Δούρου: Επέλεξα να ταπεινωθώ μπροστά στις οικογένειες των νεκρών της Μάνδρας

«Δεν ευτέλισα μια εθνική τραγωδία», τονίζει η περιφερειάρχης Αττικής


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:03
21/02/2019
Δούρου: Επέλεξα να ταπεινωθώ μπροστά στις οικογένειες των νεκρών της Μάνδρας
26
loading

«Στη νέα πολιτική προσπάθειά μας, χωρούν όσοι προσυπογράφουν συγκεκριμένες προγραμματικές αρχές και θέσεις», τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε συνέντευξη της εφ’ όλης της ύλης το πρωί στην ΕΡΤ όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται.

Χαρακτήρισε «τεκτονικές» τις αλλαγές που συντελούνται σήμερα συσχετίζοντας χρονικά την περίοδο με αυτήν του 2012, που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση και είχαμε την έξοδο από τα Μνημόνια και στη συνέχεια τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας», υπογράμμισε η κ. Δούρου, «είναι αν θα πάμε μπροστά, ή θα αφήσουμε κάποιους να ανοίξουν και πάλι την πόρτα της Επιτροπείας και των Μνημονίων για την κοινωνία μας, η οποία ταλαιπωρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια», όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, πρόσθεσε, ήταν η πρώτη που στηρίχτηκε σε συγκεκριμένες προγραμματικές συγκλίσεις. «Μόνο για τα δημοσιονομικά, και την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. Όχι για την εξωτερική πολιτική και τα μεγάλα εθνικά θέματα. Οι προηγούμενοι, είχαν δει τις κυβερνήσεις συνεργασίας ως... μουσικές καρέκλες και άθροισμα αξιωμάτων».

Το πόρισμα του ΤΕΕ

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά όσους άφηναν να εννοηθούν περί εγκληματικών ευθυνών της Περιφέρειας Αττικής στο ζήτημα της εθνικής τραγωδίας στη Μάνδρα. Όχι μόνο δεν της επιρρίπτει ευθύνες όπως έκαναν οι πολιτικοί της αντίπαλοι, αλλά επικροτεί και τις κινήσεις της Διοίκησης της Περιφέρειας για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων.

«Το πόρισμα το ζήτησε η ίδια εισαγγελέας, δεν υπάρχει κανένας δάκτυλος πίσω από τίποτα», επισήμανε η περιφερειάρχης, προσθέτοντας, ότι «εκπρόσωποι της ΝΔ δεν ζητούσαν την πολιτική μου δίωξη αλλά την ποινική και τη φυσική μου εξόντωση».

Υπογράμμισε ότι «η εικόνα της σημερινής Μάνδρας είναι η εικόνα που θα έπρεπε να υπήρχε το 2003» σημειώνοντας ωστόσο ότι «από το 2003 μέχρι το 2010, δεν έγινε τίποτα σε μια περιοχή η οποία ιστορικά μας δίνει ακραία καιρικά φαινόμενα»:

Η κα Δούρου επανέλαβε ότι «μελέτη έγινε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2016» και υπενθύμισε όσα έλεγαν, όπως ότι «υπήρχε μελέτη κι έμεινε στα συρτάρια, ότι βρήκα μια μελέτη, και καθόμουν πάνω της». Τόνισε ότι «δεν υπήρχε καμία μελέτη» και πρόσθεσε: «Προσωπικά, δεν μπορώ να συγχωρήσω, γιατί δεν μπορώ να ξεχάσω την απόπειρα ΜΜΕ και πολιτικών να ζητούν την ποινική δίωξη και τη φυσική εξόντωσή μου. Όχι να ασκήσουν πολιτική κριτική».

«Σιώπησα, σεβόμενη τους νεκρούς»

Στην ερώτηση γιατί δεν αντέδρασε απέναντι σε αυτές τις κατηγορίες προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη η κ Δούρου είπε: «Σιώπησα, σεβόμενη τους νεκρούς και τους αγνοούμενους. Επέλεξα να ταπεινωθώ μπροστά στις οικογένειες των νεκρών και θα προσπαθήσω να μπω στα παπούτσια εκείνων που πενθούσαν. Δεν ευτέλισα μια εθνική τραγωδία. Όταν πήγα στη Μάνδρα, δεν πήρα αγκαλιά τις κάμερες και τους δημοσιογράφους, για να δείχνουν τις σκηνές».

Η κα Δούρου ανέφερε πως υπηρετεί ένα διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής, «χωρίς να συνοδεύομαι από κάμερες και δημοσιογράφους όπου πηγαίνω. Είναι ένα μοντέλο διαφορετικό από εκείνο που θέλει τον πολιτικό να κλαίει μαζί με τις κάμερες. Δυστυχώς, το μόνο ζώο που δεν θα εξαφανιστεί από την πανίδα, είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος».

«Δεν υπήρχε κανένα έργο για την θωράκιση της Αττικής»

Ειδικά για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, παρατήρησε ότι δεν υπήρχε ούτε έργο ούτε σχέδιο «πριν αναλάβουμε. Βάλαμε προτεραιότητες. Σήμερα είναι σε εξέλιξη 168 έργα σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, κόστους 514 εκατομμύρια ευρώ,. Η εικόνα της σημερινής Μάνδρας είναι αυτή που θα έπρεπε να υπάρχει από το 2003. Κάνουμε ένα πολύ μεγάλο έργο, που θωρακίζει τον συγκεκριμένο δήμο. Δεν ξαναφτιάχνουμε απλώς τον δρόμο. Τον φτιάχνουμε όπως θα έπρεπε εξαρχής να είναι».

Η κα Δούρου αντιπαρήλθε της πολιτικής κριτικής που της ασκήθηκε για την καθυστέρηση των έργων λέγοντας ότι «μεγαλύτερος αντίπαλος από τη χυδαιότητα και τη συκοφαντία ήταν η καχυποψία των συμπολιτών, στους οποίους έπρεπε να αποδείξω ότι, εγώ θα έκανα αυτά που δεν έγιναν επί δεκαετίες. Ζητώ να κριθώ από όσα είπα ότι θα γίνουν, και έγιναν ή δεν έγιναν».

Αναφερόμενη στις τραγικές συνέπειες από τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, σε διάφορες Περιφέρειες της χώρας, τόνισε ότι «γίνεται μια προσπάθεια από το αρμόδιο υπουργείο να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Δεν έτυχε στη Δούρου. Έτυχε στις οικογένειες των θυμάτων. Σε ολόκληρη τη χώρα. Όχι στον εκάστοτε Περιφερειάρχη».

«Δεν άφησα τη βουλευτική έδρα, για να οδηγηθώ μέσω της Αυτοδιοίκησης σε ένα άλλο σκαλοπάτι»

Ερωτηθείσα για την αποχή της από τα κανάλια και εν γένει τη δημοσιότητα, η κ. Δούρου τόνισε ότι ήταν επιλογή της, «για να στείλω ένα ηχηρό μήνυμα ότι, δεν παράτησα τη βουλευτική έδρα, για να οδηγηθώ μέσω της Αυτοδιοίκησης σε ένα άλλο σκαλοπάτι. Ήρθα για να μείνω ώστε να παραχθεί έργο απαραίτητο για την ανάταξη και την ανάπτυξη της Περιφέρειας».

Έργα πνοής

Με την ευκαιρία η περιφερειάρχης Αττικής μίλησε εκτενώς και για το μεγάλο έργο πνοής της «Αττικής Ριβιέρας», που η ίδια δρομολόγησε, επιτάχυνε και υλοποιεί. «Άσπρισαν τα μαλλιά μου για την Αττική Ριβιέρα. Αντί να ξεκινήσουμε από το οικολογικό πάρκο, που θα μου επέτρεπε ενόψει εκλογών να κόψω κορδέλες, ξεκινήσαμε από αποχετευτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, εκεί καταλήγουν οι εκβολές των δυο μεγάλων ποταμών του λεκανοπεδίου και έχουμε ξενυχτήσει αρκετά βράδια για την αύξηση της στάθμης του νερού. Με το έργο στο Φαληρικό όρμο ανοίγει ο δρόμος προς την παραλία στην οποία η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη και εφικτή, τόσο με τα πόδια, όσο και με ποδήλατο».

«Από το 2016 που μας παραχώρησε η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη σε πάγιο αίτημα των πολιτών το παράκτιο μέτωπο», συνέχισε η περιφερειάρχης. «Προχωρήσαμε σε μια μεγάλη και εκτεταμένη παρέμβαση, σε συνδυασμό με τα έργα στο ΣΕΦ και στο Μικρολίμανο, ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνει κανείς στο εξωτερικό, για να βλέπει τέτοιες όμορφες εικόνες».

Η Ρένα Δούρου ανέφερε ως παραδείγματα των έργων προοπτικής που υλοποίησε στην Περιφέρεια Αττικής, «την υδροδότηση της Αίγινας, την αποχέτευση μεγάλων περιοχών του λεκανοπεδίου, και φυσικά, το μείζον ζήτημα εθνικής προτεραιότητας, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων».

