Προκλητικές χαρακτηρίζει ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ότι «η Τουρκία δεν υπογράφει το Δίκαιο της Θάλασσας γιατί έχει πρόβλημα με τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο».

«Συνιστούν απροκάλυπτη ομολογία των επεκτατικών βλέψεων της Άγκυρας σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας στο Αιγαίο» τόνισε ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ και συμπλήρωσε ότι οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι η Τουρκία γράφει «στα παλαιότερα των υποδημάτων της» τη διεθνή έννομη τάξη και ειδικότερα τις συμβάσεις του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας και όλο το νομικό και θεσμικό οικοδόμημα της ΕΕ.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναρωτήθηκε κάτω από αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη αυτή τη διεθνή συμπεριφορά, αν είναι δυνατόν η Τουρκία να επιζητεί την ένταξή της στην ΕΕ ισχυριζόμενη ότι έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με αυτά που ισχύουν για όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες – εταίρους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.