Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ θα ήθελε να δει έναν από τους 27 Ευρωπαίους επιτρόπους να αναλαμβάνει ειδικά την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα ότι δεν καταλαβαίνει «γιατί η Ελλάδα αντιτίθεται στην πρόταση αυτή».

Ένας «επίτροπος για την ανοικοδόμηση», ο οποίος θα οριζόταν μεταξύ των 27 επιτρόπων της ΕΕ, θα είχε «την κύρια ευθύνη για την προώθηση της ανάπτυξης και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» στη χώρα, πρότεινε ο φιλελεύθερος υπουργός (FDP) στην εφημερίδα «Χάντελσμπλατ».

Ο εν λόγω επίτροπος θα συντόνιζε κυρίως τις προτάσεις των κρατών μελών για βοήθεια.Ο Ρέσλερ επανέλαβε την απογοήτευσή του για την απροθυμία της Ελλάδας να αποδεχθεί τις γερμανικές προσφορές στήριξης. «Τώρα είναι ακόμη σημαντικότερο να προθυμοποιηθεί επιτέλους η Ελλάδα για περισσότερη συνεργασία» δήλωσε.

Στην αρχή της εβδομάδας είχε κυκλοφορήσει ένα έγγραφο προερχόμενο από το υπουργείο του, στο οποίο γινόταν ένας απογοητευτικός απολογισμός των πρωτοβουλιών που ανέλαβε η Γερμανία για να στηρίξει την προσπάθεια της Ελλάδας.

«Δεν καταλαβαίνω το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά αντιτίθενται σ’ αυτή την πρόταση», πρόσθεσε ο Ρέσλερ αναφερόμενος στην ιδέα για έναν επίτροπο που θα ασχοληθεί ειδικά με το θέμα της Ελλάδας. «Έχω μερικές φορές την εντύπωση πως ο ελληνικός λαός έχει συνείδηση των θυσιών που είναι απαραίτητες, αλλά οι ελληνικές ελίτ δεν θέλουν να απαρνηθούν τα προνόμιά τους» συνέχισε.

Ο Ρέσλερ έχει παράδοση στις απερίσκεπτες δηλώσεις σχετικά με την Ελλάδα. Πριν από μερικούς μήνες είχε μιλήσει δημόσια για χρεοκοπία της χώρας, προκαλώντας μεγάλη ένταση στις αγορές.