Αρκετά ήταν τα μηνύματα που έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, τόσο στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και στη Νέα Δημοκρατία, κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οριοθέτησε την εκλογή νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για PSI, δανειακή σύμβαση και νέο οικονομικό πρόγραμμα.

Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου κινήθηκε σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους εναντίον της ΝΔ και της παραδοσιακής Αριστεράς, υπερασπίστηκε σε μέγιστο βαθμό – με ελάχιστη αυτοκριτική – τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του αλλά και του ιδίου προσωπικά και κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «να είναι υπερήφανοι για την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο».

Αίσθηση προκάλεσε η νέα αναφορά του κ. Παπανδρέου στην επιρροή των οικονομικών συμφερόντων στην πολιτική ζωή, όταν είπε ότι «ο πολιτικός που σκύβει το κεφάλι δεν είναι πολιτικός αλλά μαριονέτα. Και εγώ δεν είμαι και δε θα γίνω μαριονέτα».

Προανήγγειλε ότι θα ζητήσει άμεσα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, τάχθηκε για άλλη μία φορά ξεκάθαρα υπέρ των κοινών μετοχών των τραπεζών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και έστειλε σαφές μήνυμα ότι στο δρόμο προς τις εσωκομματικές εκλογές αλλά και τις εθνικές εκλογές, θα αντιδράσει σε όποια προσπάθεια απαξίωσης της τελευταίας διετίας.

Αναφερόμενος στο ταξίδι του στην Κόστα Ρίκα, έκανε λόγο για απαξιωτικό πόλεμο που δέχεται ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ, διαβεβαιώνοντας ότι τον τιμά που είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και θα συνεχίσει να προβάλλει τη χώρα στο εξωτερικό.

Επιβεβαίωσε την κατηγορηματική διαφωνία του στο θέμα της επιτροπείας της ελληνικής οικονομίας που έθεσαν οι Γερμανοί λέγοντας ότι είχε τεθεί και την περασμένη Άνοιξη και είχε και ο ίδιος αρνηθεί.

Απάντησε σε διάφορα σημεία κριτικής από την πλευρά της ΝΔ. Είπε ότι ποτέ ο ίδιος δε χαρακτήρισε τους Έλληνες διεφθαρμένους, ότι ποτέ δεν υπήρξε ενδιαφέρον από Ρώσους ή Άραβες για να δανείσουν τη χώρα πριν μπούμε στο μνημόνιο και επιβεβαίωσε ότι το μόνο ενδιαφέρον υπήρξε από τους Κινέζους οι οποίοι αγόρασαν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους 6 δισ. ευρώ.

«Η κατάσταση είναι ζοφερή και θα γίνει δυσκολότερη. Κάναμε όμως την αρχή σε πράγματα που δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες» υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου και επιτέθηκε εμμέσως πλην σαφώς εναντίον του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη όταν είπε ότι «κάποιοι ενόψει των εκλογών απαξιώνουν την προσπάθεια που κάναμε τα δύο τελευταία χρόνια αλλά έτσι ρίχνουν νερό στο μύλο του λαϊκισμού» ενώ συνέχισε λέγοντας «είναι πολλοί οι υπουργοί που με απογοήτευσαν αλλά δεν ανάγκασα και κανέναν να γίνει υπουργός».

Παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος που το 2009 δεν έβαλε ο ίδιος το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, λέγοντας ότι αυτό το λάθος το ΠΑΣΟΚ θα το βρει μπροστά του και ζήτησε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν την κυβέρνηση Παπαδήμου γιατί όπως είπε «η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι εθνικό κεκτημένο και δεν πρέπει να χαθεί».