«Το στοίχημα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολύπλευρο και πολυεπίπεδο. Καλείται να ηγηθεί μιας Ένωσης που αναζητά -σε λάθος κατεύθυνση μέχρι στιγμής- διέξοδο από την οικονομική κρίση, ενώ πρέπει να αντιμετωπίσει την προκλητικά υπονομευτική στάση της Τουρκίας, που επιδιώκει να δημιουργήσει σε βάρος της τετελεσμένα», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου αναφορικά με την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κ. Δούρου έκανε λόγο για ιστορικής σημασίας εξέλιξη «που λαμβάνει χώρα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία- τόσο για την ΕΕ όσο και για την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία», καθώς «και οι δύο βρίσκονται μέσα στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που απειλεί το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ενώ η Λευκωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον Μηχανισμό Στήριξης».

«Την ίδια στιγμή, στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου και την ευρύτερη Μέση Ανατολή συντελούνται εξελίξεις που μπορεί να αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα της περιοχής», προσέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας, ότι «η επιδεινούμενη κατάσταση στη Συρία που οξύνει τις σχέσεις της με την Τουρκία, κινδυνεύει να πυροδοτήσει ντόμινο εξελίξεων στη Μεσόγειο».

Η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, «με φιλόδοξη ατζέντα για μια «καλύτερη Ευρώπη», βασισμένη στην ανάπτυξη, με αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή, πιο κοντά στους γείτονές της», σημείωσε η κ. Δούρου και κατέληξε:

«Συνηθισμένη στα δύσκολα η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει τις ευχές όλων για να ανταποκριθεί με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα και σε αυτή την πρόκληση».