Κατακόρυφα ανεβάζει τα ντεσιμπέλ η Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης, εγκαλώντας την για αντιδημοκρατικές τακτικές και καταστρατήγηση του Κανονισμού της Βουλής και του ίδιου του Συντάγματος. Το γεγονός μάλιστα ότι η γαλάζια επίθεση εκπονήθηκε συντονισμένα και σε ανώτατο επίπεδο με την επιστολή Μητσοτάκη στον Νίκο Βούτση, την ώρα που η κυβέρνηση έχει ανοίξει την κουβέντα για την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση μονάχα τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς στη Συγγρού βλέπουν με διαρκώς αυξανόμενη καχυποψία τις πρωτοβουλίες του Μαξίμου.

Η Ν.Δ. επισημαίνει ότι σε 17 μήνες διακυβέρνησης έχουν εκδοθεί 34 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (έναντι 33 στα 2,5 χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης), έχουν κατατεθεί 110 εκπρόθεσμες υπουργικές τροπολογίες (από τις οποίες έγιναν δεκτές το 98%) και 120 εκπρόθεσμες βουλευτικές, έχουν υπάρξει 180 περιπτώσεις «νομοτεχνικών βελτιώσεων» κάποιες εκ των οποίων άλλαζαν ουσιαστικά τις νομικές προβλέψεις ενώ μνημειώδης είναι η περιφρόνηση της Βουλής ως προς την απάντηση των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων. Από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 924 επίκαιρες ερωτήσεις και έχουν απαντηθεί 450 ενώ από τις απευθυνόμενες προς τον Πρωθυπουργό 46 επίκαιρες έχουν απαντηθεί μόλις οι 3.

Παράλληλα με την επιστολή του κ. Μητσοτάκη, ο εκπρόσωπος τύπου Γ. Κουμουτσάκος και ο Γραμματέας της Κοιν. Ομάδας Κ. Τσιάρας εξαπέλυαν, από τη Βουλή, σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για απροκάλυπτη απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών, καταλήγοντας ότι «όπου δεν λειτουργούν οι θεσμοί ή όπου λειτουργούν κατά το δοκούν, η Δημοκρατία βρίσκεται σε ομηρία».

Στο γαλάζιο επιτελείο τονίζουν ότι η κυβέρνηση έχοντας βρεθεί προ αδιεξόδου σε οικονομικό επίπεδο από τις επιλογές της, υιοθετεί όλο και πιο καθεστωτική συμπεριφορά για να μπορέσει να κερδίσει χρόνο.

Μέσα σε αυτό το δυναμιτισμένο κλίμα που μονάχα στην ευαγγελιζόμενη πολιτική ομαλότητα και ανάκαμψη δεν παραπέμπει, όπως τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, στηλιτεύοντας την κυβερνητική ρητορική περί αναστροφής του κλίματος στο εσωτερικό, πολλά στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζονται για την απογευματινή συγκέντρωση του κινήματος «Παραιτηθείτε».

Η Συγγρού βρίσκεται εν πολλοίς διχασμένη αναφορικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσει, καθώς επισήμως το κόμμα διά του εκπροσώπου Τύπου, Γιώργου Κουμουτσάκου, τηρεί αποστάσεις ασφαλείας, ωστόσο στελέχη προερχόμενα από το λεγόμενο «σαμαρικό» περιβάλλον εμφανίζονται αναφανδόν υπέρ. Πάντως συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επαναλαμβάνουν πως η ΝΔ όπως και όλα τα κόμματα οφείλουν να ακούν τον παλμό της κοινωνίας, τονίζοντας ότι όσα στελέχη κατευθυνθούν στο Σύνταγμα θα πάνε ως πολίτες και όχι συντεταγμένα ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Τέλος, έντονη είναι η ανησυχία στη Συγγρού για το φόβο «προβοκάτσιας» μετά και τις πληροφορίες που θέλουν αντιεξουσιαστές να δίνουν ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος. Ενδεικτικό είναι ότι από τη ΝΔ υπογράμμιζαν σε ανακοίνωσή τους το βράδυ με νόημα πως «για πρώτη φορά αναρχικοί ετοιμάζουν συγκέντρωση για την υπεράσπιση της κυβέρνησης», καθιστώντας το Μαξίμου υπεύθυνο για ό,τι τυχόν συμβεί.