«Το πρόβλημα, εκτός από οικονομικό, είναι ότι είχε να κάνει και με τη νοοτροπία που επικρατούσε: Να λυθεί το πρόβλημα αλλά... μακριά από εμάς... Οι ευρωπαϊκές οδηγίες είναι αυστηρές. Να ανακυκλώνουμε. Και να αξιοποιήσουμε προωθητικά τα σκουπίδια, ως φυσικούς πόρους. Όπου χρειάστηκε, συγκρουστήκαμε και με τις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

26
σχόλια
 1. avatar Κλασική συριζεα

  Για ολα φταίει το παλιό συστιμα αν δεν σε κοβει απο τιποτα κατσε στο σπίτι και πλεναι πιάτα τούβλο αντε γιατί πνιξατε καψατε 100δες άνθρωπους αλλά ούτε ένα συγνώμη άλλου μεσα φυλακή εδω σας ξαναψηφιζουν τα ζώα

 2. avatar Ellraiser

  Αν ηταν Ιαπωνας με τιμη στην θεση σου το λιγοτερο που θα εκανε θα ηταν χαρακιρι !!!

 3. avatar ;;;;

  Για να νιώσεις ταπεινωμένη πρέπει να έχεις ψυχή, και συμπόνια για το συμπολίτη σου, Εσείς δεν έχετε. Οπότε ήσαστε αισθητή και δυστυχώς για σας.... εμείς το ξέρουμε πια όλοι!

 4. avatar ;;;;

  Ταπεινώθηκες εσυ κυρά τέτοια πως σε λένε, τότε αυτοί οι άνθρωποι Τι να πουν; δεν ντρέπεστε λιγάκι δεν ντρέπεστε; δεν έχετε τσίπα επάνω σας;

 5. avatar Βεβαια

  Η αθωα περιστερα. Το πορισμα την αθωωσε βλεπεις. Μαλιστα κυρια Δουρου. Ποιος ειναι υπευθυνος δηλαδη? το λεει αυτο το πορισμα που αναφερεις? Αν το λεει γιατι δεν ειναι ο υπευθυνος στην φυλακη? Επισης τι ανεξαρτητα το ζητησε η εισαγγελεας μας λες. Εδω εχετε πιαστει στα πρασα να λετε στους εισαγγελεις τι να κανουν... Ερχονται εκλογες και το μαυρο θα πεσει βροχη. Τοση βροχη οση δεν εχετε ξαναδει ποτε στην ζωη σας, γιατι ειστε οι χειροτεροι που εχουν περασει απο αυτον τον τοπο.

 6. avatar olymbitis

  ήσουν ταπεινωμένη πάντα, αν και κατά καιρούς το έπαιζες ταπεινή, γλυφτρόνι του τσίπρα

 7. avatar @@

  φατα θα νιωσεις καλυτερα~~~

 8. avatar Αγαμ έμων

  Έρχεται βροχή έρχεται μπόρα.

 9. avatar θορπ.

  Η Σάρα η Μάρα και η έντιμη Ρένα ταπεινωμένη !

  1. avatar @θορπ

   Η εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσα γυνή.

 10. avatar ΟΥΤΕ Εσύ Φταις ούτε κανείς άλλος ούτε ο ΤΣΙΠΡΑΣ

  Γιατί να ταπεινώθεις δεν το κατάλαβα ! Αφού η ΝΔ έχει διαλεξει αυτό τον τρόπο σπηλωσης πολιτικων αντιπάλων. Τον Οκτώβρη θα ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ από τον ΛΑΟ

  1. avatar @Εσύ Φταις

   Θα τιμωρηθεί από τον λαό που κάηκε και από τον λαό που πνίγηκε.

 11. avatar l.v.

  ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ !!! Η ΥΨΙΣΤΗ ΑΡΕΤΗ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΜΗ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ.

  ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ...........................

 12. avatar Σταθης.Καν.

  Να σε κάνουμε αγία τότε

 13. avatar ΚΣ2457

  ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΝΑ ΤΑΠΕΙΝΩΘΕΙΣ.ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣ,ΚΥΡΙΑ ΔΟΥΡΟΥ..

 14. avatar ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ

  ΝΑ ΥΠΕΝΘΜΗΣΩ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΔΟΥΡΟΥ ΟΤΙ ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΝ
  ΤΑ ΚΑΚΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ......
  ΑΛΛΑ ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΤΑ ΚΑΝΑΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.
  Υ.Σ.: ΝΒ παρακαλω θερμα βαλτε μια αλλη φωτογραφια της δοιτι τη βλεπω και προγκαω.....

