Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση

«Πολύ πειστική ως δικαιολογία για την άτακτη οπισθοχώρηση του κ. Μητσοτάκη»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:55
29/03/2018
Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση
3
loading

Αντιπαράθεση μέσω ανακοινώσεων ξέσπασε ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία για το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος.

«Ο πρόεδρος της ΝΔ φοβάται όχι μόνο να εκθέσει δημόσια τις απόψεις του για τους θεσμούς και τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και την αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση τού καταστατικού χάρτη της χώρας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη στάση του κ. Μητσοτάκη για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η σημερινή άρνηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με την αναγκαιότητα έναρξης της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση προκαλεί, αν μη τι άλλο έκπληξη», καθώς, όπως επισημαίνει, με σειρά παρεμβάσεων του την περίοδο που είχε ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και πρόσφατα, ο ίδιος «είχε εκφραστεί ρητά υπέρ της συγκεκριμένης διαδικασίας».

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει:

 • Στις 3 Ιανουαρίου 2016, σε άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή, ο Κ. Μητσοτάκης είχε σημειώσει πως «ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην πρώτη μου συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα προτείνω να συμφωνήσουμε στην άμεση δρομολόγηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, δίχως να θέτουμε περιορισμούς ως προς το εύρος της».
 • Στις 2 Ιουνίου 2016, ο αρμόδιος βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, είχε παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της πρότασης της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση.
 • Ακολούθως, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις 23 Ιουνίου 2016, με σκοπό τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι «αυτή η Βουλή με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση να προτείνει μια Συνταγματική αναθεώρηση αρκετά ευρεία, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή, με απλή πλειοψηφία, να μπορεί να καθορίσει το περιεχόμενο αυτής της αναθεώρησης. Οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει στις επόμενες Εθνικές εκλογές να μπορούν να αποφασίσουν και για το ποια Συνταγματική πρόταση θα υποστηρίξουν μέσα από την ψήφο τους».
 • Πρόσφατα δε, στις 16 Φεβρουαρίου 2018, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα enikos.gr, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε αναφερθεί στην ανάγκη αλλαγής του άρθρου 86 του Συντάγματος, το οποίο συνδέεται με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, σημειώνοντας ότι «απαιτείται συστημική αναδιάταξη του θεσμού με επίκεντρο την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος». Στο πλαίσιο αυτό, είχε τονίσει ότι «η Νέα Δημοκρατία θα θέσει το ζήτημα αυτό στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, όποτε αυτή και αν προχωρήσει (...)».

«Αναρωτιόμαστε τι άλλαξε από τότε», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να τονίσει ότι «είναι πλέον προφανές πως ο πρόεδρος της ΝΔ φοβάται όχι μόνο να εκθέσει δημόσια τις απόψεις του για τους θεσμούς και τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και την αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση του καταστατικού χάρτη της χώρας».

Η απάντηση της ΝΔ και η ανταπάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στο Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ευχαριστούμε πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ που υπενθυμίζει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανάγκη μιας ευρείας και τολμηρής Συνταγματικής αναθεώρησης που ισχύουν βέβαια στο ακέραιο.

Τον ευχαριστούμε επίσης που υπενθυμίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώτος από όλους, μίλησε για την ανάγκη μια γενναίας αλλαγής του καταστατικού χάρτη, ανάγκη την οποία ασφαλώς και εξακολουθεί να υποστηρίζει.

Αυτό που μάλλον δεν κατανοεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι, ενώ οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας στηρίζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, δεν μπορούν -ακόμη- να γίνουν πράξη λόγω των δικών του ιδεοληψιών και των σημερινών κοινοβουλευτικών συσχετισμών».

«Σύμφωνα με τη ΝΔ», απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ, «Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να γίνεται μόνο όταν η ίδια βρίσκεται στην κυβέρνηση. Πολύ πειστική ως δικαιολογία για την άτακτη οπισθοχώρηση του κ. Μητσοτάκη, και σε αυτό το, μείζονος σημασίας, ζήτημα. Εκτός αν θεωρήσουμε ότι το 2016, όταν παρουσίαζε τις προτάσεις του κόμματός του, νόμιζε ότι ήταν πρωθυπουργός...».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Κώστας Χ.

  ο κουλης εφαρμόζει πιστά το: ΝΑ μαζευτούμε να ΠΑΤΕ ! τα ίδια έκανε και με το Σκοπιανο, όμως με τις παλινωδίες δεν "πρόκοψε" κανείς !

 2. avatar @@@@@@λεπού @@@@@

  ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ?????? ΒΛΕΠΕΤΑΙ ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ???? ΠΑΜΕ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ!!!!!!

 3. avatar Προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα

  Ο Κούλης λέει και ξελέει. Το 2016 όταν ακόμα παραμύθιαζε τους αφελείς οπαδούς του με την αριστερή παρένθεση, ζητούσε από τον Τσίπρα αναθεώρηση του Συντάγματος. Τώρα που βλέπει την κυβέρνηση ως απίθανο ενδεχόμενο, δεν θέλει. Υπόδειγμα ασυνέπειας θέσεων και αρχών.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει