Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει τρίγωνα σταθερότητας σε μια περιοχή που είναι φανερά πολύ ασταθής, όπου γίνονται πόλεμοι, υπάρχει μια ανισορροπία και συγχρόνως παρουσιάζονται προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, δήλωσε σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση κορυφής στην Αίγυπτο.

«Μια συμφωνία ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, όπως και μια προηγούμενη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα την Κύπρο και το Ισραήλ και μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιορδανία, δημιουργεί τις προϋποθέσεις -που είναι προϋποθέσεις και διπλωματικές αλλά και εμπορικές και οικονομικές- σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή» υπογράμμισε ο κ. Βίτσας και συμπλήρωσε ότι: «Αυτό είναι το κεντρικό σημείο συνολικά για την εξωτερική πολιτική που ασκούμε και μάλιστα με πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή».

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας είπε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες ευκαιρίες για ανταλλαγές ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, όπως η δυνατότητα που έχει η Ελλάδα για να βοηθήσει την Αίγυπτο σε μια δική της πορεία και αντίστροφα. Υπογράμμισε δε πως σε αυτή την καίρια στιγμή που γίνονται συζητήσεις για το Κυπριακό, διαμορφώνονται οι καλύτερες και οι ισχυρότερες, στο επίπεδο της γειτονιάς μας, συμμαχίες.

«Ωστόσο, στη “σκακιέρα” της Ανατολικής Μεσογείου, οι “μεγάλοι παίκτες” παίζουν κι αυτοί το δικό τους ρόλο. Κεντρικό ζήτημα είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και να βρει ο συριακός λαός το δημοκρατικό δρόμο προς το μέλλον, αλλά και να ηττηθεί σε πολλά επίπεδα ο ISIS», τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας.

Ο Δημήτρης Βίτσας τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό, σημειώνοντας: «Επιμένω ότι αυτή η συμφωνία πρέπει να κρατηθεί. Η συμφωνία αυτή είναι που έχει μειώσει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, δεν έχουν όμως υλοποιηθεί άλλα σημεία της, όπως αυτό της ενίσχυσης της Ελλάδας με ειδικούς για το άσυλο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει να επεκταθεί, ώστε να υπάρχει και ένας νόμιμος δρόμος των προσφύγων προς την Ευρώπη, βάσει της συνθήκης της Γενεύης αλλά και ο αναγκαστικός καταμερισμός των προσφυγικών ροών. Σε κάποιες χώρες δεν αρέσει. Βεβαίως εδώ, δεν δοκιμάζεται απλά η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας αλλά δοκιμάζεται η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης. Γιατί αν κάθε χώρα, πάνω σε ένα τέτοιο ζήτημα, κάνει το δικό της, αν κλείνει τα σύνορά της, αν παίρνει αποφάσεις που τη βγάζουν εκτός ενιαίου ευρωπαϊκού κεκτημένου, είναι πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρώπη και δεν είναι μόνο για την Ελλάδα» κατέληξε.

Και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προωθεί ιδέα του νόμιμου δρόμου και του αναγκαστικού καταμερισμού, ενώ όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός «ο πρώτος που δεν θέλει να υπάρχει προσφυγικό, είναι ο ίδιος ο πρόσφυγας. [Πρέπει] να βρεθούν οι δρόμοι, οι τρόποι και οι μορφές ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία» και αναφερόμενος στις δυνατότητες της χώρας είπε κάθε μέρα τις αυξάνουμε, φιλοξενούμε, περιθάλπουμε και δίνουμε συνέχεια ζωής σε αυτούς του ανθρώπους που έχουν ταλαιπωρηθεί όχι μόνο στη χώρα τους αλλά και στην προσπάθειά τους να βρουν ασφάλεια».

Ο Δημήτρης Βίτσας δήλωσε εν όψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ: «Όταν έσβηναν τα φώτα του πρώτου συνεδρίου, είχαμε βάλει δύο βασικά θέματα: Το πρώτο ήταν να φύγει η κυβέρνηση, ν’ ανατραπεί η πολιτική της, να υπάρχει μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Το δεύτερο να συγκροτήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, από κόμμα των συνιστωσών και των τάσεων, σε ένα ενιαίο πολιτικό φορέα» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Θέλω να πω το εξής: νιώθω υπερήφανος αλλά χωρίς να είμαι ευχαριστημένος. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει ακόμα να γίνουν. Πετύχαμε πολλά πράγματα, δημιουργήσαμε ιστορικές καταστάσεις και από την άλλη είμαστε σε μια μάχη σε εξέλιξη. Είμαστε όρθιοι, κάθε μέρα κατακτάμε και από ένα βήμα όσο αφορά το πολιτικό. Το Συνέδριο πρέπει να δώσει τα βασικά χαρακτηριστικά και το πολιτικό στίγμα που θα μας οδηγήσουν τα επόμενα χρόνια. Και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι, να βγει η χώρα από την επιτροπεία, να δυναμώσει η Δημοκρατία και να αρχίσει να βελτιώνεται η ζωή και η ποιότητα ζωής των ανθρώπων και ιδιαιτέρα να προστατευτούν οι πιο φτωχοί. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα. Πολύ μεγάλη σημασία έχει και η συζήτηση για το χρέος» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

«Απέχουμε αρκετά από το να είμαστε το κόμμα των μελών. Όχι εννοώντας ότι ο καθένας θα έχει γνώμη για τα πάντα -που άλλωστε μπορεί έτσι και αλλιώς- αλλά να συνδυάσουμε τη δημοκρατία με τη συλλογικότητα και την ιεραρχική ευθύνη και το κόμμα να είναι το κέντρο που θα συνδέει την κυβέρνηση πολιτικά και με την κοινωνία αλλά και με την παραγωγή πολιτικής και ιδεών που θα το βοηθάει να κυριαρχεί σε επίπεδα ιδεών και αξιών στην ίδια την κοινωνία», είπε.

Ο. Βίτσας ολοκλήρωσε αναφέροντας: «Αυτά είναι ζητήματα που θα συζητήσουμε στο συνέδριο μαζί με τον απολογισμό, για την περίοδο που περάσαμε και περνάμε. Θα κάνουμε τον απολογισμό που θα είναι αντικείμενο απολογισμού και για πολλά χρόνια μετά. Ο απολογισμός αυτός εξαρτάται και από το αν η έκβαση αυτής της προσπάθειας που δουλεύουμε είναι νικηφόρα», κατέληξε ο Δημήτρης Βίτσας.