 15. avatar SER 30

  '' Επέλεξα να ταπεινωθώ μπροστά στις οικογένειες των νεκρών και θα προσπαθήσω να μπω στα παπούτσια εκείνων που πενθούσαν '' ΕΠΕΛΕΞΕΣ ΔΕΝ ΕΠΕΛΕΞΕΣ ΠΟΙΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ ΝΑ ΤΑΠΑΙΝΩΘΕΙ ΕΓΩ Η ΠΕΘΕΡΑ ΜΟΥ Η ΚΟΥΝΙΑΔΑ ΜΟΥ ? ΕΣΥ ΕΙΣΟΥΝΕ ΥΠΥΘΥΝΗ ΕΣΥ ΤΑΠΕΙΝΩΣΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΣΟΥ . '' Όχι μόνο δεν της επιρρίπτει ευθύνες όπως έκαναν οι πολιτικοί της αντίπαλοι, αλλά επικροτεί και τις κινήσεις της Διοίκησης της Περιφέρειας '' ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΩΝΩΝ Η ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΜΑΣ ΟΜΙΛΕΙ . '' Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, εκεί καταλήγουν οι εκβολές των δυο μεγάλων ποταμών του λεκανοπεδίου '' Η ΒΙΤΡΙΝΑΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙ ΄' ΑΥΤΟ ΕΠΕΛΕΓΕΙ , ΝΑ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΜΠΟΥΓΙΟ ΔΕΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ . '' και φυσικά, το μείζον ζήτημα εθνικής προτεραιότητας, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων '' Α ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΔΩ ΗΡΘΑΜΕ . ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΟΣΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΥ ΤΑΧΕΣ ΕΤΟΙΜΑ ΣΤΟ ΠΡΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΥ ΟΥ ΟΥ . Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ .

 16. avatar υπετος

  Η σεμνοτητα ειναι το μεγαλυτερο προσον!!!!Δυστυχως στο Ματι η υποκρισια περισσεψε!!!

 17. avatar spyrospeiratis

  24 ΠΝΙΓΜΕΝΟΙ ΟΙ ΣΤΗΝ ΜΑΝΔΡΑ + 100 ΚΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ +45 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ Δ. ΝΕΙΛΟΥ+74 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ + 3 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΜΑΡΦΙΝ =246 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ. ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΜΑΥΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΠΑΤΕ ΟΛΟΙ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΦΟΝΟΥΣ.

 18. avatar 2019

  Μόνο οι ΣΥΡΙΖΕΟΙ βλέπουν έργα και έξοδο από τα μνημόνια! Τέτοιο ξεσκισμα ούτε η χούντα!

 19. avatar Απλά και κατανοητά

  Κάνει έργα, κλείνει πληγές των διεφθαρμένων κυβερνήσεων, τείνει ευήκοον ούς (βλ.λ.) στους πολίτες και λύνει τα προβλήματα της προβληματικής υπερπεριφέρειας! Έχει μόνο ένα "μειονέκτημα"... Δεν έχει το μηχανισμό στήριξης των ΜΜΕ της διαπλοκής!
  Αντίθετα τα εξωνημένα ΜΜΕ την αντιστρατεύονται! Βλέπεις είναι πολλά τα λεφτά και τα κλεφτοκόμματα θέλουν να βάλουν χέρι!

  1. avatar Τετραγωνακιας

   Ελα λιγοι μηνες σας εμειναν μην μας ζαλιζετε.με μλκ τελειωμενοι ειστε [...] οτι φαγατε φαγατε

  2. avatar Έχει ένα “μειονέκτημα”

   Είναι ανίκανη και περιττή.

   1. avatar Έχει ένα “μειονέκτημα”

    ΦΑΣΙΣΤΑ
    μας εχεις πριξει τον ορ@... χ. με το Μητσοτακη σου

    1. avatar @Έχει ένα “μειονέκτημα”

     Δεν ξέρω τι ζόρι τραβάς μα τον Μητσοτάκη, αλλά η δούρου είναι ανίκανη και περιττή.
     Για το μειονέκτημά σου ζήτα ιατρική βοήθεια από τον πολάκη που τώρα πια ασχολείται
     και με την ζωολογία.

 20. avatar KOL

  Κυρία μου εσ'υ ταπεινώθηκες ??? σιγά μην φύγει κανένας πόντος από την κάλτσα ........εμείς μετράμε
  100 νεκρούς και πολλά εκατομύρια υλικές ζημιές ......τι να την κάνουμε την ταπείνωση σου ???μην μας πεις
  ότι ξεπλήρωσες με αυτή την σαχλαμάρα που είπες !!!!!!!ντροπή κυρία μου ..ντροπή στην μνήμη των 100 νεκρών λίγο σεβασμό

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει