Σε εκλογική ετοιμότητα βρίσκεται η ΝΔ, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε το ογκούμενο έλλειμμα. Ούτε τις απαιτήσεις της τρόικα για νέα μέτρα ούτε πολύ περισσότερο την κοινωνική αγανάκτηση η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να μετατραπεί σε κοινωνική έκρηξη.

Ο Α. Σαμαράς αλλά και τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ θέτουν πια ευθέως θέμα εκλογών σε μια προσπάθεια να προλάβουν τις εξελίξεις .Όχι ότι είναι ενθουσιασμένη η ΝΔ με την προοπτική μια αναμέτρησης σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. Δεν επιθυμεί όμως να δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση Παπανδρέου να επιχειρήσει ηρωική έξοδο. Με σταθερούς ρυθμούς εγρήγορσης η ΝΔ ολοκληρώνει αυτές τις μέρες τις ανά περιφέρεια δημοσκοπήσεις , προκειμένου να έχει σαφή εικόνα του ποιες υποψηφιότητες «περπατάνε» και ποιες όχι.

Ο γραμματέας προγράμματος κ. Ευρ. Στυλιανίδης έχει λάβει εντολή να επισπεύσει την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος. Αυτό όμως που απασχολεί ιδιαίτερα το κεντρικό επιτελείο της ΝΔ είναι μια μεθόδευση «της κυβέρνησης αλλά ενδεχομένως και άλλων κύκλων» όπως επιμένουν κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να ωθήσουν τα πράγματα σε μια εξ ανάγκης κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς καν εκλογές».

Πρόκειται για το σενάριο που φοβάται η ΝΔ περισσότερο κι από τις… εκλογές και μια πιθανή ανάληψη της εξουσίας την στιγμή ακριβώς που η Ελλάδα ενδεχομένως να βρίσκεται στον κατώφλι και της τυπικής χρεωκοπίας…

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Α. Σαμαράς έσπευσε να ζητήσει αυτοδυναμία πριν καν προκηρυχθούν εκλογές και είναι ακόμα πιο χαρακτηριστικό το «διαταύτα» σε σημείωμα του πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ όπου αναφέρεται «Ο τόπος χρειάζεται καθαρές λύσεις με αλλαγή πολιτικής.

Την πολιτική, που από την πρώτη στιγμή υποδεικνύει ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ, στην οποία όλοι σήμερα προσβλέπουν. Γι’ αυτό η ΝΔ δικαιούται να απευθύνεται στους πολίτες ζητώντας την δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης. Και ας μη γίνονται παρεξηγήσεις μέσα στην πληθώρα των ευρημάτων.

Η συναίνεση που επιδιώκει σήμερα το ανήμπορο ΠΑΣΟΚ δεν είναι αποδεκτή από τους πολίτες οι οποίοι απαντούν μόνο κατά 36% ότι θα «πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ πριν από τις εκλογές» σύμφωνα με ερώτηση της Alco. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται τι είναι εφικτό και προς όφελος της χώρας.

Ας μη συγχέεται αυτό το καθαρό εύρημα με το άλλο της εταιρείας MRB, όπου το 52,1% απάντησε ότι «απαιτείται η ανάγκη συγκυβέρνησης των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων χωρίς διεξαγωγή εκλογών». Είναι άλλο το τι θεωρητικώς «απαιτείται» και «θα έπρεπε» μπροστά στα πλήρες σημερινό αδιέξοδο και άλλο το τι πράγματι «μπορεί και πρέπει να γίνει» όσο διατηρείται η σημερινή καταστροφική πολιτική».