«Η ύφεση και η ανεργία υπονομεύουν την εφαρμογή του Οικονομικού Προγράμματος» τόνισε μιλώντας σε ημερίδα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ανάπτυξη ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος περιγράφοντας για πρώτη φορά το αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας και το ντόμινο των επιπτώσεων της ύφεσης.

Για πρώτη φορά μάλιστα τόσο κάθετα αναφέρθηκε στον ρόλο των τραπεζών αλλά και στην ανάγκη οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

«Αν οι τράπεζες -σημείωσε οκ.Παπαδήμος- θέλουν κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος πρέπει να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Και αν οι ΜμΕ θέλουν τραπεζικές πιστώσεις, πρέπει να προστατεύσουν την απασχόληση και να ενισχύσουν τις θέσεις εργασίας.

Και τα δύο είναι προς το ευρύτερο συμφέρον της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Αν δεν συμβούν, τότε τράπεζες και επιχειρήσεις θα λειτουργούν σε μια οικονομία που θα συρρικνώνεται, και δεν θα επιτρέπει ούτε την ανάπτυξη ούτε την κερδοφορία τους»

«Η ύφεση και η ανεργία -σημείωσε ο Λ.Παπαδήμος-υπονομεύουν την εφαρμογή του Οικονομικού Προγράμματος το οποίο έχει ως τελικό στόχο, μέσα από τη βελτίωση της παραγωγικότητας, να δημιουργήσει προϋποθέσεις ενίσχυσης της ανάπτυξης. Αυτό έχουμε τονίσει επανειλημμένως και αυτό αποτελεί ευρύτερα αποδεκτό στόχο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Δεύτερο Οικονομικό Πρόγραμμα της Ελλάδας έχει έντονα αναπτυξιακά στοιχεία που συχνά υποεκτιμώνται. Είναι αλήθεια όμως ότι το Πρόγραμμα επιδιώκει παράλληλα τον περαιτέρω περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, και η διαδικασία επίτευξης του στόχου αυτού βραχυπρόθεσμα ασκεί αρνητική επίδραση στο εισόδημα και στην απασχόληση.

Όμως το Πρόγραμμα περιέχει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα διαμορφώσουν κατάλληλες συνθήκες για την ανάκαμψη και τη διατήρηση ενός βιώσιμου ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Να σας δώσω τέσσερα παραδείγματα:

Η μεταρρύθμιση του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης έχει ευεργετικές συνέπειες για τη λειτουργία της οικονομίας.

Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων αυξάνει το δυνητικό προϊόν και δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Η φορολογική μεταρρύθμιση και οι πολιτικές βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος θα συμβάλουν καθοριστικά στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο πρόσφατος Αναπτυξιακός Νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα θα έχει θετικές συνέπειες ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βεβαίως ο νόμος αναφέρεται γενικά στις επιχειρήσεις, αλλά οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι μικρομεσαίες.

Ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Όσον αφορά άλλες, έχει υιοθετηθεί το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο αλλά αυτό είναι ένα αναγκαίο πρώτο βήμα. Απαιτείται επιμονή και αποτελεσματική υλοποίηση για να επέλθουν οι θετικές αναπτυξιακές συνέπειες.

Όμως οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Οικονομικό Πρόγραμμα δεν μπορεί να έχουν άμεση απόδοση. Δεν αναμένεται να επηρεάσουν θετικά με άμεσο τρόπο την οικονομική δραστηριότητα, αλλά με κάποια χρονική υστέρηση»