Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στο κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και να καμφθούν οι ενστάσεις που εκφράζουν κυβερνητικοί βουλευτές και να ψηφιστεί το νέο πακέτο μέτρων.

Χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη, στην προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις του κόμματος του για τα εργασιακά.

Η ΔΗΜΑΡ ωστόσο δεν κάνει πίσω όσον αφορά τα εργασιακά, την ώρα που το Μαξίμου δίνει μάχη με το χρόνο προκειμένου να προλάβει τις προθεσμίες.

Τα περιθώρια άλλωστε είναι μηδαμινά αφού, η Ελλάδα θα πρέπει στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης να παρουσιάσει τα μέτρα και στη συνέχεια μέχρι τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου να τα έχει ψηφίσει με χωρίς τις ψήφους της ΔΗΜΑΡ.

Το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται προβληματισμένο -και δικαίως- για το ενδεχόμενο τα μέτρα να περάσουν με οριακή πλειοψηφία και χωρίς την ψήφο του ενός από τους τρείς κυβερνητικούς εταίρους γεγονός που θα πυροδοτήσει νέα πολιτική ένταση με τον κυβερνητικό συνασπισμό διασπασμένο.

Εάν και το Μαξίμου τηρεί απόλυτη σιγή είναι βέβαιο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας τηλεφωνικός μαραθώνιος μεταξύ του πρωθυπουργού και των κ. κ. Κουβέλη και Βενιζέλου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και με του ευρωπαίους ομολόγους του ελπίζοντας ίσως σε μια λύση μέσω της πολιτικής διαπραγμάτευσης και επισείοντας τον κίνδυνο γενικευμένης πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα. Παράλληλα το Μαξίμου δηλώνει ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν «πάση θυσία».

Από την άλλη πλευρά καζάνι που βράζει είναι η κοινοβουλευτική του ΠΑΣΟΚ, καθώς αρκετοί βουλευτές εκφράζουν διαφωνίες και για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και για τα εργασιακά.

Η Ιπποκράτους βρίσκεται σε συναγερμό προκειμένου να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες στην ψήφιση των μέτρων. Ήδη υπάρχουν πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του κόμματος προκειμένου να πειστούν οι βουλευτές για την αναγκαιότητα ψήφισης των μέτρων.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθούν όλες οι μείζονες πολιτικές εξελίξεις, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να τεθούν τα κρίσιμα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, των εργασιακών και των νέων μέτρων, καθώς επίσης και η στάση που θα κρατήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτά.