«Καλωσορίζω τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Αναστασιάδη, που εκπροσωπούν χώρες που φώτισαν την ανθρωπότητα, και συνεργαζόμαστε για την πορεία συνεργασίας και ανάπτυξης, εκφράζω την ευχαρίστησή μου και τη χαρά μου που σας υποδέχομαι εδώ, στην τέταρτη Διάσκεψη Τριμερούς Συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, ανοίγοντας τις εργασίες της τέταρτης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της Νταχαμπέια, στο Κάιρο.

«Για την πορεία συνεργασίας και ανάπτυξης θέλω να εκφράσω την ευχαρίστησή μου και τη χαρά μου γι’ αυτήν τη συνεργασία, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2014, και αυτό αντανακλά τη σημασία και την πεποίθησή μας για την ανάγκη θέσπισης αυτού του μηχανισμού, προκειμένου να είναι περιφερειακό δείγμα συνεργασίας και καλής γειτονίας και ένας δρόμος για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στη Μεσόγειο. Αυτή η συνεργασία είναι μία λογική παράμετρος της ιστορικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, ιδιαίτερα έχοντας υπόψη ότι αυτό το παρελθόν επιβάλλει την ανάπτυξη της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, θεσπίζοντας έτσι νέα θεμέλια συνεργασίας για το μέλλον», ανέφερε ο Αιγύπτιος πρόεδρος για να προσθέσει: «Η εναλλαγή των σκέψεων είναι στην πραγματικότητα εμπλουτισμός των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων της τριμερούς συνεργασίας για την υπερπήδηση των προβλημάτων που διαβιεί η Μεσόγειος Θάλασσα».

Ο κ. Σίσι σημείωσε ότι η σημερινή συνάντηση αντανακλά την ταύτιση απόψεων, ιδιαίτερα όσον αφορά την ποιοτική αλλαγή και το ποιοτικό άλμα της τριμερούς συνεργασίας, ενισχύοντας την εταιρική σχέση σε διάφορους τομείς, ενισχύοντας την ήδη ισχυρή συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών και των λαών τους.

Όπως επεσήμανε, «οι συνομιλίες έχουν δείξει και έχουν ασχοληθεί με την επίσπευση συνεργασίας σε διάφορους τομείς, προκειμένου να ωφεληθούμε τα μέγιστα προς όφελος των λαών μας και τη διατήρηση αυτού του πλούτου, ως πλούτος και περιουσία των επόμενων γενεών. Στο θέμα της ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος στη Μεσόγειο, καθώς, επίσης, στη σύσφιγξη συνεργασίας στη γεωργία και τον τουρισμό, προκειμένου να εξασφαλιστούν ευκαιρίες συνεργασίας για τους νέους μας και εξασφάλιση αξιοπρεπούς βίου στο μέλλον».

«Οι συνομιλίες μας, που ήταν εποικοδομητικές, ασχολήθηκαν με τις σχέσεις Αιγύπτου-Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι η βάση αυτής της σχέσης είναι η συνεργασία, η οποία στηρίζεται στα αμοιβαία συμφέροντα, καθώς, επίσης, και στην κοινή επιθυμία για τη διατήρηση σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπό το φως των όσων συμβαίνουν στην περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήσαμε, επίσης, τις ανθρωπιστικές και οδυνηρές καταστάσεις στη Συρία και την Υεμένη, τονίζοντας την ανάγκη τερματισμού αυτής της περιπέτειας των λαών, επίσης την ανάγκη σεβασμού των διατάξεων του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», συμπλήρωσε.

«Συζητήσαμε το θέμα της λαθραίας μετανάστευσης και των ροών των προσφύγων, τονίζοντας την ανάγκη επίλυσης αυτών των προβλημάτων και της αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων, σε ένα γενικό και ισορροπημένο πλαίσιο, που δεν θα βασίζεται μόνο στο θέμα ασφάλειας, αλλά θα βασίζεται, επίσης, και στο θέμα θέσπισης πλαισίου για την τακτική, εποχική μετανάστευση, τη χορήγηση χορηγήσεων εισόδου», υπογράμμισε.

Για το παλαιστινιακό ζήτημα, ο κ. Σίσι υποστήριξε ότι «παραμένει παρόν σε αυτήν τη συνάντηση και συμφωνούμε από κοινού για την ανάγκη ειρηνικής και γενικής επίλυσης του προβλήματος, τονίζοντας το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην ίδρυση κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, βοηθώντας στην εξασφάλιση της ασφάλειας στην περιοχή και στην επίλυση του Μεσανατολικού, εδώ γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή».

Επίσης, ανέφερε ότι «η θέση της Αιγύπτου επανεκφράστηκε ως στήριξη για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για μία δίκαιη και ειρηνική λύση».

«Καλωσορίζοντας τον Κύπριο Πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό, τονίζω την πεποίθηση της Αιγύπτου για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας, παρά τις προκλήσεις τις πολιτικές, τις οικονομικές, που αντιμετωπίζει η περιοχή της Μέσης Ανατολής», κατέληξε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου.