Τέλος η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Συστήνεται η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:45
09/08/2018
Τέλος η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
18
loading

Ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε πως καταργείται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και συστήνεται η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι τηλεφώνησε στον διεθνούς κύρους καθηγητή Γκολντάμερ και ζήτησε να συγκροτήσει επιτροπή υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών με στόχο να διερευνήσει άμεσα τις υποκείμενες αιτίες της τραγωδίας, αντικειμενικά και χωρίς καμία σκοπιμότητα. Του ζήτησα να εκπονήσει έκθεση για τις μεταρρυθμίσεις και πολίτικες που πρέπει να υιοθετήσουμε.

Ο Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ είναι καθηγητής «Οικολογίας των Πυρκαγιών» στο φημισμένο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ και ο ίδιος επικεφαλής του «Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών» (Global Fire Monitoring Center – GFMC) του ΟΗΕ.

Ο γερμανός καθηγητής δέχτηκε επί της αρχής την πρόταση και συμφωνήθηκε να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες σύντομα.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αυτό γίνεται για να μην υπάρξει καμία υπόνοια ότι η επιτροπή δεν θα είναι ανεξάρτητη. Θα αξιοποιηθούν έλληνες επιστήμονες που θα επιλέξει ο ίδιος. «Προσωπικά εγγυώμαι ότι θα λάβει όλες τις πληροφορίες από το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών. Η βούλησή μου είναι σαφής: τίποτα να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην κουκουλωθεί».

Η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια Υπηρεσία που θα υπόκειται ιεραρχικά στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως είπε, επικεφαλής της νέας Εθνικής Υπηρεσίας τοποθετείται Διοικητής, ο οποίος αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και επιστημονικής επάρκειας.

Η επιλογή του επικεφαλής θα ενδυθεί όλους τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατικής επιλογής, αφού θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής.

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδό της (στο πλευρό του Διοικητή) συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων, κλπ).

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίσης επίπεδο στο πλευρό του Διοικητή συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης. Το Επιτελείο αυτό αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν την πρωτοβουλία που μπορεί να οδηγήσει ως πολιτεία και ως κοινωνία ένα βήμα μπροστά.

«Καλώ λοιπόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία, που μπορεί πραγματικά να μας οδηγήσει ως Πολιτεία και ως κοινωνία ένα βήμα μπροστά», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια έκκληση απηύθυνε και ως προς τη δέσμη μέτρων για την «οικιστική κάθαρση», λέγοντας: «Καλώ το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να αφήσουμε κατά μέρους μια άγονη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για την νοοτροπία και την πολιτική της αυθαιρεσίας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες. Και να συστρατευθούν όλοι με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές, στη δύσκολη αλλά αναγκαία προσπάθεια να μπει επιτέλους τάξη στην οικιστική αυθαιρεσία που αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια».

«Η κυβέρνηση έχει ήδη διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη του  προγράμματος ριζικής αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης της ικανότητας της χώρας να θωρακιστεί από μελλοντικές φυσικές καταστροφές», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Οι δεσμευμένοι πόροι από την ΕΤΕπ, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκατομμύρια ευρώ, επισήμανε.

«Δεσμεύομαι ενώπιον των ανθρώπων της πράξης και του καθήκοντος, ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τόλμη, με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα, σε όλες εκείνες τις μεγάλες τομές που απαιτούνται, ώστε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε ένα μοντέρνο και αποτελεσματικό κράτος που θα βρίσκεται δίπλα στο πολίτη, όχι απέναντι», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Εκεί, πιστεύω, θα κριθούμε και εκεί κρινόμαστε καθημερινά, όχι από τη μιζέρια μιας πολιτικής αντιπαράθεσης μακάβριας πάνω στους νεκρούς μας, ούτε, βέβαια, από τη μαύρη πολιτική επικοινωνία όσων κάνουν το λάθος να εμπλέκουν τον ανθρώπινο πόνο με τη πολιτική σκοπιμότητα», είπε στη συνέχεια και συνέχισε: «Θα κριθούμε όλοι μας. Και όσοι κυβερνάμε και όσοι ασκούν κριτική. Γιατί αυτό είναι είναι το πλαίσιο της δημοκρατίας. Η κριτική πρέπει να είναι καλοπροαίρετη, αποδεκτή, εύλογη και την χρειαζόμαστε, αλλά θα κριθούμε κυρίως όχι από τις κορόνες μας, αλλά από τις προτάσεις μας, τις δράσεις μας και την αποφασιστικότητα μας να αλλάξουμε πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Και θα κριθούμε από τους πολίτες που το απαιτούν και το δικαιούνται».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar ΕΓΏ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΕΊΔΑ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕ

  ΚΑΤΙ???? ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΙ??? ΑΠΌ ΤΟ ΧΡΕΟΚΟΠΙΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΈΛΑΒΕ???? ΤΟ ΜΌΝΟ ΠΟΥ ΧΆΛΑΣΕ ΦΥΣΙΚΆ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΌ ΤΟΝ ΨΗΦΗΣΑΤΕ, ΕΊΝΑΙ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΤΙΣ ΑΡΠΑΧΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΛΑΤΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ????? ΑΥΤΆ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑΤΊ ΦΥΣΙΚΆ ΚΑΙ ΛΥΣΑΞΑΝ ΟΙ ΕΡΓΟΛΆΒΟΙ ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΞΈΡΑΤΕ ΑΛΛΟΎ ΑΡΚΕΤΆ!!!!!!!! ΑΠΌ ΕΔΏ ΚΑΙ ΠΈΡΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΈΤΣΙ ΏΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΣΥΜΒΟΥΝ ΠΑΡΌΜΟΙΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ!!!!!!!

  1. avatar μακεδονισσα

   που δινει τα εργα ο σπιρτζης?????ποιοι τα παιρνουν????διαβαζε αυγη και ντοκουμεντα και θα στραβωθεις εντελως

 2. avatar Κόκκινο σφυροδρέπανο κάτω από πράσινο ήλιο

  Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα αλλιώς.

 3. avatar Αρχημιδης

  Τι να πρωτοφτιαξει το παλικαρι!!!

  1. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

   Ε, γι' αυτό και δεν έφτιαξε τίποτα. Μονο χαλασε.

 4. avatar criskalts

  Ίδιος η λατρεία του ο αντρέας...
  Εκείνος τις πανελλήνιες τις μετονόμασε σε πανελλαδικές και ''καθάρισε'' τσάκα-τσάκα με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του ΘΑΣΟΚ.

 5. avatar Β.Σ

  Σωστό μέτρο! Να υπάρχει επιτέλους ένας υπεύθυνος φορέας που θα αναλαμβάνει να αντιμετωπίζει έκτακτες καταστάσεις.
  Με τα αυθαίρετα που γέμισαν την Ελλάδα η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, τί θα γίνει;

 6. avatar Τι λες τωρα

  Αλλαξε ο μανωλιος και εβαλε τα ρουχα του αλλοιως!
  Το μονο τους εργο αλλαγη ονομασιας υπουργειων,υπηρεσιων,δομων,κ.τ.λ.
  Στο μελλον θα καθον τε και θα απαριθμουν: Καναμε αυτη την υπηρεσια,καναμε αυτη τη δομη,προωθησαμε αυτη τη ΜΚΟ,κατα τα αλλα αχρηστοι και επικινδυνοι!

 7. avatar Kolotoumba

  Πριν απο 5 ημερες όρισε νεο Γ. Γ. Π. Π. και σημερα την κατηργησε!!!
  Εχει σχεδιο δεν μπορειτε να πειτε.

 8. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Μονο το κοστος αλλαγης ονοματος θα μας παει κανα εκατομμύριο Ευρώ.

 9. avatar criskalts- λόγια απόσταγμα σοφίας

  στο ελλαδισταν αλλαζουν τα ονοματα των δημοσιων υπηρεσιων....και νομιζουν οτι αλλαζουν και τη νοοτροπια ή τον νοσηρο τροπο λειτουργιας τους....κλασσικο ελλαδισταν!
  βρηκαν την ευκαιρια και τωρα στην αναμπουμπουλα να διορισουν και εξτρα κομματικους υπαλληλακους απο τις κομματικες λιστες......κλασσικοτατο ελλαδισταν!
  στις επομενες φωτιες οι νεκροι θα ειναι 10πλασιοι.....γιατι η σαπια δημοσιουπαλληλικη νοοτροπια στο ελλαδισταν δεν αλλαζει με τιποτε τελικα....

  1. avatar criskalts

   Ναι!!!

 10. avatar Έλεος ⛔

  Το είδαμε κι αυτό ! ΕΙΣΑΓΩΓΉ ,, ΕΠΙΣΤΉΜΟΝΩΝ από το εξωτερικό
  Στο Δημόσιο Τέρας ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ έσκασα
  ΕΚΛΟΓΈΣ γρήγορα . Υποθηκεύουν τη ζωή των παιδιών μας .
  Όπως σε όλες τις χώρες που πέρασαν κατσαπλιαδες .

 11. avatar Ερχεται ..

  .. και χειμώνας, με βροχές, κλπ.. να δούμε τι θα γίνει. Καλοκαίρι και το Μαρούσι βούλιαξε. Το Χειμώνας ??
  Συντηρίσεις φρεατίων, δρόμων, πεζοδρομίων, πάρκων, παιδικές χαρές, και πολλά άλλα. Η ''Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών'' θα παρεμβαίνει εφόσον γίνει κάτι ή θα κοιτάξει να υπάρχει μέριμνα από πριν ???? Μήπως η ονομασία είναι παντελώς άκυρη ???? Μήπως δεν έχουν καταλάβει ποιες είναι οι ανάγκες του πολίτη ?? Ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους ?? Το θέμα είναι πως η βλακεία δεν έχει τέλος, αντιθέτως !!

 12. avatar Κρίκος

  ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΔΗΜΟΣΙΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ. Δέκα επιστήμονες και ειδικούς επί του θέματος χρειάζονται που να έχουν απλά Υπεραρμοδιότητες. Σε περίπτωση καταστροφών να στέλνουν εκεί που πρέπει τα περιπολικά, τα πυροσβεστικά, τα οχήματα των δήμων, τις ένοπλες δυνάμεις. Δηλαδή μόνο με τις υπηρεσίες που αναφέρει το άρθρο σε πιάνει ίλιγγος από το δημοσιουπαλλιλίκι!!!

 13. avatar ευκαιρία

  να διορίσουν κάμποσα εθνίκια και συντροφοφασισταριά.

 14. avatar Τ

  Κ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΙΚΑΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΣΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ- ΨΥΓΕΙΑ -ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ -ΡΟΥΦΙΑΝΙΑ-ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!ΟΤΑΝ ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΠΑΙΔΑ(ΑΠΟΠΑΙΔΑ ΜΕ ΤΙ ΦΑΚΕΛΟΥΣ? ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΩΣ ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ)ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ!

 15. avatar Ντ!νος

  μπλα μπλα μπλα "οικιστική αυθαιρεσία" μπλα μπλα.
  Αυτό είναι το ζουμί. Και ένα κιλό λάχανα από τον κήπο του κουφοντίνα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει