Σε διαγραφή-μήνυμα προς τους βουλευτές της ΝΔ προχώρησε αργά χθες τη νύχτα ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Συγκεκριμένα, με εντολή του διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο βουλευτής Φθιώτιδας Ν. Σταυρογιάννης, ο οποίος με δήλωσή του χθες το πρωί είχε καταστήσει σαφές ότι δεν επρόκειτο να ψηφίσει τα μέτρα, τα οποία μάλιστα είχε χαρακτηρίσει «άδικα και αναποτελεσματικά».

«Δεν μου επιτρέπει η συνείδησή μου να ψηφίσω μέτρα που εξαθλιώνουν τους πλέον αδύναμους νοικοκυραίους της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Φθιώτιδας στην εφημερίδα «Real news».

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η δήλωση αυτή, ο κ. Σαμαράς δέχτηκε από στενούς του συνεργάτες αλλά και υπουργούς εισηγήσεις να προχωρήσει άμεσα στην επιβολή κυρώσεων, προκειμένου να στείλει έγκαιρα ένα σαφές μήνυμα προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα και κυρίως προς εκείνους που σκέπτονται ή συζητούν το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν τα μέτρα και κατά συνέπεια την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός αργά χθες το απόγευμα έλαβε την απόφαση να κινηθεί άμεσα προκειμένου να αποτρέψει κινήσεις διάσπασης της συνοχής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σε μια κατεξοχήν κρίσιμη χρονική στιγμή για τη χώρα.

Όπως αναφέρει το Έθνος, το οποίο επικαλείται στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, η διαγραφή έγινε με βάση το σκεπτικό ότι «δεν είναι δυνατόν την ώρα που όλοι δίνουν τη μάχη για τη σωτηρία της χώρας κάποιοι να επιλέγουν τις προσωπικές στρατηγικές».

Ουσιαστικά ο κ. Σαμαράς με την κίνησή του αυτή θέλησε να προλάβει την επανάληψη φαινομένων που είχαν εκδηλωθεί παραμονές της ψήφισης του δεύτερου Μνημονίου, όταν βουλευτές της ΝΔ τότε επέλεξαν να συγκρουστούν με την κομματική γραμμή, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Σε αυτή τη φάση, δε, η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή, καθώς εάν υπάρξει μεγάλος αριθμός διαρροών από τη ΝΔ, που είναι και το πρώτο κοινοβουλευτικό κόμμα, τότε θα τεθεί σε κίνδυνο ολόκληρο το διακύβευμα που έχει θέσει με δημόσιες τοποθετήσεις του ο πρωθυπουργός.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου πάντως επιμένουν και μετά τις χθεσινές εξελίξεις ότι δεν θα είναι σημαντικός ο αριθμός των βουλευτών από τη ΝΔ που θα επιλέξουν να καταψηφίσουν τα μέτρα και να άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση.