have the right to call your self aw you like. to accept it or not is in my hand. As I can see you haven't study History and you still believe in lies. Historcly, Slaves came at Balkans at 600 A.D. Till then this land you call Home was a part of the Byzantine Empire.

 6. avatar πατριωτες ψυχραιμια..

  1. το αρθρο το εχει γραψει ελληνιδα.
  2. η συνεντευξη που εχει στο αρθρο ειναι περσινη, συμφωνα με ομολογια της.
  τωρα ας γραψετε οτι θελετε λαμβανοντας υποψιν τα παραπανω. αγκαλιες κ φιλια απο αγγλια

 7. avatar atrwtos

  Κάποιοι δεν λέτε να καταλάβετε πως διαπραγματεύσεις δεν γίνονται με διαπραγματευόμενους ψεύτες.

 8. avatar Επομένως

  Επιστολή του ΒΒC στον Έλληνα πρέσβη μόλις δημοσιεύθηκε:" χεχεχε [...]"!!

 9. avatar ΗΡΑΚΛΕΑΣ

  αγαπητά μου εθνίκια μην ανησυχειτε, αυτοι θα αυτοαποκαλουνται Μακεδονες, εμεις θα τους λέμε απο Σλαυομακεδονες μεχρι [...]σκοπιανους.Το κρατος τους ομων δεν θα λέγεται Μακεδονια αλλά Βορεια Μακεδονια!!! γκεκε?

  1. avatar Ει στόκο

   Μακεδονία την λένε και τώρα. Τώρα την αναγνωρίσαμε κι εμείς μαζί με μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα. Πάρε τώρα κι ένα θέμα μειονότητας να δέσει το γλυκό. Αλλά τέτοιο αριστερίκι που είσαι που να καταλάβεις.

  2. avatar @ΗΡΑΚΛΕΑΣ

   Γκε Γκε στα μούτρα σου. Μάθε να μιλάς σαν άνθρωπος.

   1. avatar ΗΡΑΚΚΛΕΑΣ!

    σορυ για την ανορθογραφία της τελευταιας λέξης, προφορικά την γνωριζω, δεν την διδάχτηκα στο σχολειο.

    1. avatar @ΗΡΑΚΛΕΑΣ!

     Στη περίπτωσή σου και το ότι πήγες σχολείο είναι κι αυτό κάτι.

 10. avatar Μστ

  Συγνώμη αλλά για πιο λόγο κατηγορείτε το BBC..?? την δήλωση την έκανε ένας ηλικιωμένος, ονόματι κ. Φωκάς που δηλώνει έλληνας...την ιστορία του εξελληνισμού των σλαβομακεδόνων ακόμη και με διώξεις στη χώρα μας, την έχουμε ξανακούσει στο μακρινό παρελθόν και είναι αλήθεια...και απόδειξη είναι η γλώσσα που την μιλούν ακόμη κάποιοι ηλικιωμένοι στη Μακεδονία...και μέχρι τα μέσα του 19 αιώνα δεν ήταν μόνο μειονότητα, αλλά μεγάλο ποσοστό.!!

  1. avatar @Μστ

   Κράτα ομπρέλα

  2. avatar Τεο.π

   Zoran εσυ;;; Καμία έκπληξη έξαλλο σχεδόν πάντα πι προδοσία γινόταν απο άτομα εντός των τειχών !! Και φαίνονται υπάρχουν ακόμα !

 11. avatar Την επιστολη στον Κουλη

  Μιας και ο Κουλης παριστανει τον ανηξερο και σπευδει να υιοθετησει τους ισχυεισμους του αντεθνικου και ανθελληνικου *ουρανιου τοξου*.παρακαλειται ο Ελληνας πρεσβης να αποστειλει ενα εντιγραφο στον ανευθυνο αρχηγο της ΝΔ μπας και σταματησει επι τελους τις...κοτσανες του..Κριμα για τη ΝΔ που επεσε στα χερια των Μητσοτακηδων.

  1. avatar Ουρανιο τοξο

   Με την Συμφωνια των Πρεσπων η οργανωση Ουρανιο Τοξο ειναι νομικα και Συνταγματικα παρανομη γιατι οχι μονο εμμενει στο να αποκαλει την Βορρεια Μακεδονια σκετο Μακεδονια αλλα κανει λογο και για μειονοτητες και για ανεξαρτητοποιηση της Μακεδονιας απο την Ελλαδα με σκοπο την δημιουγια ενος αλλου κρατους. Εισαγγελεας θα παρεμβει σε λιγο διαστημα εαν δεν αλλαξουν τα λεγομενα τους. Περαστικα σας.

  2. avatar @στον Κουλη

   Με την ταχύτητα του φωτός ο πρέσβης.

  3. avatar ΓΙΑΝΝΗΣ

   Πιο σάπιο κρέας πεθαίνεις...

   1. avatar : ΓΙΑΝΝΗΣ

    Αν αναφερεσαι σε μενα με την εκφραση *σαπιο κρεας*,μαθε οτι δεν μου αρεσει καθολου το κρεας ειδικα οταν προερχεται απο σαπιο...φασιστα.

    1. avatar @: ΓΙΑΝΝΗΣ

     Τότε να μιλάς με ευπρέπεια αυθεντικέ φασίστα

    2. avatar ΓΙΑΝΝΗΣ

     Όλοι εσείς οι απλυτοι κατσαπλιάδες η μόνη δύναμη που νομίζετε οτι έχετε στο άδειο σας μυαλό είναι να βάζετε ταμπέλες ως φασιστες κλπ κλπ όποιον απλά αγαπά την πατρίδα του και δεν είναι κενός μέσα του ειρωνικός και να εκπέμπει βρωμιά και δυσωδία η ομιλία του και μόνο. Δυστυχώς αυτό είσαι κι εσυ. Δυστυχώς για σένα δεν είμαι φασίστας. Είμαι απλά έλληνας. [...]

   2. avatar @ΓΙΑΝΝΗΣ

    Ωραία άποψη έχεις για τον εαυτό σου.

 12. avatar Χα χα

  Τρέχουν τώρα τα σαΐνια μας "στερνή μου γνώση να σ´ είχα πρώτα «

 13. avatar Χχαχαχαχαχα

  Πρόσεχε μην το μάθει ο άμπαλος τσιπρέτος γιατι θα σε ξηλώσει που αντέδρασες υπέρ της Ελλάδας.

  1. avatar ακου Χχαχαχαχαχα….

   ο πρεσβης απαντησε σε συννενοηση με τον υπουργο. αν δεν ξερεις καλυτερα να συνεχιζεις να μασας το κουτοχορτο του φασισμου. φιλακια

 14. avatar Σλαβομακεδόνας Στη νότια πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας

  Δεξιό φασιστάκι ο πρέσβης στο Στο Λονδίνο Mr Αμπάσαντορ Ξύδι or vinegar Εμείς είμαστε Με μακεδονική ιθαγένεια και μακεδονική γλώσσα Τώρα είναι αργά Mr Αμπάσαντορ Υπογραφές πέσανε Σε λίγο θα πάρουμε και αυτονομία και ένωση με την μητέρα πατρίδα την βόρεια Μακεδονία..Ξύδι Mr Αμπάσαντορ

  1. avatar Ελληνας – Μανιατης

   Αμα τα εχεις μεγαλα να πας να ζησεις στη "μαμα πατριδα σου".Η Ελλαδα ειναι μονο για ανθρωπους.Ελπιζω να καταλαβες.

 15. avatar John Ε Papas

  Ο Τσίπρας και οι συνεταίροι του εξαγόρασαν χρόνο εξουσίας.
  Πήραν οι σύμμαχοί μας αυτό που ήθελαν και μας το ανταποδίδουν.

 16. avatar Σμτ

  Βρέχει ή μας φτύνουν ....

  1. avatar σιγουρα

   σε φτυνουν

 17. avatar ΓΙΑΝΝΗΣ

  Γιατί πρέπει να λουζόμαστε τις Μ.....ς του Τσυριζα;;;; Γιατί;;; Ούτε κάν στη βουλή δεν πρέπει να μπει αυτό το επικυνδυνο κόμμα στις επόμενες εκλογες. Τη ζημιά για τη χώρα μας την έκανε ήδη βέβαια και τα λεφτα που τους έταξαν τα πήραν αλλά να χαμε να λέγαμε... Ας τα φάνε σε φάρμακα να χαρούμε λίγο κι εμείς...

  1. avatar το αρθρο του ΒΒc

   το εγραψε ελληνιδα γνωστων δεξιων αποψεων . παρτε χαμπαρι οτι η δεξια βλαπτει σοβαρα την πατριδα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει