Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, στη Θεσσαλονίκη, θα θέσει με πολύ ειλικρινή τρόπο μια σειρά ζητήματα, όπως τις μεγάλες αλλαγές που προωθούνται, το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, ζητήματα ευνομίας και δικαιοσύνης, ποιοί και γιατί αντιστέκονται και θα καλέσει σε εθνική συνεννόηση και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την φοροδιαφυγή 10.000 επιχειρήσεων.

Σχετικά δε με τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο Γιώργος Α. Παπανδρέου συνομίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τον καγκελάριο της Αυστρίας.

Σε ενημερωτική συνάντηση με τους πολιτικούς συντάκτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα διακινδυνεύσει την υλοποίηση της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, που βάζει μια τάξη στο δανειακό πρόβλημα της χώρας, για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ανέφερε δε κατ’ επανάληψη ότι η κυβέρνηση φέρνει τώρα διαρθρωτικές αλλαγές που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το επόμενο έτος, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει θέμα εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα ψηφιστεί εντός του Οκτωβρίου, ο Ηλ. Μόσιαλος είπε ότι αυτό θα έχει σημαντικές και όχι «ουδέτερες» δημοσιονομικές επιπτώσεις, έτσι όπως διαμορφώνεται.

Αναφορικά δε με την 6η δόση του δανείου, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι «κατά την δική μας σαφή κατεύθυνση, δεν υπάρχει θέμα με την 6η δόση.

Ερωτηθείς για το τι συνέβη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας, ο Ηλ. Μόσιαλος είπε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε με δανεικά και όχι με τις δικές μας δυνάμεις, κάτι το οποίο δεν είναι ευπρεπές για μια χώρα».

«Με αυτήν την έννοια, η υλοποίηση της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου είναι επιτακτική ανάγκη και στην πορεία ξεχνάμε το διακύβευμα», είπε ο κ. Μόσιαλος προσθέτοντας ότι «με αυτήν την έννοια ο υπουργός Οικονομικών δεν θέλει να δημιουργούνται εντυπώσεις για την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης».

Ερωτηθείς δε για τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας και ειδικά για το ύψος του ελλείμματος φέτος, ο κ. Μόσιαλος απάντησε ότι «βάζουμε ένα συνολικό πλαίσιο και εκεί μένουμε – θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να διαφυλάξουμε τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, προφανώς υπάρχουν διαδικασίες και ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν μετά τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου».

Απαντώντας σε ερώτηση σε τι διαφέρουν οι ανακοινώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου για την εργασιακή εφεδρεία, από non-paper που, όπως ειπώθηκε, “κυκλοφόρησε η ΝΔ”, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο για το non-paper της ΝΔ και πρόσθεσε ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν σαφής.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Μόσιαλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τον αριθμό των απασχολούμενων στον οποίο ανέβασε σε περίπου 200.000 άτομα. Σε αυτόν περιλαμβάνονται οι ΔΕΚΟ, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις.

Θα υπάρξει αξιολόγηση του πλεονάζοντος προσωπικού και κατόπιν, με αντικειμενικά κριτήρια, το ΑΣΕΠ θα αποφασίσει αν μπορεί να ενταχθεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το 10%, ενώ μέχρι 30% θα υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου, είπε ο κ. Μόσιαλος, προσθέτοντας ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Δεν υπάρχει θέμα εξόδου από την ευρωζώνη», είπε ο κ. Μόσιαλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

«Υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις με την Τρόικα, οι οποίες θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα και εξετάζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και την πλήρη εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011 και του 2012, με στόχο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο κ. Μόσιαλος.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο κ. Μόσιαλος απάντησε ότι «δεν θα πάρουμε μέτρα, που θα αφορούν τους μισθωτούς, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης- από κεί και πέρα είναι μια συνεχής συζήτηση».

Επίσης, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για ότι ο Ολι Ρεν ζήτησε επιπλέον μέτρα ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ερωτηθείς αν ένας που δουλεύει με σύμβαση αορίστου χρόνου επί 25 έτη και απολυθεί, αν θα πάρει αποζημίωση, ο κ. Μόσιαλος απάντησε ότι «δεν θα μπω σε λεπτομέρειες – το τι θα γίνει θα ανακοινωθεί στις επόμενες εβδομάδες».

Δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι «αυτή την στιγμή εξορθολογίζουμε το δημόσιο τομέα και όταν κάποιος έχει αγωνία και ευαισθησία, έχει αγωνία και για τους 800.000 ανέργους και για τα 3.000.000 των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε, επίσης, ότι προχωρά ταχύτατα η οργάνωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας και πρόσθεσε ότι το ποσοστό μείωσης της δαπάνης για συντάξεις αναπηρίας εντός του 2011 ανέρχεται στο 6,6%.

Ο Η. Μόσιαλος ανέφερε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων ναυτιλίας.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες σχετικά με βεβήλωση σημαιών σε φυλάκιο στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση είναι σε γνώση αυτών που έχουν ανακοινωθεί.