Στον πρωθυπουργό και στους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση παραπέμπεται το ύψος της περικοπής των ειδικών μισθολογίων, που θα συμπληρώσει το πακέτο των περικοπών 11,5 δισ. ευρώ.

Το θέμα αναμένεται να εξετασθεί σήμερα το απόγευμα σε σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τους υπουργούς Άμυνας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις 5 Σεπτεμβρίου και αφού αξιολογηθούν προηγουμένως και οι διαθέσεις της τρόικας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι μειώσεις αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια θα κινηθούν ως εξής:

-Στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας η μείωση των αποδοχών δεν θα υπερβεί το 5%.

-Η μείωση στα ειδικά μισθολόγια του υπουργείου Παιδείας θα είναι κατά μέσον όρο 10%-12%. Αντίστοιχες θα είναι και οι μειώσεις στους καθηγητές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

-Οι μειώσεις στις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ δεν θα ξεπεράσουν το 8%.

-Οι περικοπές στα μισθολόγια δικαστών και διπλωματών θα αγγίξουν το 20%.

-Έχει ήδη αποφασιστεί να μην υπάρξει καμία μείωση στις αποδοχές των ιερέων επειδή είναι ήδη πολύ χαμηλές, αλλά θα μειωθούν οι αποδοχές των αρχιερέων περίπου κατά 20%.

Το θέμα θα εξετασθεί εντός της εβδομάδας σε συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγ. Βενιζέλο και τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη.