Νομοσχέδιο- σκούπα για ζητήματα της αυτοδιοίκησης απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στους θεσμικούς φορείς της αυτοδιοίκησης, την ΕΝΠΕ, την ΚΕΔΕ, τις ΠΕΔ και τους συνδικαλιστικούς φορείς, ζητώντας τις προτάσεις τους και τις θέσεις τους.

Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής, μιλώντας σε ημερίδα του 2ου Φόρουμ Αυτοδιοίκησης και Επιχειρηματικότητας, με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και τοπική αυτοδιοίκηση, προβληματισμοί και προοπτικές», που πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

«Έστειλα ένα νομοσχέδιο- σκούπα σε όλους τους φορείς και στην ΕΝΠΕ και στην ΚΕΔΕ και στις ΠΕΔ και στους συνδικαλιστικούς φορείς κι αυτό έγινε για πρώτη φορά, προτού δοθεί για διαβούλευση, προκειμένου να διευκολύνουμε τις διαδικασίες από τις αγκυλώσεις και να τα πείτε εσείς οι δήμαρχοι που είστε οι αρμοδιότεροι όλων» είπε ο κ. Κουρουμπλής και κάλεσε τους φορείς της αυτοδιοίκησης και τα στελέχη των δήμων να ενεργοποιηθούν ώστε να συμπλεύσουν όλη σε αυτή την προσπάθεια.

Ο υπουργός ανέφερε ότι περίμενε, σήμερα, μεγαλύτερη συμμετοχή στην εν λόγω ημερίδα και υπογράμμισε ότι η ευθύνη βαρύνει όλους τους εμπλεκόμενους. «Αν δεν καταλάβουμε ότι τώρα που περνάμε μία μεγάλη κρίση πρέπει εμείς να συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες που μπορεί να μας βγάλουν από αυτό τον κυκεώνα, θα είμαστε και άξιοι της τύχης μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για την ημερίδα υπογράμμισε ότι τα συμπεράσματά της μπορούν να ενταχθούν στον σχετικό νόμο ώστε να μην μπορεί κανείς να πει ότι φταίει το έλλειμμα θεσμικού πλαισίου για την κοινωνική οικονομία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, επισήμανε ότι ήδη υπάρχουν και επιτυχημένα παραδείγματα από την λειτουργία των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων αλλά υπάρχουν στρεβλώσεις και αδυναμίες για να διορθωθούν.

«Η κοινωνική οικονομία δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στις ΚΟΙΝΣΕΠ ούτε να στηρίζεται μόνο στην κρατική χρηματοδότηση ή στην αποκλειστική συνεργασία και χρηματοδότηση από τους ΟΤΑ» είπε ο κ. Κυρίζογλου και πρόσθεσε ότι ο ορισμός της κοινωνικής οικονομίας θα πρέπει να επεκταθεί για να καλύπτει και άλλα πεδία, όπως η ενέργεια και η διαχείριση απορριμμάτων αλλά και να κατοχυρώνει τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν πόροι του ΕΣΠΑ.

Εξάλλου ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας και συντονιστής της ημερίδας, Γιάνννης Νασιούλας σημείωσε ότι η κοινωνική οικονομία συνδέεται και με νεοφυή ζητήματα που έχουν σχέση με πρωτοφανείς κοινωνικές προκλήσεις, που προκαλούν τους βαθμούς της αυτοδιοίκησης να ενεργήσουν.