Για επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κατάσταση που επικρατεί στον ΧΥΤΑ Φυλής κάνει λόγο, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, βουλευτής Β’ Αθηνών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει ότι ο υπερκορεσμένος ΧΥΤΑ Φυλής μπορεί να φιλοξενήσει ακόμα 2.000.000 τόνους σκουπιδιών, κάτι που μεταφράζεται σε 12 μήνες «ζωής».

«Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, που ψηφίστηκε στις 06.12.2016, σχέδιο που, μεταξύ άλλων, προβλέπει την επέκταση του ΕΜΑΚ Λιοσίων έως και 350.000 τόνους ετησίως και τη δημιουργία νέων μονάδων εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων», τονίζει.

Σημειώνεται, ότι σφοδρές αντιδράσεις από τους κατοίκους έχουν συναντήσει, τόσο η λειτουργία του ολοκληρωμένου ΧΥΤΑ Γραμματικού, όσο και η δημιουργία μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης (καύσης) απορριμμάτων στον Ασπρόπυργο.

«Οι πολίτες και οι φορείς της Δυτικής Αθήνας δεν μπορούν, πλέον, να ανεχτούν τη διαρκή περιβαλλοντική υποβάθμιση που υφίσταται η περιοχή τους και γι’ αυτό και ζητούν τον άμεσο τερματισμό λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής», καταλήγει ο κ. Βαρβιτσιώτης.