Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. «Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει να φύγετε μια ώρα αρχύτερα», τόνισε, απαντώντας στην επίθεση που είχε εξαπολύσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός. «Θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και των κλειστών τραπεζών», συμπλήρωσε.

«Αφιερώσατε 20 λεπτά σε μια προσωπική επίθεση αφού υπερασπιστήκατε την κυβερνητική εκπρόσωπο, εγκαλώντας τη ΝΔ γιατί προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη. Θα μας το απαγορεύσετε; Ποιο είναι το επόμενο βήμα, να μας φυτέψετε τρία μέτρα κάτω από το χώμα;», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και προκαλώντας τα χειροκροτήματα της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

«Στη συνέχεια διαφημίσατε τη συνέντευξή μου. Σας ευχαριστώ αλλά δεν τη διαβάσατε καλά γιατί διαστρεβλώσατε πλήρως αυτά που είπα», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Εγώ υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της χώρας και τα συμφέροντα της χώρας δεν ταυτίζονται με τα δικά σας. Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει να φύγετε μία ώρα αρχύτερα. Η υστεροφημία σας κ. Τσίπρα είναι εξασφαλισμένη: θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και των κλειστών τραπεζών».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα ψηφίσει την εξεταστική επιτροπή, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζει την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης που να διερευνήσει τις ευθύνες για τις κλειστές τράπεζες και για το αν υπήρχε σχέδιο για Grexit. «Αλήθεια θα την υπερψηφίζατε τη συγκεκριμένη πρόταση; Δεν φαντάζομαι να έχετε κάτι να φοβάστε;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να μάθουμε αν υπήρχε σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ και αν ήταν εν γνώσει σας και αν οι υπουργοί ενεργούσαν ερήμην σας».

«Τυχοδιωκτισμός οι χειρισμοί των Wikileaks, ενισχύθηκε ο ρόλος του ΔΝΤ»

«Το περσινό πάθημα σας έγινε μάθημα; Δεν πείθετε ότι έχετε διδαχθεί από τα περσινά κατορθώματα. Κι ακόμη διαπραγματεύεστε την πρώτη αξιολόγηση που έπρεπε να είχε κλείσει από το φθινόπωρο, το Νοέμβριο. Οι θεσμοί φεύγουν κι εσείς ασχολείστε με τις υποκλοπές αντί να ασχολείστε με την οδυνηρή πραγματικότητα. Με τον τυχοδιωκτισμό σας, όπως εκμεταλλευτήκατε τη διαρροή των Wikileaks, ενισχύσετε ακόμη περισσότερο τον ρόλο του ΔΝΤ. Οι λεονταρισμοί της κυβέρνησης δεν τρόμαξαν κανέναν. Δεν ξέρω ποιος υπέκλεψε την συνομιλία δεν αφήνω υπονοούμενα, αλλά η δραματοποίηση της υποκλοπής πλήγωσε περισσότερο τους δανειστές. Εμπεδώνεται η εικόνα μιας κυβέρνησης που, αντί να διαπραγματεύεται, παίζει παιχνίδια επικοινωνίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός ανέβαλε τη συζήτηση με τους δανειστές για να πάει σε Στρασβούργο και Παρίσι.

Το κάνετε αυτό «για να επαναλάβετε την καραμέλα ότι διαπραγματεύεστε», είπε χαρακτηριστικά. «Στήνετε άλλη μια καλοστημένη παράσταση αλλά το έργο αυτό δεν κόβει πια εισιτήρια», σημείωσε και ερμήνευσε την τακτική αυτή της κυβέρνησης προκειμένου να πειστούν οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων να ψηφίσουν τα σκληρά μέτρα.

Όμως, «όσο διαπραγματεύεστε, η κλεψύδρα αδειάζει και ξαναζούμε το ίδιο δράμα. Λήγει η προθεσμία που εσείς οι ίδιοι ορίσατε», είπε ο αρχηγός της ΝΔ και θύμισε τη δήλωση Τσακαλώτου ότι «αν μπει ο Μάϊος καήκαμε».

«Κάνετε την Ελλάδα “Banana Republic”»

«Η εξεταστική επιτροπή που εμείς προτείνετε θα ήταν επίκαιρη και χρήσιμη. Δεν την θέλετε αυτή την επιτροπή γιατί είστε εκτεθειμένος με τις πράξεις κ τις παραλείψεις σας. Ξαναζούμε το ’15 με την καταστροφή για την πραγματική οικονομία. Δεν αντέχετε να έρθετε ενώπιον τον ευθυνών σας,. Δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας. Συνεχίζετε το καταστροφικό σας έργο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κάθε μέρα που περνά, η Ελλάδα δεν διαφέρει από αυτό που αποκαλούν οι αγγλοσάξωνες φίλοι του Τσακαλώτου… “Banana Republic”, ψευτοδημοκρατία της Μπανανίας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προκαλώντας το χειροκρότημα των «γαλάζιων βουλευτών».

«Είχατε δίκιο με τα δάνεια, ήταν όμως μόνο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που το έκαναν αυτό;», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, αναφέροντας το παράδειγμα για επιστολή σε ξένο τραπεζίτη του «προέδρου ενός μικρού κόμματος». Ο Μητσοτάκης κατέθεσε στα πρακτικά επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες για συμπληρωματικό δανεισμό.

«Γιατί δεν παρουσιάζετε τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ;»

«Ποιον κοροϊδεύετε κύριε Τσίπρα; Ποιον κοροϊδεύετε επιτέλους; Η ΝΔ δεν έχει πάρει δάνειο από το ’12. Εσείς που ενδιαφέρεστε τόσο για τη διαφάνεια γιατί συγκροτήσατε την επιτροπή ελέγχου για τα οικονομικά των κομμάτων μόλις τον Αύγουστο; Μόλις ανέλαβα την προεδρία της ΝΔ, έδωσα στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τα οικονομικά του κόμματος. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε συνεπείς στις οικονομικές μας υποχρεώσεις. Έχω καταθέσει αναλυτικό πρόγραμμα εξυγίανσης των οικονομικών της ΝΔ και στη χρηματοδότηση από τα μέλη του κόμματος», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης για να αναφερθεί εκτενώς στις παρεμβάσεις του για τη διευθέτηση των οικονομικών της ΝΔ: «Έχω δεσμευτεί ότι μέχρι το 2018 οι λειτουργικές δαπάνες θα καλύπτονται από εισφορές των μελών μας. Η ΝΔ δεν θα επιβαρύνει άλλο τους έλληνες πολίτες. Διαφάνεια, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί κι όχι δάνεια για προεκλογικά έξοδα, έχουμε δεσμευτεί για αυτά στη ΝΔ».

«Έχετε μετατρέψει τη Βουλή σε πλυντήριο ξεπλύματος ανομίας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο κ. Μητσοτάκης στο σημείο αυτό εγκάλεσε τον κ. Τσίπρα για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ: «Γιατί κ. Τσίπρα δεν παρουσιάζετε τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ; Σας προκαλώ, μιλήστε ανοιχτά για τα χρέη σας. Πώς χρηματοδοτήσετε τις 3 προεκλογικές διαδικασίες που εσείς προκαλέσατε; Ποιος τα χρηματοδότησε; Δεν υπήρχε σελίδα στο διαδίκτυο χωρίς πληρωμένη διαφήμιση, δεν υπήρχε κολώνα στην Αθήνα χωρίς αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ. Κάντε το ίδιο. Δεν έχετε το ηθικό ανάστημα να μας κουνάτε το δάχτυλο», αντίθετα «Ήσασταν και πάλι προκλητικός. Ψηφίσατε κατά της άρσης ασυλίας του κ. Σταθάκη για να μην λογοδοτήσει για τα 1,8 εκατ. καταθέσεις και τα 36 ακίνητα. Αποσύρατε άρον-άρον απαλλακτική διάταξη για κακοδιαχείριση στην παιδεία που αφορούσε 2 υπουργούς σας. Αυτό που συμβαίνει στη βουλή δεν έχει προηγούμενο: την έχετε μετατρέψει σε πλυντήριο για να ξεπλένει τις ανομίες των στελεχών σας».

«Στον ελεύθερο σας χρόνο φτιάχνατε καφέ στους διαπλεκόμενους»

«Με τις συνεχείς παρεμβάσεις σας κ. Τσίπρα, προδικάζετε με θεσμικά απαράδεκτο τρόπο το ρόλο της Δικαιοσύνης. Η θεσμική ζημιά που επιφέρετε στο πολίτευμα δεν έχει προηγούμενο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι: «Μάθαμε ότι στον ελεύθερο σας χρόνο φτιάχνατε καφέ στους διαπλεκόμενους που καταγγέλλατε».

Στον αντίποδα, όπως είπε ο αρχηγός της ΝΔ, «γνωρίζουμε ότι η αλήθεια του πολιτικού συστήματος έχει τρωθεί γι’ αυτό ψηφίζουμε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Διαφωνούμε και με το χρόνο σύστασής της εξεταστικής επιτροπής και με το χρονοδιάγραμμα που έχετε ανακοινώσει», καθώς «προτάσσετε το έλασσον και αρνείστε να συζητήσετε το μείζον, την αναθεώρηση Συντάγματος».

«Έπρεπε να είχατε συμφωνήσει στην πρότασή μας για αναθεώρηση του Συντάγματος, για να ξαναγράψουμε ένα νέο Σύνταγμα που δεν θα είναι τροχοπέδη αλλά καταλύτης για να βγούμε από την κρίση. Υπερβείτε το μικρό σας κομματικό εαυτό και υιοθετήστε την πρόταση μας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως «η θεσμική θωράκιση δεν σας ενδιαφέρει καθόλου».

Ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων στην επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ «να κουκουλώσει την απουσία του κράτους από την Ειδομένη και τον Πειραιά. Έχετε εκχωρήσει στους συνοριοφύλακες της γείτονας χώρας την επιβολή τάξης στην Ειδομένη για να μην σας κατηγορήσουν από το κόμμα σας».

«Έπρεπε να αποπέμψετε τους υπουργούς που διαφώνησαν με την πώληση του λιμανιού στην COSCO. Δεν έχετε όμως φιλότιμο. Έχετε απεμπολήσει το αίσθημα της ντροπής. Η εικόνα μιας κυβέρνησης που αντιπολιτεύεται τον εαυτό της είναι φαιδρή. Υπογράφετε διακήρυξη με τον πορτογάλο πρωθυπουργό κατά της λιτότητας και φέρνετε νέα μέτρα 5 δισ. ευρώ», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αργά η γρήγορα θα φύγετε. Το ερώτημα είναι μόνο πόση ζημιά θα έχετε κάνει στον τόπο όταν οι πολίτες σας γυρίσουν οριστικά την πλάτη. Μόνοι οι εκλογές μπορούν να αποφέρουν το οξυγόνο που τόσο χρειάζεται η πατρίδα μας. Η ΝΔ ίσως πιο σύντομα θα κληθεί και πάλι να αναλάβει το δύσκολο έργο ανόρθωσης της Ελλάδος γιατί έτσι όπως τα κάνατε δεν υπάρχει άλλη επιλογή», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.