«Επιβεβαιώνεται πλέον περίτρανα, με ήχο και εικόνα, ότι οι απαράδεκτες δηλώσεις Ζάεφ είναι τελικά ακόμη χειρότερες. Ούτε αυτές, όμως, μας εκπλήσσουν. Γιατί απλώς είναι η φυσική συνέπεια της Συμφωνίας των Πρεσπών, που από την αρχή χαρακτηρίσαμε θερμοκήπιο αλυτρωτισμού και εθνικισμού», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας την προ ημερών ομιλία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στο κοινοβούλιο της χώρας του.

Ο βουλευτής της ΝΔ πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν πλέον να παρακολουθούν άβουλοι. Οφείλουν, έστω και τώρα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να μην προχωρήσουν στην κύρωση της επιζήμιας αυτής συμφωνίας».

Σύμφωνα με το σκοπιανό Μέσο mkd.mk, ο Ζόραν Ζάεφ επεσήμανε στην ομιλία του ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών θα υπάρξει η δυνατότητα ακόμη και για «πιθανή διδασκαλία της “μακεδονικής” γλώσσας στην Ελλάδα». Επιπλέον έκανε λόγο για «Μακεδόνες του Αιγαίου», προκαλώντας την αντίδραση της ελληνικής πλευράς αλλά και του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς.