Για το «κούρεμα» και πώς θα επηρεάσει τη ζωή μας μίλησε ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας, Πέτρος Δούκας.
Σύμφωνα με τα όσα λέει ο Π. Δούκας στην εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος», μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι μισθοί και οι συντάξεις μας.

Για τις καταθέσεις, ο Π.Δούκας εκτιμά ότι δεν θα κινδυνέψουν, σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαβεβαιώσεις της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Ωστόσο, χρειάζεται νέα διαβεβαίωση, καθώς εάν χρεοκοπήσει μία τράπεζα και δηλώσει αδυναμία για αναλήψεις καταθέσεων, οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές και τρομακτικές.
Ο πρώην υφυπουργός τονίζει ότι το «κούρεμα» δεν έχει καμία σχέση με την έξοδό μας από την ευρωζώνη και δεν αποτελεί συνέπειά του.

Η στάση πληρωμών «είναι ενδεχόμενη για ένα μικρό διάστημα αλλά απολύτως αποφευκτέα. Εξαρτάται απολύτως από την επάρκεια ή την ανεπάρκεια των κυβερνητικών χειρισμών», λέει χαρακτηριστικά ο Π.Δούκας, ο οποίος επίσης προβλέπει «μεγάλες πιέσεις» στους μισθούς του Δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος θα δει πολλές επιχειρήσεις να «βουλιάζουν».

Παρά τα ζοφερά σενάρια, ο Π. Δούκας υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει με εξορθολογισμό του Δημοσίου και με μείωση της φορολογίας στα ακίνητα, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές οι επενδύσεις σε αυτά.