Η ανάσχεση της ύφεσης αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο της οικονομικής πολιτικής και θα επιδιωχθεί με κύριο «εργαλείο» τις αποκρατικοποιήσεις. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, που παρουσιάστηκαν χθες στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρει η εφημερίδα Εξπρές στην ηλεκτρονική της έκδοση, κατέστησε σαφές ότι «πυξίδα» της οικονομικής πολιτικής είναι η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων και τόνισε την ανάγκη επιμήκυνσης του χρόνου επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Μάλιστα επισήμανε ότι οι επιπλέον ανάγκες χρηματοδότησης λόγω της επιμήκυνσης του προγράμματος θα καλυφθούν από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα φορολογικά ή άλλα μέτρα πέραν της πληρωμής των φορολογικών επιβαρύνσεων σε περισσότερες δόσεις.

Εξήγγειλε πλήρες σύστημα συμψηφισμού οφειλών μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων με ολοκλήρωση σε 1-1,5 χρόνο, αναμόρφωση του «Τειρεσία», δημιουργία περιουσιολογίου και μέτρα για την επάνοδο των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Χαρακτήρισε απόλυτη προτεραιότητα την αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και ανακοίνωσε τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Ο κ. Σαμαράς παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης έχει τεθεί εκτός στόχων και κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί στην αρχή των ισοδύναμων μέτρων, με σκοπό να ελεγχθεί η ύφεση.