Θορύβησε τους υπεύθυνους του αθλητισμού η κατάργηση των ποινών που αφορούν επεισόδια στις εξέδρες των γηπέδων, έπειτα από τη διαγραφή των σχετικών διατάξεων, στην οποία είχε προχωρήσει η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ, σε συνεργασία με τη FIFA.

Τόσο ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, τόνισε με ραδιοφωνικές του δηλώσεις ότι θα διορθωθεί αυτό άμεσα, όσο και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, σημείωσε μέσω της Nova ότι αυτό που έγινε είναι αβλεψία και πως πρέπει να γίνει μία μικρή αλλαγή στη διατύπωση του ΚΑΠ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υφυπουργού:

«Συνομίλησα με τον κ. Γραμμένο σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Ίσως ήταν μια αβλεψία. Πρέπει να γίνει μια μικρή αλλαγή στη διατύπωση του ΚΑΠ και μάλιστα άμεσα, ώστε να διευκρινίζεται πιο καθαρά το τι θα προβλέπεται. Πάντως, ήταν σωστή η απόφαση κατάργησης της διάταξης για μεμονωμένα και εκτεταμένα επεισόδια, με βάση την κρίση του διαιτητή.

Είχαμε σοβαρότατα προβλήματα. Το θέμα είναι ότι έγινε μια προσπάθεια από όλες τις πλευρές και από μας ως πολιτική ηγεσία να μπορέσουν να μπουν κάποιοι στέρεοι κανόνες και να γίνει η αρχή για να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα. Νομίζω ότι αυτό το καταφέραμε. Ελπίζω ότι αυτό το καταφέραμε. Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο και από τη σοβαρότητα όλων μας και κυρίως των ανθρώπων του ποδοσφαίρου θα φανεί αν τελικά πετύχαμε κάτι ή απλά μείναμε στις διακηρύξεις», τόνισε αρχικά ο κ. Βασιλειάδης.

Σχετικά με τον τελικό του Κυπέλλου, σημείωσε: «Νομίζω ότι αυτή την πολύ άσχημη μέρα για τον ελληνικό αθλητισμό. Κατάλαβαν όλες οι πλευρές τη σοβαρότητα της ασθένειας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήταν, ας μου επιτραπεί η έκφραση, ένα σημείο καμπής στην όλη ιστορία και των σχέσεών μας με τη FIFA και την UEFA, αλλά και των σχέσεων με όλους τους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Από εκείνο το σημείο και μετά αρχίζει και αλλάζει η όλη κατάσταση και η όλη συνεννόηση με τις Διεθνείς Ομοσπονδίες. Είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία από τις πρώτες μέρες που ανέλαβα, και καταφέραμε να οικοδομήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ένα κλίμα κατανόησης και αλληλοσεβασμού. Το πιο σημαντικό για μας ήταν να δείξουμε ότι δεν υπάρχει κάποια εμμονή, είτε κάποια ιδεοληψία απέναντι στα προβλήματα, αλλά να καταδείξουμε ότι υπάρχει ένα καθεστώς ανομίας και ένα καθεστώς προβληματικό.

Δεν μπορεί καμία ελληνική νομική οντότητα να είναι πέρα και πάνω από τον ελληνικό νόμο. Αναγνωρίζοντας βέβαια τα πλαίσια ντου αυτοδιοίκητου στο μέτρο όπως που αυτό είναι αυτοδιοίκητο. Πάνω σε αυτό χτίσαμε μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τη FIFA και την UEFA. Πάνω σε αυτό βαδίσαμε, προχωρήσαμε και πάνω σε αυτό οργανώνεται και η επόμενη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Για το σκηνικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σημείωσε: «Ήδη είχε γίνει κατανοητό το βάθος και το εύρος του προβλήματος. Προφανώς κάναμε και εμείς υποχωρήσεις. Δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου. Το θέμα της απλής αναλογικής, που ήταν κομβικό για εμάς, κάναμε ένα βήμα πίσω, προκειμένου να κερδίσουμε το καθεστώς ευνομίας του ελληνικού ποδοσφαίρου αφενός και αφετέρου κάποια ζητήματα τα οποία μολονότι δεν είναι εκ φύσεως πολιτικά είναι κομβικά για την εξέλιξη του ποδοσφαίρου.

Αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης είναι ότι πλέον ο ελληνικός αθλητικός νόμος, τα βασικά του σημεία, διέπει και την ΕΠΟ. Όπως είναι κατανοητό, οτιδήποτε άλλο θα ήταν προβληματικό. Το κυριότερο είναι ότι καταφέραμε για πρώτη φορά να δείξουμε το πρόβλημα που υπάρχει στη σχέση εξάρτησης μεταξύ διαιτησίας, διοικητικού συστήματος και παραγοντικού συστήματος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Πάρθηκαν, λοιπόν, οι αποφάσεις και από τα όργανα του ποδοσφαίρου, οι οποίες είναι στη σωστή κατεύθυνση. Για πρώτη φορά η Επιτροπή Διαιτησίας απαρτίζεται από διαιτητές και όχι από παράγοντες. Μένει, όμως, να δούμε στην πράξη και να μην πανηγυρίζουμε εκ των προτέρων πως θα λειτουργήσει αυτό το σχήμα. Είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα».

TAGS