«Η κυβέρνηση συνεχίζει δυστυχώς να λέει ψέματα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης μιλώντας απόψε στη Βουλή.

«Η ΝΔ ποτέ δεν καταλόγισε ευθύνες αν δεν υπήρχαν. Είναι το κόμμα της υπευθυνότητας και της υπεύθυνης πολιτικής διαχείρισης. Δεν σας κατηγορούμε επειδή κάνατε μειώσεις στις συντάξεις. Αν αυτό ήταν αναγκαίο πολιτικά και δημοσιονομικά θα λέγαμε ότι βεβαίως πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια εθνική γραμμή. Σας κατηγορούμε και σας καταγγέλλουμε γιατί οι μειώσεις που κάνατε, δεκαεπτά συνολικά, δεν ήταν αναγκαίες. Ήταν αχρείαστες», είπε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε:

«Παρέλαβα τον Μάιο του 2012 την ευθύνη του υπουργείου Εργασίας, κληρονόμησα συγκεκριμένο περιβάλλον στο ασφαλιστικό, τίμησα ό,τι παρέλαβα, δεν βγήκα να καταγγείλω το παρελθόν. Αυτό που έπρεπε να κάνω ήταν να βελτιώσω αυτά που πήρα και κληρονόμησα. Και πράγματι, μέσα από τις αναγκαστικές προσαρμογές που έπρεπε να γίνουν καταλήξαμε στο τέλος του 2014 σε ένα περιβάλλον ισορροπίας που εκπλήρωνε όρους βιωσιμότητας το ασφαλιστικό μέχρι το 2060».

Ο Γιάννης Βρούτσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογράμμισε ότι η αναλογιστική μελέτη που βγήκε για πρώτη φορά έδειξε ότι το ασφαλιστικό, με τις παρεμβάσεις που είχαν γίνει, ήταν βιώσιμο ως το 2060.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο κ. Βρούτσης μίλησε για ιδεοληψίες που γκρέμισαν το δημοσιονομικό υπόδειγμα της χώρας με συνέπεια να οδηγηθεί η κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση απόλυτου ενδοτισμού, με 27 αυξήσεις φόρων, 17 μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών. «Σήμερα αυτό που έχουμε, τέσσερα χρόνια μετά, είναι η κυβέρνηση να έρχεται στη Βουλή για να ξηλώσει τον χειρότερο νόμο, τον νόμο Κατρούγκαλου ο οποίος ήταν αχρείαστος, οι μειώσεις ήταν αχρείαστες και όλοι οι νέοι συνταξιούχοι της χώρας θα έχουν 35% μειωμένες τις κύριες συντάξεις συγκριτικά με το 2014», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι οι επικουρικές μειώνονται 45%.

Ειδικά για τη σημερινή νομοθετική παρέμβαση, είπε ότι μόνη της η κυβέρνηση είχε ψηφίσει τις μειώσεις και σήμερα τις ξεψηφίζει. «Ο νόμος αυτός δεν προχωράει. Πρέπει να μειωθούν και οι εισφορές του μη μισθολογικού κόστους. Είχατε καταγγείλει τον κ. Μητσοτάκη όταν το ανέφερε και σήμερα φέρνεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους έως 25 ετών», είπε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε ότι με την ανταποδοτικότητα και όσα προέβλεψε ο νόμος Κατρούγκαλου, διαλύθηκε το ενιαίο των συντάξεων.

«Ποτέ δεν υπήρξε πλεονασματικός προϋπολογισμός στο ασφαλιστικό σύστημα. Ποτέ δεν ήταν και ούτε είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι το 2019 δεν θα είναι κυβέρνηση, ναρκοθετεί τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ με τον χειρότερο τρόπο και τον τινάζει στον αέρα», είπε ο Γιάννης Βρούτσης και προέβλεψε ότι πολύ σύντομα θα χρειαστεί να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ.