Η επιλογή των επενδυτικών έργων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στα «ομόλογα έργων» αποτέλεσε αντικείμενο της σύσκεψης που είχε, με τους συμβούλους του πρωθυπουργού, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Ι. Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας είχε τις τελευταίες μέρες συνεχείς επαφές με τον υπουργό Μεταφορών Σ. Σιμόπουλο αλλά και με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου για τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν αλλά και για να κλείσουν ανοικτά θέματα όπως η απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στο τέλος Ιουνίου ο κ. Στουρνάρας επιδιώκει να έχει ετοιμαστεί από ελληνικής πλευράς, η θέση της αναφορικά με το ποια έργα θα μπορούσαν να ενταχθούν στα ομόλογα έργων προκειμένου να δοθεί διέξοδος στη χρηματοδότηση μεγάλων οδικών, ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων καθώς και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης ακινήτων. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία να ενταχθούν έργα του υπουργείου Μεταφορών και έργα που έχουν χαρακτήρα ευρωπαϊκών δικτύων.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανέφερε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Πλ. Σακελλάρης, η “Πρωτοβουλία Ομολόγων Έργου Ευρώπη 2020” θα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μέσου, για να βοηθήσει στη συγκέντρωση κεφαλαίων για την κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών σε έργα υποδομής κατά την επόμενη δεκαετία.

Γενικότερα σε ότι αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχει επισημάνει πολλές φορές τη θέση του ότι αποτελεί αδιαπραγμάτευτο μνημονιακό στόχο και η προεκλογική περίοδος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσει την επίτευξη του στόχου αυτού.

Σήμερα, ο υπουργός είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Ι. Σγουρό και με τη διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Αττικής του υπουργείου Μεταφορών για επιτάχυνση της απορροφητικότητας του ΠΕΠ Αττικής.