«Η απόφαση για επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος θα συνιστούσε χαριστική βολή για τον κλάδο των αγελαδοτρόφων και θα οδηγούσε στην καταστροφή χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο υφυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδος, μετά από δικό τους αίτημα, με αφορμή το θέμα που προέκυψε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, για επικείμενη αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος.

Ο κ. Χαρακόπουλος θύμισε πως για την κυβέρνηση η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής είναι προτεραιότητα στη διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας για ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο.

«Αν για την υψηλή τιμή του φρέσκου γάλακτος ευθύνεται η διάρκεια ζωής των 5 ημερών, τότε το μακράς διάρκειας γάλα δεν θα ήταν ακριβότερο στο ράφι όπως συμβαίνει σήμερα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως άλλες είναι οι στρεβλώσεις στην αγορά γάλακτος στις οποίες θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της η πολιτεία, για να μην είναι η τελική τιμή του γάλακτος στο ράφι σχεδόν τριπλάσια από την τιμή παραγωγού.

Συμπλήρωσε επίσης πως ακόμα και όταν οι τιμές παραγωγού του νωπού γάλακτος έπεφταν, οι τιμές στο ράφι παρέμεναν σταθερές και ενίοτε αυξάνονταν. «Το κράτος», κατέληξε, «οφείλει να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει για να αποκαταστήσει την ισορροπία και να εξασφαλίσει τους όρους λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδος, Αποστ. Μωραίτης δήλωσε ότι ο κλάδος είναι κατηγορηματικά αντίθετος με την επιμήκυνση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος, διότι αυτό δεν ωφελεί ουσιαστικά ούτε τους καταναλωτές αλλά ούτε και τους παραγωγούς.