Πέντε τροπολογίες κατατέθηκαν στη Βουλή το απόγευμα της Πέμπτης και αφορούν τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη Βουλή, την Παρασκευή στις 10:00 θα αρχίσει στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Αλιεία, στο οποίο εντάσσονται οι τροπολογίες, με τον βασικό προγραμματισμό να ορίζει τη λήξη της συζήτησης στις 17:00, προκειμένου έως τις 18:00 να έχουν ολοκληρωθεί οι ονομαστικές ψηφοφορίες, αν υποβληθούν αντίστοιχα αιτήματα. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «στον τρόπο που νομοθετεί» η κυβέρνηση και ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι και τα υπόλοιπα κόμματα αντέδρασαν επίσης αρνητικά. Οι τροπολογίες περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στο φορολογικό πεδίο, τις αλλαγές στο εργασιακό, στις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του Δημοσίου, στη χρηματοδότηση κομμάτων και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας για το πάγωμα των συντάξεων, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», αναφέρεται ότι «μετατίθεται για την 1/1/2023 από την 1/1/2022 που ισχύει, η έναρξη αναπροσαρμογής των κύριων συντάξεων βάσει των οριζόμενων συντελεστών (δηλαδή του ΑΕΠ και του δείκτη τιμών καταναλωτή). «Από τον κρατικό προϋπολογισμό προκύπτει εξοικονόμηση δαπάνης για το οικονομικό έτος 2022 ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ». Την τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την υπόψη τροπολογία προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  1. Το τέλος χρήσης των συστημάτων για τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή, προσαρμόζονται δε ανάλογα οι επιμέρους ρυθμίσεις του Κώδικα για την πρόοδο της διαδικασίας του πλειστηριασμού μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του υπερθεματιστή.
  2. Εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ο υπάλληλος του πλειστηριασμού αποδίδει το τέλος χρήσης στον οικείο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο του οποίου αυτός είναι μέλος. Μέρος δε του ανωτέρω ποσού που καθορίζεται με υπουργική απόφαση, αποδίδεται από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙΚ.), εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.
  3. Επαναπροσδιορίζεται το περιεχόμενο της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των ειδικότερων όρων λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών, με την οποία καθορίζονται το ύψος και ο τρόπος καθορισμού, επιμερισμού, είσπραξης και απόδοσης του τέλους χρήσης των συστημάτων, αναπροσαρμογής του τέλους χρήσης και του μέρους αυτού που αποδίδεται στο ΤΑ.Χ.ΔΙΚ. καθώς κα κάθε άλλο συναφές θέμα.

Για τα εργασιακά αναφέρεται στην τροπολογία ότι «με την υπόψη τροπολογία ορίζεται ότι ισχύουν έως το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής (αντί για την υφιστάμενη διατύπωση που λέει για όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής):

  1. Η διάταξη σύμφωνα με την οποία η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας και
  2. Η αναστολή των διατάξεων σχετικά με τη δυνατότητα επέκτασης και κήρυξης ως γενικώς υποχρεωτικής με υπουργική απόφαση, συλλογικής σύμβασης εργασίας η οποία δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος.

Δύο ακόμη τροπολογίες αφορούν το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος και τη χρηματοδότηση των κομμάτων.