Την εικόνα παράλυσης της κυβέρνησης μπροστά στα πολυεπίπεδα αδιέξοδα στα οποία έχει βρεθεί, υπογραμμίζουν στη Νέα Δημοκρατία, επενδύοντας στη γοργή φθορά του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξαρτήτων Ελλήνων από τα επερχόμενα νέα υφεσιακά μέτρα που θα φέρουν τη χώρα αντιμέτωπη με νέα αδιέξοδα και εν συνεχεία, όπως εκτιμούν, θα πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις.

Σε αυτό το μήκος κύματος ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε μιλώντας στην αμερικανική «Washington Post» ότι ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. «Μπορεί να διαλυθούν ανά πάσα στιγμή», υπογράμμισε και επαναλαμβάνοντας το αίτημα για εκλογές, ενώ τόνισε πως ο ίδιος και το κόμμα του είναι έτοιμοι για να σχηματίσουν μια «πολύ καλύτερη κυβέρνηση»

«Η Ελλάδα, πάνω απ’ όλα, δικαιούται μια σοβαρή και ικανή κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, επαναλμβάνοντας ότι το κόστος παραμονής της παρούσας κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από αυτό της απομάκρυνσής της. «Η οικονομία είναι και πάλι σε ύφεση» τόνισε, θίγοντας το θέμα των capital controls.

«Αν υλοποιήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η οικονομία θα βρεθεί ξανά στην ανάπτυξη, θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και θα σταματήσει η φυγή νέων ανθρώπων από την Ελλάδα, που σήμερα αναζητούν εργασία στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα στη Συγγρού χαρακτηρίζουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για έλευση των νομοσχεδίων πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων καθώς και τα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα για «πολιτική διαπραγμάτευση» ως «φθηνή προπαγάνδα για αφελείς».

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη σημείωναν χαρακτηριστικά πως εφόσον «οι ίδιοι παραδέχονται ότι τα νομοσχέδια «είναι ανοιχτά σε παρατηρήσεις και αλλαγές που θα προκύψουν τόσο από τη δημόσια διαβούλευση όσο και από τις περαιτέρω συζητήσεις από τους θεσμούς, έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης»«, αυτό αποτελεί ομολογία ότι πρόκειται για «άλλο ένα μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης Τσίπρα». Σε απάντηση μάλιστα σε ερώτημα του Μαξίμου για το κατά πόσο η ΝΔ θέλει το κλείσιμο της αξιολόγησης, από τη Συγγρού τονίζουν πως «η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Εκλογές τώρα, για να απαλλαγεί η χώρα από τη χειρότερη Κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος».

Την ίδια ώρα πάντως, στη ΝΔ ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα υπερψήφισης των μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη Βουλή.