Ο ισχυρός και αποτελεσματικός συντονισμός είναι το μεγάλο ζητούμενο των αλλαγών που προωθεί ο πρωθυπουργός και θα αφορά τη δομή της κυβέρνησης, τη λειτουργία του Μαξίμου αλλά και το επικοινωνιακό κομμάτι.

Όσον αφορά το χρόνο υλοποίησης των αλλαγών, ένα από τα σενάρια που επικρατούν θέλει τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει ανασχηματισμό πριν τη ΔΕΘ και κατόπιν να προχωρεί στην αναδιοργάνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, αξιοποιώντας ορισμένες από τις προτάσεις της επιτροπής σοφών.

Η άλλη εισήγηση που φτάνει στο Γιώργο Παπανδρέου θέλει τον ανασχηματισμό και τις δομικές αλλαγές προς το τέλος του χρόνου, λόγω μνημονίου αλλά και λόγω των δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Το βέβαιο είναι ότι,ως τότε, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα όσα στελέχη «παίζουν» για αξιοποίηση, μετακίνηση ή αποπομπή. Κι αυτό όχι μόνο λόγω των αλλαγών καθαυτών, αλλά εξαιτίας της απρόβλεπτης «καραμπόλας» που εξελίσσεται κατά τον ανασχηματισμό, εκεί που τα ονόματα γράφονται και σβήνονται μέσα σε λίγα λεπτά.

Όσοι επιμένουν πάντως ότι η ανακοίνωση των υποψηφίων για τις εκλογές θα συνοδευτεί από ανασχηματισμό, επισημαίνουν ότι όλα θα γίνουν μέσα στις επόμενες 7 ημέρες και ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα πλαισιώνεται από ένα νέο σχήμα κατά το υπουργικό συμβούλιο της 9ης Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.