Τριάντα καρδιοπαθείς βρίσκονται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Τα στοιχεία αυτά διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος για τη διάρκεια παραμονής σε λίστες αναμονής για μεταμόσχευση.

«Τα αίτια του μικρού αριθμού δοτών εντοπίζονται όχι μόνο στο ίδιο το σύστημα υγείας, αλλά και στον τρόπο που αντιμετωπίζει ο Έλληνας πολίτης την ιδέα της δωρεάς οργάνων πάνω στην οποία στηρίζεται η ανάπτυξη ενός προγράμματος Μεταμόσχευσης», αναφέρει ο υφυπουργός Υγείας.

Παράλληλα υπογραμμίζει επίσης ότι «στην πατρίδα μας, παρ’ όλες τις προόδους που έχουν σημειωθεί, η ιδέα της δωρεάς οργάνων δεν έχει προωθηθεί επαρκώς στο κοινωνικό σύνολο και ο Έλληνας αντιμετωπίζει με καχυποψία την όλη διαδικασία, με αποτέλεσμα να υστερεί σημαντικά η χώρα μας έναντι των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών στην ανεύρεση και αξιοποίηση των μοσχευμάτων».

Για τους λόγους αυτούς, τονίζει ο υφυπουργός, κρίθηκε επιβεβλημένη η μεταρρύθμιση του ισχύοντος νομικού πλαισίου με το νέο νόμο «Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε ο υφυπουργός Υγείας για τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς-πνευμόνων την περίοδο 2001-2010, στην Ελλάδα έγιναν 43 μεταμοσχεύσεις καρδιάς και στο εξωτερικό 34. Την ίδια περίοδο δεν έγινε στην Ελλάδα καμία μεταμόσχευση καρδιάς και πνευμόνων μαζί αλλά έγιναν 8 τέτοιες μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό. Επίσης έγιναν 2 μεταμοσχεύσεις πνευμόνων στην Ελλάδα και 26 στο εξωτερικό.