Με «κομμένη την ανάσα» άκουσαν χθες οι δημόσιοι υπάλληλοι τις προτάσεις του υπουργικού συμβουλίου για την εργασιακή εφεδρεία.

Με συνέντευξή του στο «Βήμα 99,5», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, τόνισε οι ΟΤΑ περιλαμβάνονται στο πρώτο κύμα εφεδρείας ενώ το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από το πρώτο αυτό κύμα της εφεδρείας υπολογίζεται σε περίπου 300 εκ. ευρώ.

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι υπάρχει δεύτερο κύμα, με την έννοια όχι της εργασιακής εφεδρείας, αλλά της αξιολόγησης όλων των οργανισμών του δημόσιου τομέα την περίοδο 2012-2013, με τη συμμετοχή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, δηλαδή θα αξιοποιήσουμε την τεχνική βοήθεια της Ε.Ε. , αλλά και εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ, με στόχο τη μείωση των υπηρεσιακών ομάδων.

Ο κ. Μόσιαλος δεν δίστασε να σχολιάσει και την πρόταση της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Είναι σαφές επίσης ότι η πρόταση της Ν.Δ. δεν ωφελεί δημοσιονομικά, όσο ωφελεί η πρόταση την οποία έχουμε παρουσιάσει. Είναι σαφές επίσης ότι εντάσσεται σε καθεστώς εφεδρείας και μάλιστα με ειδικά εργαζόμενους νέων και παραγωγικών ηλικιών. Θέτει τους εργαζόμενους σε μακροχρόνια εφεδρεία που μπορεί να έχει και αόριστη διάρκεια, δηλαδή τους θέτει σε καθεστώς απαξίωσης και αβεβαιότητας. Ούτε συνοδεύεται από μια ανάλυση κόστους – οφέλους που μπορεί να πείσει».

Στη συνέχεια, όσον αφορά τις αποζημιώσεις θα πάρουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι θα βγουν στην εφεδρεία και μετά από ένα χρόνο θα απολυθούν, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος:

«Ένα μεγάλο μέρος αυτών που θα βγουν στην εφεδρεία είναι στο τέλος της καριέρας τους, όπως ξέρετε. Είναι αυτοί οι οποίοι θα είναι στην τελευταία χρονιά ή στους τελευταίους 24 μήνες, δηλαδή [πρόκειται για] αποχωρήσεις λόγω κατοχυρωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Σε άλλες περιπτώσεις, προφανώς και προβλέπονται αποζημιώσεις. Ό,τι προβλέπει ο νόμος».