«Από την 21η Αυγούστου δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εκείνες που μας επιτρέπουν, με πολύ μεγαλύτερους βαθμούς οικονομικής ελευθερίας πλέον, να κινηθούμε βάσει ενός συλλογικού σχεδίου στη λήψη μέτρων στήριξης και ανακούφισης των πολιτών και των κοινωνικών στρωμάτων που δέχθηκαν την υπέρμετρη πίεση των μνημονιακών προγραμμάτων».

Αυτό τονίζει ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξη του στην «Εποχή», επισημαίνοντας ότι «ο δημοσιονομικός χώρος των 750 περίπου εκατ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί και θα είναι διαρκής, μας δίνει τη δυνατότητα να ασκήσουμε την πολιτική στοχευμένων φοροελαφρύνσεων και κοινωνικής στήριξης που έχουν ήδη προαναγγελθεί». Σημειώνει ότι βασική προτεραιότητα αποτελούν και τα εργασιακά, όπου ήδη έχει ψηφιστεί ο νόμος για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και θα γίνουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Υπογραμμίζει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να επαναδιαπραγματευθούμε τα μέτρα για τις συντάξεις και το αφορολόγητο, θεωρώντας πως η θετική πορεία της οικονομίας αποτελεί ισχυρότατο διαπραγματευτικό χαρτί».

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσεπών και την απόφαση του Eurogroup, ο κ. Ρήγας τονίζει ότι «λειτουργήσαμε και δράσαμε σωστά, προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας». «Η απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί το τέλος της οδυνηρής μνημονιακής περιόδου για την Ελλάδα, και την επιστροφή της επιλογής των μέσων άσκησης πολιτικής στην εκλεγμένη από το λαό κάθε φορά κυβέρνηση», αναφέρει. Σημειώνει δε για τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ότι σε μια περίοδο με μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις και εντάσεις, «αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για το δικό μας οραματικό πλάνο για τη χώρα μας και για τα Βαλκάνια ευρύτερα» και βήμα προς την κατεύθυνση της δημοκρατικής και ειρηνικής συνύπαρξης και συνανάπτυξης.

Αναφέρει ότι «παρά το αντιπολιτευτικό αμόκ και την καταστροφολογία της ΝΔ και των υπολοίπων κομμάτων», για τον ΣΥΡΙΖΑ ο βασικός πολιτικός στόχος της πρώτης μεταμνημονιακής περιόδου είναι η συγκρότηση δηλαδή μέσα από συλλογικές επεξεργασίες και αποφάσεις, ενός συνεκτικού στρατηγικού σχεδίου. «Το “μετά” δεν είναι μόνο η οικονομία και οι παρεμβάσεις που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ», επισημαίνει, αλλά «αφορά μια ολιστική προσέγγιση που εμπεριέχει τρία επίπεδα: «Πρώτον, το οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, τη Δίκαιη Ανάπτυξη, την αναδιανομή του πλούτου και την στήριξη και ενίσχυση του κόσμου της εργασίας. Δεύτερον, το θεσμικό πεδίο και οι μεγάλες τομές με το παρελθόν, μέσα από τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Και τρίτον, αλλά καθόλου τελευταίο σε σημασία, τη διαδικασία πάταξης της διαφθοράς και κάθαρσης στον δημόσιο βίο και την πολιτική ζωή της χώρας».

Αναφορικά με τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές ο κ. Ρήγας λέει ότι το δίλημμα που θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα είναι ανάμεσα στις συντηρητικές/νεοφιλελεύθερες δυνάμεις και τις δυνάμεις του ακροδεξιού λαϊκισμού από τη μια και, από την άλλη, τις προοδευτικές δυνάμεις που έχουν άλλο αφήγημα για την Ευρώπη από την αυτοκαταστροφή της. «Στις μεγάλες ιδεολογικές μάχες που έρχονται, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αποτελέσει τον αριστερό κεντρικό πυρήνα μιας προοδευτικής συσπείρωσης, το σημείο αναφοράς μιας συμπαράταξης προοδευτικών δυνάμεων που θα κληθούν να υλοποιήσουν ένα προοδευτικό σχέδιο με σαφείς ταξικές αναφορές και πολιτικές κατευθύνσεις», σημειώνει.

Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για την «καταστροφολογία» της και σχολιάζει πως «υπό μία έννοια μας τιμά το γεγονός πως όλο το διεφθαρμένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα βρίσκεται σε πλήρη σύμπλευση ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ». Μιλά για «ενορχηστρωμένες επιθέσεις λάσπης» που σκοπό έχουν να πληγεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης και να επιστρέψει η εξουσία σε εκείνους που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετέχει σε αυτόν τον «πόλεμο λάσπης» και πως το πολιτικό σχέδιο του αφορά τη διαμόρφωση ενός ευρέως κοινωνικού μετώπου όλων αυτών που επλήγησαν από τις «καταστροφικές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

Σε αυτή τη μάχη επισημαίνει τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κόμμα μελών, πιο μαζικό με ξεκάθαρη αριστερή ταυτότητα πάντα, αλλά με έμφαση στη διάσταση της μαζικότητας, κόμμα συλλογικό, δημοκρατικό. Υπογραμμίζει ότι «το εγχείρημα της αριστερής προοδευτικής διακυβέρνησης πρέπει να έχει συνέχεια, γιατί οι μεγάλες προοδευτικές τομές και αλλαγές που βρίσκονται στον αντίποδα του νεοφιλελευθέρου μοντέλου χρειάζονται επιμονή και διάρκεια».

Ο κ. Ρήγας σημειώνει ότι η άμεση επαφή με την κοινωνία, τον κόσμο του μόχθου και της εργασίας αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι από τον Σεπτέμβρη του 2015 έως σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε και διοργανώνει ανοικτές και δημόσιες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με στόχο την ενημέρωση και τη συζήτηση με τους πολίτες.