«Θεωρώ ότι υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες σε όσους συνειδητά έστελναν ψευδή στοιχεία και θεωρώ αδιανόητο να κατηγορούνται αυτοί που αποτύπωσαν το πραγματικό έλλειμμα, που εφάρμοσαν τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η απόκρυψη είναι πολιτικό έγκλημα, όχι η αποτύπωση», ανέφερε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά τις συνθήκες διαμόρφωσης των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009.

Σε υπόμνημα που κατέθεσε στην Επιτροπή, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζει πως «στην καταστροφή οδήγησε τη χώρα το πρόβλημα και όχι η αποτύπωσή του από τους εμπειρογνώμονες ή οι λύσεις που επιχειρήθηκαν να δοθούν».

Κατά τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο προκάτοχός του Γιάννης Παπαθανασίου, είχε σκοπίμως αποκρύψει από τον ελληνικό λαό και την Eurostat το ύψος του ταμειακού ελλείμματος, μη δημοσιοποιώντας το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2009, τα δελτία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που το αποτύπωναν. Παρ’ ότι δε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επισημάνει τον Ιούλιο πως τα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση Καραμανλή, δεν ήταν διαρθρωτικού χαρακτήρα και πως το έλλειμμα της Ελλάδας θα ξεπερνούσε το 10%, το σχετικό κείμενο δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ από την κυβέρνηση.

Δύο μέρες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση της ΝΔ στέλνει πρόβλεψη με την επίσημη ενημέρωση (EDP Notification) για έλλειμμα 6% του ΑΕΠ το 2009. «Αυτή είναι η τελευταία εγκληματική πράξη σε βάρος της χώρας», αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Διαψεύδοντας εμμέσως τους ισχυρισμούς του τότε επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας Μανώλη Κοντοπυράκη («αν και υπουργός μιας ώρας, μου ανακοίνωσε πως σκόπευε να αλλάξει την πρόβλεψη για το έλλειμμα», «αυτό ήταν ωμή παρέμβαση», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Κοντοπυράκης), ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει στο υπόμνημά του πως «η πρώτη δουλειά που κάναμε στο υπουργείο Οικονομικών, ήταν να συντάξουμε τον Προϋπολογισμό του 2010 και όχι να βγάλουμε σκάρτη την προηγούμενη κυβέρνηση».

Αυτό σήμαινε, ωστόσο, πως ο νέος Προϋπολογισμός, θα έπρεπε να συνταχθεί με βάση τα αδημοσίευτα δελτία εκτέλεσης του προηγούμενου Προϋπολογισμού, όπου «φαινόταν ήδη πως το έλλειμμα έως τον Αύγουστο, ήταν περίπου 21 δισ. ευρώ- δηλαδή κοντά στο 10% του ΑΕΠ και με βάση στοιχεία τελείως διαφορετικά από την κοινοποίηση της προηγούμενης κυβέρνησης, που αμφισβητούσε, ούτως ή άλλως η Eurostat».

Με καταχώρηση των «πραγματικών στοιχείων» των διαφόρων φορέων και υπηρεσιών, κατατέθηκε επισήμως η πρόβλεψη για έλλειμμα ύψους 30,1 δισ., ή περίπου 12,5% – και στο Ecofin του Οκτωβρίου του 2009 στο Λουξεμβούργο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ακούει το περίφημο «the game is over» του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Επιπτώσεις των παραπάνω αποτελούν η επικαιροποιημένη ενημέρωση (EDP) της Eurostat που ακολούθησε την 21η Οκτωβρίου, «ώστε να μην μείνει κενό το πλαίσιο της Ελλάδας, όπως ήταν η απειλή», αλλά και η αποκόμιση 1 δισ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) με μια δέσμη μέτρων, (έκτακτη εισφορά, αύξηση τελών κυκλοφορίας, διακοπή απόσυρσης αυτοκινήτων κ.ά.) παρά την καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Με τα μέτρα αυτά, η Ελλάδα κατάφερε να δανείζεται από τις αγορές μέχρι και τον Απρίλιο, «έστω και ακριβά».

Στο ερώτημα που έχει συζητηθεί στην Επιτροπή, αν υπήρχε περίπτωση να συγκρατηθεί το έλλειμμα του 2009 σε μονοψήφιο νούμερο, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε να ληφθούν και να αποδώσουν εντός του τελευταίου διμήνου του 2009, μέτρα 15 δισ. ευρώ – ή έστω 7 δισ. ευρώ με βάση την πρόβλεψη του 12,5%. «Κοινώς, τον Οκτώβριο θα έπρεπε να αποφασίζαμε κάτι σαν πλήρες κόψιμο των τελευταίων τριών συντάξεων και μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αφού βρισκόμασταν στον Οκτώβριο και το μισθολογικό και συνταξιοδοτικό κόστος στο δημόσιο ήταν περίπου 30 δισ. ευρώ», αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.