Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να λαμβάνει τον λόγο αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, προκειμένου να απαντήσει στα όσα καταλόγισε στον ίδιο και στην κυβέρνησή του.

«Ξεκινήσατε την ομιλία σας με μία φράση εξόχως επιθετική ότι ήρθαμε εδώ και σας εκβιάζουμε. Δεν εκβιάζουμε κανέναν δεν απειλούμε κανέναν», τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στη φράση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, που ξεσήκωσε αντιδράσεις και χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του, σημείωσε πως κάποιοι προσπάθησαν να βάλουν μεγάλα σκάνδαλα «τρία μέτρα κάτω από τη γη».

«Σας ζήτησα να πάρετε μια θέση για τον συνεργάτη του σαμαρά που δεν υπάρχει λίστα που να μην είναι μπλεγμένος και αντί να πάρετε υπεύθυνη θέση και στάση μας εγκαλέσατε», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «μαζί με τον κ. Βενιζέλο έκρυβαν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και σήμερα μαθαίνουμε ότι μέσα σε αυτή υπάρχουν συγγενικά πρόσωπα του κ. Σαμαρά και χωρίς ντροπή σήμερα καταθέτει μηνύσεις».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι υπερασπίζεται τον κ. Παπασταύρου και πως η κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις και να διαλευκανθεί η υπόθεση. «Εσείς αναφερθήκατε σε συμμετοχή του στη λίστα των φοροφυγάδων. Τον κάψατε τον άνθρωπο, δεν χρειάζεται να πω τίποτα άλλο», παρατήρησε.

Ως προς τις αναφορές για τον δανεισμό του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Συγκρίνετε έναν δανεισμό 200 εκατ. με έναν δανεισμό με υποθήκη και εξασφαλίσεις της τάξης των 8 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα είναι εξυπηρετούνται τα δάνειά σας; Λέτε θα δώσετε όλη την κρατική χρηματοδότηση για την εξυπηρέτηση των δανείων. Πόσα χρόνια θα κάνετε για να αποπληρώσετε τα δάνεια αυτά; Θα κάνετε πάνω από 80 χρόνια. Επειδή με προκαλέσατε σας λέω ελάτε να βάλουμε ορκωτούς λογιστές στα ταμεία σας και στα ταμεία μας».

Συνέχισε, αναφερόμενος στην υπόθεση Σταθάκη, κάνοντας λόγο για «άθλιο συμψηφισμό γιατί λέγε λέγε κάτι θα μείνει». Μίλησε για σύγκριση μιας υπόθεσης της φοροδιαφυγής με μια «υπόθεση παράλειψης στο πόθεν έσχες», προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της Κ.Ο. της ΝΔ. Απευθυνόμενος προς την Ντόρα Μπακογιάννη, σημείωσε ακόμη ότι «η επιτροπή πόθεν έσχες που συμμετέχουν και στελέχη σας και δικαστικοί και για την υπόθεση Σταθάκη και Φλαμπουράρη απεφάνθη και τις έβαλε στο αρχείο. Και η απόφαση ήταν σχεδόν ομόφωνη».

«Ας κάνετε όσες μηνύσεις θέλετε. Την ιστορία της φοροδιαφυγής εμείς θα την αναδείξουμε», υπογράμμισε.

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη πως για άλλη μια φορά αποδείχθηκε «ένας κακός συνήγορος του ΔΝΤ». Χαίρομαι γιατί αυτή είναι η ιδεολογία σας. Δεν χαίρομαι όμως να υπερασπίζεστε το ταμείο εκεί που δεν χρειάζεται να το υπερασπίσετε. Όμως, επειδή σήμερα είχατε μια γραμμένη ομιλία, ατυχήσατε όμως γιατί δεν λάβατε υπόψη μια σημαντική εξέλιξη. Ατυχήσατε γιατί σήμερα ο Μάριο Ντράγκι εξέδωσε μια ανακοίνωση που μάλλον θα σας αναγκάσει να λέτε το παραμύθι σας χωρίς δράκο. Γιατί ανακοίνωσε τη συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Δεν έχει δράκο το παραμύθι σας κ. Μητσοτάκη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτό αποτελεί «την αρχή του τέλους της κρίσης και της αξιολόγησης που έρχεται θέλετε δεν θέλετε χωρίς επιπλέον μέτρα».

«Είπατε κ. Μητσοτάκη ότι ζητάτε εκλογές και ότι αργά ή γρήγορα θα φύγουμε. Το αργά από το γρήγορα έχει μια διαφορά. Είστε γόνος μιας οικογένειας που τιμώ. Ο πατέρας σας έκανε 25 χρόνια να γίνει πρωθυπουργός. Εσείς με αυτά που λέτε και κάνετε θα κάνετε πολλά περισσότερα χρόνια και δεν ξέρω αν θα γίνετε ποτέ», κατέληξε.