Τριάντα έξι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ιστορική 3η Σεπτεμβρίου 1974, τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωνε την ίδρυση του ΠαΣοΚ, δίνοντας στη δημοσιότητα την ομώνυμη Διακήρυξη.

Μετά την πτώση της δικτατορίας ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει στην Ελλάδα στα μέσα Αυγούστου του 1974. Έχοντας διαλύσει λίγες μέρες νωρίτερα το ΠΑΚ και μέσα στην έντονα ασταθή πολιτική ατμόσφαιρα που περιέβαλε την εποχή, ο Α. Παπανδρέου, σε αντίθεση με ό,τι ανέμεναν πολλοί, θα αρνείτο να κληρονομήσει από τον πατέρα του την Ένωση Κέντρου, το κόμμα που είχε λάβει 53% στις εκλογές του 1964.

Αντίθετα, προτίμησε να ηγηθεί ενός νέου ριζοσπαστικού κινήματος με πρόταγμα το αίτημα του σοσιαλισμού, με ένα πολιτικό μανιφέστο που ο ίδιος είχε επεξεργαστεί από κοινού με στελέχη του ΠΑΚ κατά την περίοδο της επταετούς δικτατορίας και φύλασσε στις αποσκευές του, κατά την επιστροφή του από το Βίντερτουρ της Ελβετίας.

Ακολούθησαν αμέτρητες συναντήσεις στο Καστρί με στελέχη της Ένωσης Κέντρου αλλά και νεολαίους και φοιτητές έως την ημέρα που θα ανακοίνωνε στο ξενοδοχείο «Κίνγκς Πάλας» την ίδρυση αυτού του νέου πολιτικού φορέα που θα συνοδεύονταν με την ιστορική «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη», με το τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία- Λαϊκή Κυριαρχία- Κοινωνική Απελευθέρωση».

Μέσα σε επτά χρόνια από εκείνη την ημέρα το νεοσυσταθέν «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα» θα κατάφερνε να φτάσει στην εξουσία. Στην πρώτη του συμμετοχή σε εθνικές εκλογές το Νοέμβριο του 1974, το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου θα λάμβανε 13% βγάζοντας 15 βουλευτές. Στις εκλογές του 1977 αγγίζει το ποσοστό του 27% και καταλαμβάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με το σύνθημα «Η Ελλάδα στους Έλληνες», τον Οκτώβριο του 1981, το ΠαΣοΚ κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48% και σχηματίζει την πρώτη αυτοδύναμη σοσιαλιστική κυβέρνηση στην ιστορία της Ελλάδας, με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου.